Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Malchrů chutná. Klasická lidovka se vším všudy

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V jídlech nenašel šéfkuchař Vařílek přísady, které do nich patří. Přesto mu chutnalo.

5.6.2010 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U Malchrů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Prostorná předzahrádka, pulty na stojáka u výčepu, dlouhý lokál plný stolů a ocenění za vynikající péči o čepované pivo. To je restaurace U Malchrů ve Vančurově ulici v Židenicích. Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek o ní tvrdí, že je to absolutní klasika. „Prostě lidová hospoda se vším, co k ní patří. S jídlem i pitím. A navíc je tu absolutně čisto,“ rozhlíží se po nekuřáckém salonku šéfkuchař.

K dobru dává vzpomínku na tento podnik z doby před více než dvaceti lety. „U Malchrů, to byla vždycky první štace lidí, které pustili z basy. Když jsem tu byl naposledy, bál jsem se, abych nedostal ránu, jak se chlapi prali. A od stropu visely vždycky jen žárovky,“ usmívá se testující šéfkuchař. Nyní mají U Malchrů lustry a hosté v klidu vychutnávají pivo a jídlo.

V jídelním lístku založeném v hnědých koženkových deskách je ode všeho trochu. Od masa, těstovin, sýrů i salátů. „Líbí se mi jeho skladba. Kdybych sem chodil týden, každý den si můžu vybrat něco jiného,“ říká Vařílek a pozastavuje se nad římskou roštěnou. Kuchař v pokrmu zkombinoval hovězí maso s fíky, nivou a máslem. „Je vidět, že tady má někdo fantazii. Nemusí to chutnat špatně,“ uvažuje odborník.

Vzápětí po servírce kuchař vzkazuje, že poloviční porci kuřecích řízečků hostům neudělá. „Nevím proč, tak se kuchař chovat nesmí,“ zlobí se Vařílek. Objednává si jídlo nazvané brněnský drak a kromě řízečků ještě doporučuje svratecký guláš. „Všechno to jsou taková brněnská jídla, takže ochutnáme, jak je umí udělat U Malchrů,“ rozhoduje se šéfkuchař.

Kuchař si dal na čas

Kuchyně však testovací tým pořádně zaskočí. Přestože už není doba obědů, v restauraci je klid a štamgasti přicházejí jen „na jedno“ po práci, trvá příprava tří jídel neuvěřitelných pětačtyřicet minut. „Asi zhodnotíme chleba a půjdeme,“ dívá se Vařílek smutně na ošatku s pečivem. Chléb je měkký a čerstvý.

Na oválných talířích po dlouhé době čekání servírka přináší jídla. Jsou střízlivě dozdobena rajčetem, paprikou a okurkou. Řízky jsou chutné a porce dvou kusů masa obrovská. Kuchař ji bez problémů mohl připravit poloviční.

#nahled|https://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace U Malchrů.#

Co však není v pořádku, je složení guláše a draka. „Chuť není špatná. Ale v obou pokrmech chybí ingredience, které tam prostě patří,“ poukazuje na chyby při přípravě jídel Vařílek. Ve svrateckém guláši chybí žampiony a v základu paprika. Kuchař do něj naopak přilil tolik kečupu, až pálí na patře. „Guláš je guláš. Má mít paprikový základ. Takhle to chutná jako směs na flamendra,“ hodnotí Vařílek.

Také v brněnském drakovi nenachází, co do jídla správně patří. „Je to chutné. Cítím hořčici, křen, kečup i okurek, maso je dobře opracované. Vadou na kráse je libový párek místo klobásy,“ upozorňuje hodnotící šéfkuchař. Restaurace U Malchrů je podle Vařílka hospoda jako vystřižená z knížek o štamgastech. „Majitelé se z toho tady nesnaží dělat něco, co to není. Bylo to tu dobré, ale žádná velká gastronomie. V takovém podniku to ale kuchaři klidně prominu,“ uzavírá hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
5.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
AKTUALIZUJEME

V Hradecké ulici se srazila čtyři auta. Při nehodě se zranila žena

Deník - Naši prvňáci

Tabla prvňáčků: představíme ZŠ v Nesovicích, Ostrovačicích, Zbýšově a Tišnově

Škatulata kandidátů. Přeběhlíci mění tradiční strany za nové

Jižní Morava /ANKETA/ – Jihomoravanům, kteří si oblíbili konkrétního kandidáta v posledních předčasných parlamentních volbách, se může stát, že jej na letošních volebních lístcích budou déle hledat. Více než dvě desítky kandidátů totiž vyměnily politický kabát. Z tradičních stran utíkají do mladých.

AKTUALIZOVÁNO

SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na degustaci pivovaru Chomout v Brně

Brno /SOUTĚŽ/ - Soutěžte s Deníkem Rovnost a Piváriem Zelená kočka o vstupenky na výjimečnou degustaci vzorků z pivovaru Chomout v pivním baru na brněnské Dvořákově ulici!

AKTUALIZOVÁNO

Kometa prohrála v Třinci, hattrickem ji sestřelil Růžička

Třinec, Brno /FOTOGALERIE/ – Jen v jediném zápase zůstala v první čtvrtině letošní extraligy hokejová Kometa bez bodu. Ve druhé čtvrtině si nastavenou normu splnila hned na začátku – v úterním čtrnáctém kole padla v Třinci 1:4, což ji stálo i vedoucí postavení v tabulce, kde sklouzla o skóre na druhé místo za Plzeň.

Studenti a bývalí pedagogové veteriny vyjdou do ulic. Proti děkanovi

Brno – Všudypřítomný strach, vyhazovy za názor a klima připomínající totalitní režim. Tak popisují atmosféru studenti a bývalí pedagogové Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Za problémy na fakultě podle nich může současný děkan Alois Nečas, který letos kandiduje i na rektora univerzity. V otevřeném dopisu studenti a bývalí pracovníci Fakulty veterinárního lékařství vyzývají Nečase, aby nekandidoval na post rektora univerzity. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení