„Jen škoda, že je tu tak prázdno. Restaurace je sice nová, ale pokud nebude mít dostatečnou reklamu, zákazníky nenaláká. Mnoho lidí tudy na procházky nechodí, aby na ni natrefili náhodou,“ upozornil Dlapka, který Merci hodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Jednoduchý interiér restaurace je laděný do černé a bílé barvy. Je poznat, že podnik je nový. U některých stolů pravděpodobně ještě nikdo neseděl. Jeden z nich je totiž tak blízko k jakémusi dřevěnému korýtku, že židli lze odsunout jen o pár centimetrů od stolu. Sedáme si proto ke druhé straně stolu. „Krátký jídelní lístek naznačuje, že restaurace je kvalitní. Tenhle je ale možná až příliš krátký,“ zkoumá Dlapka seznam asi deseti hlavních jídel.

Výběr z české a francouzské kuchyně doplňují například italské sýry. Číšník vysvětluje, že nabídka je ještě provizorní. „Zatím ji v tomto rozsahu obměňujeme po měsíci. Od nového roku ale výběr jídel rozšíříme,“ slibuje a odchází s objednávkami.

Bramborová polévka s pravými hřiby má jemně smetanovou chuť. Je výborná, přestože ji kuchař připravil z mražené zeleniny. Také nudle a knedlíčky v hovězím vývaru nevypadají jako domácí, ale Dlapka polévku přesto chválí.

Poté si objednává steak z jihoamerického býka s pancettou, zeleninou a vinnou omáčkou. „Jak moc chcete steak udělaný?“ ptá se číšník a vyměňuje příborový nůž za steakový. Dlapka to hned ocení. „Je vidět, že se vyzná. Na propečenost steaku by se měli ptát všude,“ upozorňuje. I s druhým chodem je odborník spokojený. „Maso je čerstvé, měkké a šťavnaté. I servírování je profesionální,“ chválí šéfkuchař.

Brambory jako přílohu podle něj kuchař správně servíruje na vedlejší talíř. „Jen škoda, že nejsou teplejší. Také v kuchyni můžou nahřívat talíře. Třeba v mikrovlnné troubě, aby jídlo zbytečně nechladlo,“ vysvětluje Dlapka a šmátrá vidličkou po talíři.

Hledá pancettu. Ta má biftek doplňovat. „Píše se o ní v jídelním lístku, ale nemůžu ji identifikovat,“ zkouší Dlapka číšníka. Obsluha se musí zeptat v kuchyni. Vrací se s vysvětlením, že pancetta je italská slanina a kuchař ji omylem do jídla nepřidal. Číšník jako omluvu nabízí dezert na účet podniku.

Kuře vylepšil med

Chuť steaku ale zatoulanou slaninu omlouvá. Také druhé jídlo, kuřecí prsa v medové krustě, se kuchaři povedlo. V mase zůstala šťáva a med jeho chuť příjemně doplňuje. Hranolky k bifteku mohly být méně mastné. Ale kuchař si s nimi vyhrál a poskládal je do žertovné pyramidy.

Dezert nevybočuje ze série dobrých jídel. Lívanečky jsou stejně chutné jako jablkový štrúdl s vanilkovou omáčkou.

Restaurace se podle Dlapky hodí k pracovnímu obědu i k výročí svatby. „Jsem zvědavý na rozšířený jídelní lístek. Ve zkušebním provozu je tenhle dostačující. Úplně v něm ale chybějí vegetariánská jídla,“ upozorňuje. Pokud si restaurace zajistí dostatečnou reklamu, své zákazníky si podle Dlapky najde.

#nahled|https://g.denik.cz/50/3f/brno_restaurace_merci_ste__1_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/3f/brno_restaurace_merci_ste__1.jpg|Merci restaurant v brněnských Zábrdovicích.#