VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Kozlovně nabízejí dobrá česká jídla

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Klasický pivnicový lístek není obsáhlý, což zaručuje čerstvost jídel. Mezi speciality kuchař zařadil i kachní stehno

15.8.2009 2
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Brněnská restaurace Kozlovna U Badinů.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Profesionální přístup číšníků, stylové prostředí a výtečná česká kuchyně. To je vizitka pivnice a restaurace Kozlovna U Badinů v Židenicích. Šéfkuchař Brabander Restaurantu Ivo Ševčík podnik doporučuje všem milovníkům staročeských jídel. „Je to na první pohled čistá pivnice, žádná nálevna,“ rozhlíží se po interiéru šéfkuchař. Ševčíkovi se v Kozlovně líbí, vadí mu jen malé okénko vedle baru, do kterého číšníci odnáší použité nádobí a je z něj slyšet cinkot talířů a skleniček při omývání.

Jídelní lístek v dřevěném obalu chválí po stránce vizuální i obsahové. Kuchař při jeho sestavování nezapomněl na předkrmy nebo dezerty jako bramborové placky, lokše na slano a sladko, ani na pivní pochutiny, mezi speciality zařadil svíčkovou, guláš nebo kachní stehno. V týdenním menu nalezne host i talíř dukátových buchtiček přelitý nugátovým krémem. „Klasický pivnicový lístek. Není obsáhlý, což zaručuje čerstvost jídel,“ hodnotí lístek Ševčík.

Neodolá ochutnat zabijačkovou paštiku, kterou mu číšník přináší s rozpečeným chlebovým hřebínkem s bylinkovým máslem na dřevěném prkénku. Čerstvému tymiánu, který paštiku zdobí, dává pět hvězdiček. „Vepřová paštika je připravena jako selská, nahrubo namletá. Rozmixované brusinky jsou k paštikám ideální kombinací. Je vynikající a čerstvá,“ chválí předkrm Ševčík.

#nahled|https://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu.jpg|Kozlovna U Badinů.#

Na druhé jídlo z „à la carte“, jak odborníci nazývají jídelní lístek, čekají hosté o trochu déle, kuchař půl hodiny po poledni nejdřív vydává objednaná meníčka.

Na talíři s hlavním jídlem si Ševčík všímá glazury z medu, pomerančové šťávy a výpeku na pečeném kachním stehně i dvojí přípravy bramborových knedlíků. „Půlka je napařena, půlka opečena. Host si může vybrat podle chuti. Stehno je šťavnaté, dobře ochucené, do zelí přidal kuchař pro zjemnění trochu smetany,“ chválí hlavní chod šéfkuchař.

Druhé testované jídlo, filetovaný špalek z vepřové panenky podávaný s grilovanými paprikami na česneku a cherry rajčaty, je propečeno podle přání hosta a chutná stejně dobře jako okurkový salát s čepicí zakysané smetany.
V nabídce dezertů kuchař zapomněl na obligátní poháry, tiramisu nebo palačinky, místo toho nabízí šišky s mákem, bramborové knedlíky se švestkami, lokše nebo ovocné knedlíky s tvarohem.

Autor: Gabriela Peringerová

15.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejista Hynek Zohorna.

Hrajeme hodně v rozích a netlačíme se před gólmana, zlobil se po prohře Zohorna

Téměř opravený dům Falkensteinerovy nadace na Moravském náměstí v Brně.
3 18

Odhalí funkcionalistickou perlu Moravského náměstí. Nabídne i vyhlídku z terasy

AKTUALIZOVÁNO

Evakuace 36 lidí z Janáčkova divadla. Kvůli v suterénu hořící izolaci

Brno /FOTO/ - K požáru v Janáčkově divadle v sobotu po deváté hodině ráno vyjíždělo šest jednotek krajských hasičů. Kvůli hořící příčce v suterénu divadlo ještě před příjezdem hasičů opustilo několik zaměstnanců. Požár se naštěstí dále nerozšířil.

Nebojte se kazit, vyzývá Pivarník. Zbrojovka před Teplicemi pilovala střelbu

Brno /INFOGRAFIKA/ – Možná je čeká podobný úkol jako většinou hokejisty Komety v domácím prostředí – zdolávání obranného valu. Přestože jsou fotbalisté brněnské Zbrojovky před domácím duelem čtrnáctého kola první ligy na posledním šestnáctém místě a čekají je sedmé Teplice. Soupeř se zřejmě nikam nepožene. „Hru má postavenou z bloku, ale hrajeme doma a chceme samozřejmě dominovat,“ ujišťuje brněnský kouč Roman Pivarník.

AKTUALIZOVÁNO

Kometě opět chyběl větší důraz před brankou. Vítkovicím podlehla 1:3

Brno /FOTOGALERIE/ – Jakoby se vrátili v čase. Byli aktivnější a svého soupeře znovu přestříleli, tentokrát o šestnáct pokusů. Stejně jako ve středu proti Pardubicím však hokejisté brněnské Komety odešli poraženi. Ve 22. extraligovém kole totiž podlehli Vítkovicím 1:3 a klesli na třetí místo za Třinec. „Měli jsme lepší nástup než do duelu s Pardubicemi. Po obratu to soupeř zavřel a důkladně bránil,“ krčil rameny Petr Haken, asistent kouče Komety. 

Studenti šli hlavou proti zdi, zaznělo na připomínce listopadových událostí

Brno /VIDEO/ - Vzpomínky na pád komunismu, divadlo i lampionový průvod, který rozzářil město. Studenti z pěti brněnských univerzit vyšli v pátek, v den státního svátku, do ulic u příležitosti akce Brněnský sedmnáctý. Na náměstí Svobody si připomněli události z let 1939 a 1989.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT