VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Údolní ulici je skrytý francouzský přepych

Brno - Restaurace La Bouchée leží v nenápadném domě. Jen jeden pohled dovnitř však stačí hostovi, aby poznal, že je to jedinečné místo.

23.8.2008
SDÍLEJ:

Restaurace La Boucheé.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Stačí jen projít vchodem restaurace La Bouchée a host se přenese z Brna do Francie. Ne jen kvůli názvu, který v překladu znamená lahodné sousto. V jídelníčku čekají francouzské názvy specialit, znalce oslní vinotéka, hosté jsou hýčkaní předpisovou obsluhou, za kterou by se nestyděli ani v Paříži.

Restaurace se nachází ve sklepě. Nejnižší a nejstylovější místnost kombinuje holé cihly s moderními prvky. „Tmavé dřevo a tlumené osvětlení za kovovými mřížkami přesně odpovídá atmosféře moderní sklepní restaurace,“ rozhlíží se kolem Jiří Vařílek, šéfkuchař restaurace U Královny Elišky. Minulý rok tam vařil pro šestnáct evropských prezidentů.

Na první dojem ho nepříjemně překvapí obsluha. „Číšník je sice milý, ale ani se nás nezeptal, jestli chceme něco k pití,“ kroutí hlavou Vařílek. Za několik minut se ale vše vysvětluje. Číšník se zde zaučuje, v době obědů má hodně práce a těsně před námi ho potkala protivná zákaznice.

Hosté, kteří si své jídlo rádi vyberou z množství pokrmů, La Bouchée zklame. U každého druhu masa se totiž nabízí jen několik variant. „Na druhé straně bych si ale vybral všechno. Vypadá to lákavě. Je to rozhodně lepší, než mít na lístku padesát jídel, ze kterých bych si dal jen tři,“ hodnotí Vařílek kvalitu jídelníčku.

Restaurace je výjimečná tím, že si v ní mohou hosté dát bio potraviny. Nabízí hlavně jehněčí. Na své si přijdou i vegetariáni. Neotřelá nabídka bezmasých jídel, třeba houbový kuskus, potěší i gurmány.

Čekání na jídlo přeruší číšník, který přináší neobjednaný tvarohový sýr s pažitkou a košík s bagetou. „Já tomu říkám čekačka. Ve slušných restauracích by to mělo být zvykem. Když kuchař nemůže zvládnou připravit jídlo do dvaceti minut, dostane host na účet podniku malý předkrm jako spestření čekání,“ vysvětluje nevyžádaný chod šéfkuchař. Malá návnada utiší kručení v žaludku, zesílí však očekávání.

Po několika dalších minutách se na stole konečně objeví očekávané lahůdky. Filovaná panenka je doplněná brokolicí a gratinovanými brambory. „Panenka je až moc růžová, ale to není chyba. Každý má rád něco jiného, já ji mám radši propečenější.,“ poznamená Vařílek.

Přílohy jsou ale podle něj bez chyb. „Brokolice je jen spařená horkou vodou. To nedělají skoro nikde, ale je to správný postup. Je pak tvrdší, ale velmi zdravá. Brambory jsou se smetanou zase zapečená za syrova. Chutná to lépe než z vařených brambor, jak to dělám já,“ pochvaluje si Vařílek.

Pan číšník

Po pár prvních soustech se u stolu objeví číšník s otázkou, zda je s jídlem všechno v pořádku. Vařílek tedy poprosí o dodatečné propečení panenky. Jídlo na čistém talíři má zpět na stole téměř v okamžiku.

Starostlivá obsluha se ještě několikrá ubezpečí, zda je nyní pokrm přesně podle hostova přání. „Tak to je opravdu Pan číšník. Teď už jídlo nemá vůbec žádnou chybu,“ uznává šéfkuchař. Kuřecí závitek, druhé testované jídlo, žádné úpravy nevyžaduje. Maso je křehké a rozplývá se na jazyku. Sušená rajčátka připomenou právě delikatesy francouzské kuchyně.

Kulinářský zážitek završí dezert. „Když je v palačinkách čerstvé ovoce, nemám k tomu co dodat,“ chválí kuchyni Vařílek.

Jeho závěrečné hodnocení proto nešetří pochvalných slov. „Je to naprosto vynikající. Nejlepší restaurace, v které jsem s Rovností byl,“ rozplývá se šéfkuchař a bere si vizitku s adresou, aby do restaurace La Bouchée bezpečně trefil znovu.

Autor: Vendula Jičínská

23.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Škoda.
AKTUALIZUJEME

Střídajícímu Škodovi stačila minuta, aby rozhodl. Zbrojovka vyhrála i v oslabení

Brněnské výstaviště ožilo výstavou minerálů.
19

Výstaviště ukazuje krásu minerálů z celého světa. Děti se naučí poznávat fosilie

RegioJet výrazně omezí autobusy mezi Prahou a Brnem, posílí vlaky

Praha, Brno - Společnost RegioJet seškrtá od poloviny ledna o více než třetinu provoz žlutých autobusů mezi Prahou a Brnem. Důvodem je velká expanze firmy do železniční dopravy mezi oběma největšími městy v zemi.

Hrajeme hodně v rozích a netlačíme se před gólmana, zlobil se po prohře Zohorna

Brno – Přihrával na jediný gól jeho týmu v zápase, což na výhru nestačilo. Hokejového útočníka Hynka Zohornu štval po prohře 1:3 s Vítkovicemi především nedůraz před brankou soupeře. „Potřebujeme dostat puk na beky nebo si líp najíždět. Pokud už se dostaneme do nějaké šance, tak trefíme prvního hráče,“ láteřil po druhé domácí prohře za sebou sedmadvacetiletý forvard brněnské Komety.

Novinky na Kraví hoře: zpevnění přístupových cest nebo sauna s výhledem na Brno

Brno – Blátem se už za rok přestanou brodit zahrádkáři a lidé, kteří půjdou do parku. Brněnští zastupitelé minulý týden schválili šest milionů korun na stavbu nových přístupových cest z Žižkovy ulice a Veveří na Kraví horu. Přibudou tam i lavičky a osvětlení. Na změny se mohou těšit příští rok i návštěvníci tamního koupaliště.

Odhalí funkcionalistickou perlu Moravského náměstí. Nabídne i vyhlídku z terasy

Brno – Historický nájemní dům na Moravském náměstí 14 stále obklopuje lešení. To ale v následujících týdnech zmizí, hned jak dělníci dokončí poslední opravy detailů funkcionalistické budovy. Jedna z ikonických staveb náměstí se v pondělí otevře i zájemcům o architekturu, kteří se dozví více o osudu domu i architekta Oskara Pořísky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT