VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Euphorii nabízejí masáž chuťových buněk

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace v Merhautově ulici slibuje hostům gastrozážitek a slib plní. Šéfkuchař Ševčík rozdal při hodnocení jídla samé jedničky.

11.12.2010 3
SDÍLEJ:

Restaurace Euphoria v Merhautově ulici v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Příjemný pocit po těle i na duchu, prostě euforie se vším všudy čeká hosty, kteří si zajdou na jídlo do brněnské restaurace Euphoria v Merhautově ulici. Jindy nesmlouvavý a přísný šéfkuchař restaurace Šelepka, odborník na zážitkovou gastronomii Ivo Ševčík, má pro jídlo z Euphorie, které prošlo testem restaurací Brněnského deníku Rovnost, jednoznačné hodnocení. Jedničku.

Přitom před restaurací a při pohledu do jejího interiéru moc dobrého Ševčík neočekává. „Restaurace vypadá, jako by ji udělali z garáže,“ rozhlíží se šéfkuchař po studené místnosti v přízemí domu, která je honosně nazvaná salonkem. Druhá místnost, restaurace s barem, působí trochu lépe. Jenže také velice stísněně.

Restaurace slibuje na vývěsním štítu gastrozážitek. Ševčík se začíná probírat jídelním lístkem. S výběrem menu nemá problémy. „V lístku sice nenabízejí hotová jídla, ale je přehledně složený a lehce se z něj vybírá. Zajímavá a nápaditá jsou polední meníčka. Bramborové lokše nebo kynuté knedlíky často v restauracích nenajdeme,“ rozebírá nabídku Ševčík. Od devíti do půl jedenácté dopoledne navíc podávají v Euphorii snídaně. Míchaná vajíčka, šunku, toasty nebo párky. A k zapití nabízejí kakao nebo biomošt.

Na objednaná jídla host dlouho nečeká. Ochotná číšnice po celou dobu oběda kontroluje, zda lidem chutná nebo jestli si nepřejí něco navíc. Během deseti minut přináší už na první pohled poctivé polévky. V husté fazolové plavou nejen malé bílé fazole, ale i brambory, kořenová zelenina a kousky klobásy.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je podle Ševčíka připravený správně z kostí. „I knedlíčky jsou domácí. Kuchyně mě tady mile překvapila,“ říká šéfkuchař a těší se na hlavní chod. Hodnotí jej už při polykání prvních soust a často používá slova dobré, výtečné, poctivé.

Po francouzském způsobu na olivovém oleji připravená zelenina ratatouille je křupavá, maso šťavnaté. „Ratatouille je složené z cibule, plátků česneku, papriky, cukety a lilku. Ten sice chybí, ale to odpouštím. Maso je výtečné, lehce osolené a opepřené. Měl jsem chuť na vepřové a pochutnal jsem si na něm,“ hodnotí Ševčík vepřové plátky se zeleninou ratatouille a šťouchanými brambory.

Chutnají mu také bramborové lokše plněné zelím a kachním masem. Ševčíkovo doporučení je však jednoznačné. Přilít na pánvičku víc bramborového těsta. „Placky jsou totiž moc tenké,“ vysvětluje šéfkuchař. Jak vzápětí opatrně dodává, má podezření, že bramborové placky jsou kupované.

Jenže lokše nabízí restaurace v poledním menu, takže kupovaný polotovar lze v tomto případě omluvit. „Obě jídla byla dobrá. Vaří tady, co umějí, a vaří to dobře,“ chválí výkon kuchaře z Euphorie Ševčík.

Skvělá kynutá tečka

Za masáž chuťových buněk pak šéfkuchař označuje kynuté knedlíky s hruškami sypané strouhaným perníkem a přelité rozpuštěným máslem. „Jsou nadýchané a do krku kloužou jedna báseň. Považuji to za super tečku za výborným obědem,“ pochvaluje si odborník na zážitkovou gastronomii.

Navštívit Euphorii bez rozmyšlení doporučuje. Hostům však radí, aby zavřeli oči při vstupu, nevšímali si prostředí a vyčkali, až před ně servírka postaví talíře s poctivým a chutným jídlem. „První dojem dělá hodně, ale v Euphorii na něj rozhodně nedejte,“ dodává Ševčík.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

11.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Taťána Malá (ANO).

Chci být poslankyní i náměstkyní hejtmana, říká Taťána Malá po úspěchu ANO

Lev Lolek a lvice Kivu spolu žijí už dva měsíce v brněnské zoologické zahradě v Bystrci.
17

Čtvrt roku života lvů v Brně: líbánky pokračují, lvíčata zatím na cestě nejsou

AKTUALIZOVÁNO

Voliči nám sečetli chyby, říká Onderka. Do sněmovny jde z druhého místa

Brno /ROZHOVOR/ - Dramatický úbytek voličů zaznamenali celostátně sociální demokraté. Ve volbách do Poslanecké sněmovny úplně propadli a získali jen necelých 7,3 procenta. Jedním z mála šťastných sociálních demokratů, který mohl slavit, se ale stal bývalý brněnský primátor Roman Onderka. Jihomoravané ho totiž 3 090 preferenčními hlasy katapultovali z šestého místa kandidátky na místo druhé. Tím mu zajistili místo v poslanecké sněmovně. „Nepočítal jsem s tím, že se do sněmovny dostanu, ale přece jenom jsem si to přál. Proto jsem dělal kontaktní kampaň. Jihomoravanům chci slíbit, že se za ně budu v Praze bojovat," řekl krátce po ukončení sčítání jihomoravských hlasů Onderka.

Volby 2017: ANO na jižní Moravě ovládlo všechna okresní města

Jižní Morava – Podobně jako na celostátní úrovni ovládlo volby na jižní Moravě hnutí ANO 2011. Jeho vítězství však nebylo tak drtivé jako v celé republice – v kraji získalo 27,4 procenta hlasů. Následuje ODS s 11,8 procenty hlasů, třetí je SPD s 11,6 procenty. Další byli Piráti, KDU-ČSL, ČSSD, komunisté, TOP 09 a Starostové a nezávislí.

Lidé ručně mleli obilí a aranžovali hroby. Na Špilberku slavili den archeologie

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Hradním nádvořím se ozývá pípání detektoru kovů. Přístroj se pohybuje nad dlažbou a vydává pronikavé zvuky. Nedrží ho ale v ruce žádní hledači pokladů, nýbrž nadšené malé dítě. O kousek dál štípe mladá žena dříví. Místo moderní sekery však v ruce drží prehistorický nástroj. Neobvyklý pohled se v sobotu naskytnul návštěvníkům Špilberku. U příležitosti oslav Mezinárodního dne archeologie tam totiž archeologové připravili ukázky své práce a nabídli lidem i možnost vrátit se v čase.

Pro zdravější záda i mysl. Děti ve škole sedí na speciálních podložkách

Mokrá-Horákov  –  Zdravá záda i bystřejší myšlení mají děti ze základní školy v Mokré-Horákově na Brněnsku. Zúčastnily se totiž výzkumu, při kterém více než rok používaly zdravotní podložky na sezení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení