Účet, který zřejmě neprojde účetnictvím, dostal tým Brněnského deníku při dalším testu restaurací. Restaurace Černá perla pod brněnskou městskou částí Vinohrady nemá ani razítko.

Hala s tanečním parketem, stožárem, sítěmi a dvěma strážními koši vypadá jako paluba lodi. Pořádají se zde diskotékové večery s množstvím rumu tak, jak se na restauraci karibských pirátů sluší. Ale v poledne zde má přednost jídlo. Kromě pěti druhů menu nabízí obsluha i pizza menu a výběr z jídelního lístku. Šéfkuchaře exkluzivní brněnské restaurace Boulevard Iva Ševčíka, ale jídelní lístek nenadchl. „Dva předkrmy a ještě k tomu sýry, které se podávají až po jídle, dvě polévky, pár jídel. Tady nevím, co bych si dal,“ přemýšlí nad jídelníčkem.

Servírka hned staví před hosty polévkovou mísu. „U hygieniků by polévka v míse neprošla. Zjistili by, že nemá šedesát stupňů a bylo by zle,“ konstatoval porušení pravidel hygieny skladování hotových jídel šéfkuchař. Nakonec na vybírání z jídelního lístku rezignoval. „Tak si dám taky tu z kotlíku.“ „Ta z kotlíku“ se ukazuje jako chutná zabíjačková polévka, ovšem je studená. Mísa příliš dlouho stála na servírovacím stolku.

Velké porce jídel hosty překvapí, s talíři ale těžko zápasí servírky. Neunesou ani najednou. Každému talíři vévodí různě ochucené zelí. „Než se dostanu k masu a příloze, bude ze mě králík,“ prokousává se zelím Ševčík a dělá si na talíři místo, tak, aby mohl zakrojit do Baskického steaku z kuřecího masa. Po prvních soustech se mu vybaví slova Jana Wericha v pohádce Byl jednou jeden král „…vařit bez soli, to je umění.“ Ukazuje se, že kuchař z Černé perly buď zkouší své kuchařské umění, nebo mu jen došla v kuchyni sůl. Hermelín v bramboráku i kuřecí maso a hranolky potřebují vrstvu bílých zrníček soli. „Maso je šťavnaté, se sýrem zapečené cibule, rajčata a slanina výborný nápad. Jen ta sůl tomu chybí,“ říká Ševčík.

Vše se projeví v konečném hodnocení testu. „Chuť jídla po dosolení výborná, ale teplota špatná, obsluha příjemná, ale neprofesionální, atmosféru restaurace kazí zima v místnosti a nabídka jídel není velká,“ upozorňuje šéfkuchař a člen asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Po hygienickém prohřešku při podávání polévek by si v Černé perle na své přišli i pracovníci České obchodní inspekce. Na účtu chybí název, adresa a další údaje potřebné pro účetnictví. K sehnání není ani razítko.

Hodnocení.