Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Mlsné kozy chutná, ale chybějí zkušenosti

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Inspiraci ve specialitě podniku, řízku po mlynářsku, našel majitel restaurace ve Vídni. V Brně však host dostane víc strouhanky než masa.

22.1.2011 9
SDÍLEJ:

Restaurace U mlsné kozy v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Mlsná koza, která ani neochutná voňavou a čerstvou trávu a předem křičí mééé – nééé, je námětem dětské pohádky. Příběh končí polepšením zlé kozy. Tým Brněnského deníku Rovnost v dalším dílu seriálu Test restaurací nový brněnský podnik U Mlsné kozy předem neodmítl. Jídlo ochutnal a doporučuje, aby příběh restaurace skončil polepšením kuchaře.

Šéfkuchař školy vaření Divoká vařečka Michal Barták hodnotí při testu poprvé. Využívá zkušeností získaných v kuchyních v Německu, Anglii, Švýcarsku i na Novém Zélandu. „Jídelní lístek je mix všeho. Nemá styl a řád. Měl by směřovat k určité kuchyni,“ říká po otevření jídelního lístku. Nelíbí se mu dvě desítky příloh. Tvrdí, že všechny nemůže kuchař nabízet čerstvé. Také k názvům jídel má připomínku. „Proč Punkevní pstruh, když nabízenou rybu určitě nevytáhli z Punkvy? Co má Bretaňský steak s fazolkami a slaninou společného s Bretaní?“ ptá se odborník.

Při čekání na jídlo mají hosté čas rozhlédnout se a zhodnotit obsluhu. Restauraci v prvním patře domu na rohu ulic Kobližná a Kozí by prospělo rozčlenění prostorné části se stoly. Číšníkům pak lekce správného chování. Je totiž slušnost hosty při příchodu pozdravit a nehoukat na ně ještě před podáním jídelního lístku: „Tak co to bude?“

Barták se rozhodne otestovat slepičí polévku a zmíněný Bretaňský steak. Testem projde také specialita podniku – řízek po mlynářsku. Na obrázku v lístku nápadně připomíná specialitu vídeňské restaurace Figlmüller. Vepřový řízek, jehož kraje přesahují okraj talíře.

#nahled|https://g.denik.cz/50/23/restaurace_u_mlsne_kozy_infografika_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/23/restaurace_u_mlsne_kozy_infografika.jpg|Restaurace U mlsné kozy v Brně.#

U Mlsné kozy se kuchař nevymlouvá na přípravu poledního menu. Na jídla z lístku hosté nemusí čekat dlouho. Slepičí polévka je podle Bartáka chuťově prázdná. „Doporučuji vařit maso v menším množství vody. Oceňuji, že vývar není z kostky. Místo nudlí jsou však v polévce rozkrájené palačinky a s masem je v ní nakrájená kůže,“ poukazuje na nedostatky Barták.

Bretaňský steak je naservírovaný pěkně na fazolkách, okolo kuchař rozložil slaninu. Jenže maso příliš propekl. „Je suché. Vepřové musí nechat uprostřed mírně růžové, aby bylo šťavnaté,“ říká odborník. Zelené fazolky naopak doporučuje nechat ve vařící vodě o minutu déle. „Byly nedovařené, spíš jen ohřáté,“ dodává šéfkuchař. Chválí ale chuť jídla jako celku.
Na řízek přes celý talíř doporučuje vydat se radši do Vídně k Figlmüllerovi. U Mlsné kozy dostane host víc strouhanky než masa. Suché a rozklepané vepřové se s vídeňskou porcí šťavnatého masa nedá srovnat. Příloha, domácí bramborový salát, je chuťově v pořádku.

Ananas z konzervy

U Mlsné kozy pamatují na mlsné hosty. Nabízejí palačinky, bramborové placky, ananas v těstíčku a horké maliny. „Placky jsou chuťově moc dobré, jen mi u nich chybí trochu našlehané smetany, aby lépe klouzaly do krku,“ chválí dezert Barták. Ananas v těstíčku kazí fakt, že obalené ovoce je z konzervy. „Zvolil bych jinou variantu přípravy. Ananas není chuťově výrazný, v těstíčku nevynikne. Spíše bych ho uvařil v karamelovém láku,“ říká šéfkuchař školy vaření.

Závěrečný účet za oběd U Mlsné kozy vydává odborník příznivý. „Jídlo je připravené poctivě, chybí tomu jen víc kuchařských zkušeností,“ hodnotí restauraci Barták. Potěší ho, že při placení už číšník hostům přeje hezký víkend.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
22.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:
Sněmovna. Ilustrační foto.

Škatulata kandidátů. Přeběhlíci mění tradiční strany za nové

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na degustaci pivovaru Chomout v Brně

AKTUALIZOVÁNO

Kometa prohrála v Třinci, hattrickem ji sestřelil Růžička

Třinec, Brno /FOTOGALERIE/ – Jen v jediném zápase zůstala v první čtvrtině letošní extraligy hokejová Kometa bez bodu. Ve druhé čtvrtině si nastavenou normu splnila hned na začátku – v úterním čtrnáctém kole padla v Třinci 1:4, což ji stálo i vedoucí postavení v tabulce, kde sklouzla o skóre na druhé místo za Plzeň.

Lékaři ve středu na protest zavřou ordinace. Dusí je papírování

Jižní Morava - Dnes neordinujeme, připojujeme se ke stávce. Podobný nápis si na dveřích ordinací ve středu přečtou stovky Jihomoravanů, kteří vyrazí za svým praktickým lékařem. Doktoři protestují proti rostoucí administrativní zátěži, povinným e-receptům a snížení úhrad ministerstvem zdravotnictví. Na půl hodiny zavřou i lékárny.

Pětiletého syna otec znásilnil, potvrdil soud. Muž trvá na tom, že je nevinný

Brno, Blanensko – Svého pětiletého syna podle obžaloby znásilnil. Muže z Blanenska v květnu Krajský soud v Brně odsoudil k pěti a půl roku vězení. „Využil neznalosti a nevědomosti svého syna. V posteli se vzájemně dotýkali na svých penisech. Poté ho donutil k tomu, aby jej uspokojil rukou,” uvedl předseda senátu Michal Zámečník. Muž svou vinu popírá a odvolal se k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten případ vrátil k přezkoumání zpátky do Brna.

Dvanáct volebních lídrů ve dvanácti rozhovorech: čtěte Deník Rovnost

Jižní Morava - Existuje celkem dvanáct politických uskupení, které mají reálnou šanci dosáhnout na tříprocentní volební výsledek. Tedy kdyby letošní parlamentní volby byly jen na jihu Moravy. Alespoň to tvrdí poslední předvolební průzkum preferencí, které exkluzivně pro Deník připravila firma SANEP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení