Profesionální přístup číšníků, stylové prostředí a výtečná česká kuchyně. To je vizitka pivnice a restaurace Kozlovna U Badinů v Židenicích. Šéfkuchař Brabander Restaurantu Ivo Ševčík podnik doporučuje všem milovníkům staročeských jídel. „Je to na první pohled čistá pivnice, žádná nálevna,“ rozhlíží se po interiéru šéfkuchař. Ševčíkovi se v Kozlovně líbí, vadí mu jen malé okénko vedle baru, do kterého číšníci odnáší použité nádobí a je z něj slyšet cinkot talířů a skleniček při omývání.

Jídelní lístek v dřevěném obalu chválí po stránce vizuální i obsahové. Kuchař při jeho sestavování nezapomněl na předkrmy nebo dezerty jako bramborové placky, lokše na slano a sladko, ani na pivní pochutiny, mezi speciality zařadil svíčkovou, guláš nebo kachní stehno. V týdenním menu nalezne host i talíř dukátových buchtiček přelitý nugátovým krémem. „Klasický pivnicový lístek. Není obsáhlý, což zaručuje čerstvost jídel,“ hodnotí lístek Ševčík.

Neodolá ochutnat zabijačkovou paštiku, kterou mu číšník přináší s rozpečeným chlebovým hřebínkem s bylinkovým máslem na dřevěném prkénku. Čerstvému tymiánu, který paštiku zdobí, dává pět hvězdiček. „Vepřová paštika je připravena jako selská, nahrubo namletá. Rozmixované brusinky jsou k paštikám ideální kombinací. Je vynikající a čerstvá,“ chválí předkrm Ševčík.

#nahled|https://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu.jpg|Kozlovna U Badinů.#

Na druhé jídlo z „à la carte“, jak odborníci nazývají jídelní lístek, čekají hosté o trochu déle, kuchař půl hodiny po poledni nejdřív vydává objednaná meníčka.

Na talíři s hlavním jídlem si Ševčík všímá glazury z medu, pomerančové šťávy a výpeku na pečeném kachním stehně i dvojí přípravy bramborových knedlíků. „Půlka je napařena, půlka opečena. Host si může vybrat podle chuti. Stehno je šťavnaté, dobře ochucené, do zelí přidal kuchař pro zjemnění trochu smetany,“ chválí hlavní chod šéfkuchař.

Druhé testované jídlo, filetovaný špalek z vepřové panenky podávaný s grilovanými paprikami na česneku a cherry rajčaty, je propečeno podle přání hosta a chutná stejně dobře jako okurkový salát s čepicí zakysané smetany.
V nabídce dezertů kuchař zapomněl na obligátní poháry, tiramisu nebo palačinky, místo toho nabízí šišky s mákem, bramborové knedlíky se švestkami, lokše nebo ovocné knedlíky s tvarohem.