Speciality na lávovém grilu a další dobroty z jídelního lístku kuchař hostům v Karibik Pubu v centru Brna neuvaří. Alespoň ne k obědu. Obsluha staví před hosty polévku hned po příchodu a bez objednávky.

V poledne nabízí jen čtyři jídla z menu, což se šéfkuchaři restaurace Brabander Ivu Ševčíkovi nelíbí. „Je to nešvar restaurací v centru. Navíc jsme ani nedostali šanci odejít, hned před nás postavili polévku,“ zlobí se šéfkuchař. Vadí mu také, že informace o tom, že Karibik Pub v poledne vaří jen menu, chybí u vchodu do restaurace i na internetových stránkách.

Jako v nemocnici

Zeleninová polévka z mražené zeleniny, zahuštěná moukou a lehce osolená není dobrá. „Něco podobného vaří v nemocnicích. Tam jsem pochopil, co je to dietní strava,“ hodnotí chuť Ševčík. Podle něj by přitom stačilo ochutit polévku muškátovým oříškem, bílým pepřem a posypat čerstvou pažitkou nebo petrželí. V menu nabízí Karibik Pub každý den čtyři jídla a přes poledne to v malé restauraci hučí jako v závodní jídelně.

Stylem mořského mola s kameny, rybářskými sítěmi a hvězdicemi u stropu připomíná Karibik Pub rybářskou baštu, v níž hosté dary moře nenajdou. V jídelním lístku je jen pstruh a losos, jinak nabízí steaky, minutky z vepřového nebo kuřecího masa či chuťovky k pivu.

Za sestavení jídelního lístku dává odborník dobrou známku – dvojku. K těstovinovému salátu v otlučené misce přináší servírka steakové nože se zubatým ostřím. Na salátu s vejci je otočená plechovka drceného tuňáka, který je podle šéfkuchaře tím nejlepším, co miska nabízí.

„Těstoviny jsou asi původně vřetena, která jogurtový dresink s pepřem nespraví,“ odsunuje salát šéfkuchař a rozhodne si objednat maďarský guláš.
Dokola pobryndaný talíř neskrývá objednanou maďarskou specialitu. „Papriku omáčka neviděla, spíše je to maso na pepři s kmínem a opět bez chuti,“ hodnotí jídlo Ševčík.

S nadsázkou říká, že za takovou omáčku by kuchař v učení za trest umýval všechny boxy. Upozorňuje také na špatně poskládané knedlíky na talíři.
„Příloha se vždy dává nalevo a tak, aby ji host mohl bez přeskládání na talíři odebírat,“ ukazuje. Chválí však kuchaře za správně zvolené maso v guláši, do kterého hovězí kližka prostě patří.

Prášek je vidět

Kuřecí steak se špenátem zdobí dobré hranolky, na kterých je vidět smažení v čerstvém oleji. Při dochucování špenátu si kuchař i tady k chuti pomohl. Instantním dochucovadlem v prášku, které je díky malým kouskům mrkve mezi špenátovými listy jasně patrné.

„Škoda, že tady hodnotím jen menu a nemůžu ochutnat jídla z lístku. Nejsem vybíravý, mám rád hotová jídla, ale divím se, že sem lidé na jídlo vůbec chodí. Nechci kolegu kuchaře urazit, třeba večer vaří dobře, jenže všechna tři dnešní polední jídla jsou katastrofa,“ nešetří kritikou Ševčík.

Zarážející je v Karibik Pubu také chování obsluhy. Slovíčka jako děkuji, prosím, dobrou chuť, přejete si nebo můžu vám nabídnout servírka ve slovníku nemá. Nezajímá ji ani, zda si hosté po obědě chtějí objednat kávu nebo zákusek.

Brněnská restaurace Karibik.