VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Chaloupce bez perníku šíří dobrou náladu

Brno - V řečkovické restauraci si zakládají na laskavém přístupu k hostům. Ti tak často odchází nejen dobře najedeni, ale i naladěni

26.7.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Chaloupka.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Na kopci v brněnských Řečkovicích stojí Chaloupka. Není sice perníková, ale hosté si v ní pochutnají stejně dobře jako Jeníček s Mařenkou ve známé pohádce. A navíc se nemusí bát, že by tam na ně čekala ošklivá ježibaba se špatnými úmysly. Obsluha, stejně jako jídlo, totiž patří k chloubám restaurace schované mezi řadovými domky cestou do Ivanovic.

„Je vidět, že místo restaurace tady dřív býval rodinný dům. I tak to ale uvnitř vypadá příjemně,“ svěřuje se s prvním dojmem šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek, na jehož jídlech si při loňském summitu v Brně pochutnávalo šestnáct evropských prezidentů.

Chaloupka má mezi Brňany zřejmě dobrý zvuk. Hodinu po poledni jsou téměř všechny stoly obsazené. Nezbývá proto, než se usadit u malinkého stolku u kuchyně. Alespoň však může prezidentský kuchař nakouknout kolegům „pod pokličku“.

„Kuchyni tady opravdu nemají velkou. Když je hodně objednávek, musí to pro ně být náročné. Podle věku jsou tu ale zkušení kuchaři, což je slibné,“ těší se Vařílek.

Hned ze začátku přichází první, ale poslední zaváhání číšníka. Jídelní lístky totiž přináší až za deset minut. Pak už si počíná jako z učebnice. Je pozorný, milý a když se uvolní větší stůl, pomůže hostům s přesunem.

Nezvyklý jídelní lístek, který má na výšku více než půl metru, neoplývá specialitami. „Nabídka není žádný zázrak,“ říká Vařílek. Zklamaní mohou být i milovníci polévek. Na výběr totiž mají jen ze dvou vývarů. Volba proto padá rovnou na hlavní jídla. Ta přináší číšník za dvacet minut. „Je chvályhodné, že mají čtyřhranné talíře. Do kvalitní restaurace se hodí víc než kulaté. Zeleninová obloha také vypadá pěkně,“ hodnotí šéfkuchař.

Stejnou pochvalu si zaslouží i pokrmy. Dvě kotletky dle plukovníka Kreutzera splňují očekávání. Vepřové maso je měkké a pikantně okořeněné. Šťouchané brambory s listovým špenátem, cibulí a slaninou jsou také povedené.

Druhý z pokrmů, kuřecí prsa s parmskou šunkou a hermelínem, Vařílkovi chutná. Neodpustí si však malou výtku. „Chybí mi trocha šťávy. Je to dělané na grilu, tak se dá pochopit, že na talíři není, ale je to škoda. I parmská šunka je sama o sobě suchá, šťáva by proto jídlu rozhodně neuškodila,“ radí šéfkuchař.

Celkově je však spokojený. Stejně jako půlroční fenka francouzského buldočka Růženka, která se výjimečně zúčastnila testu restaurace. Obsluha je k ní stejně vlídná jako k ostatním hostům, dostala misku vody a mohla si vychutnat kosti od kotletek.

Po obědě přichází na řadu dezert. Sundick neboli karamelový krém se smetanovou zmrzlinou a piniovými oříšky lahodí chuťovým pohárkům i oku. Jedničku dostávají i palačinky s horkými jahodami a zmrzlinou. „Dezerty se skutečně povedly,“ rozplývá se šéfkuchař. Nejen kvůli zákuskům, ale i perfektní obsluze a hlavním jídlům by prý s další návštěvou neváhal.

Autor: Petr Škarda

26.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vandal v Moravském krasu umisťuje znaky s moravskou orlicí.

Zničené cedule s českým lvem nahradily nové. Řádění vandala prozatím ustalo

Na jednom z domů ve vnitrlobloku Václavské ulice v Brně se objevila Stará radnice. Pohled na ni zdobí stará tramvaj zabudovaná do domu, létající krokodýl i vlajka v barvách Brna. Na zeď jinak nevzhledného domu pohled na radnici namalovali umělci.
1 7

OBRAZEM: Nevzhledný vnitroblok ožil. Zkrášlila ho malba Staré radnice i šaliny

Na babetách ujeli na Islandu dva tisíce kilometrů. Trajekt domů málem nestihli

Brno – Šestičlenná skupina cestovatelů na babetách ujela za třiadvacet dní po Islandu téměř dva tisíce kilometrů. Putování za krásami Islandu mělo svá úskalí, cestu jim ztěžovalo počasí a nepřítomnost asfaltových cest.

Erasmus slaví kulatiny. Za studiem cestují tisíce studentů, počet zájemců roste

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Díky studijnímu pobytu programu Erasmus se právě teď učí v zahraničí téměř tisíc studentů brněnských vysokých škol. Do ciziny vyjíždějí už dvacátý rok. Poznávají přitom nové lidi, jejich kulturu i systém výuky na evropských univerzitách. Ještě více přijíždí zahraničních studentů do Brna. Učí se jich zde necelých dvanáct set.

V Omicích se převrátil traktor se sutí. Řidič stroje na místě zemřel

Omice - K tragické nehodě traktoru v Omicích na Brněnsku vyjeli ve čtvrtek odpoledne jihomoravští hasiči. Řidič havárii nepřežil. „Mladého muže po nehodě vyprostili svědci, kteří se ho poté spolu s hasiči snažili oživit. Řidič ale utrpěl zranění neslučitelná se životem,” informovala mluvčí krajských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Byt jako investice? Splátky vás vyjdou dráž

Sníte o vlastní nemovitosti, která bude vydělávat za vás? Fajnová myšlenka, ale neoplýváte-li tučným kontem, vše si pořádně spočítejte. Cesta k úvěru bude totiž náročnější. Tedy pokud přiznáte váš skutečný záměr. Zda se takový úvěr vyplatí, přibližuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT