VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V nové restauraci Tankovna připravují i pohádkové lívance

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Na příjemné prostředí a českou kuchyni láká nedávno otevřená Tankovna. Návštěvníci si můžou u půllitru piva třeba procvičovat hantec.

1.2.2014 1
SDÍLEJ:

Nedávno otevřená Tankovna. Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Venku mrzne a lidé se halí do šál a kabátů. Jejich drkotání zubů je téměř slyšet až přes výlohu pivnice Tankovna. Uvnitř je ale příjemné teplo, ve sklenici se rosí pivo z tanku a z kuchyně voní polévka, kterou číšník roznáší ve stylových plecháčcích. „Konečně zase pořádná česká hospoda se vším všudy. V poslední době tu vyrostlo tolik italských, že už pomalu Brňané nemusí do Itálie jezdit," myslí si šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka. Plzeňskou pivnici Tankovna, která otevřela loni v listopadu, hodnotil pro další díl seriálu Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Rohovou budovu si většina lidí pamatuje jako asijské bistro. To už ale současný podnik nepřipomíná ani v nejmenším. Stěny zdobí dřevěný obklad, na podlaze tvoří dlaždice zajímavou mozaiku a vyřezávaná jsou i opěradla židlí. Do otevřené kuchyně hosté vidí pod ruce kuchařům.

Dlapku ze všeho nejvíc zaujme otevřený regál plný sklenic se zavařeninami, čalamádami a dalšími nádobami se samými dobrotami. „Slouží jednak jako výzdoba, ale také je využíváme do pokrmů. Na prodej nejsou. U pokladny však máme vystavené další domácí produkty. Například utopence. Ty si můžou zájemci koupit a sklenici po snědení nechat znovu doplnit, anebo mu za ni vrátíme část peněz," vysvětluje číšník.

Při objednávce Dlapku zklame. Kolem poledne vaří restaurace jen meníčka. „Moc to nechápu. Zase tak narváno tady není. A tím, že vidím do kuchyně, vím, že kuchaři zas tolik práce nemají. Restaurace je sama proti sobě. Polední menu totiž nevydělávají tolik jako jídla z lístku," míní odborník.

Přinesený slepičí vývar mu náladu zlepší. „Je výborný a silný. Z žádného polotovaru. K dokonalosti mu chybí jen domácí nudle," připomíná. Při čekání na druhý chod si prohlíží jídelní lístek.

Ten vypadá jako z dob první republiky. Nabídku doplňují staré fotografie města, informace o Brně, pivu a taky malý slovník hantecu. „Líbí se mi, že se zaměřili jen na českou kuchyni. V předkrmech žádní lososi a carpaccia. Naopak k jídlům nabízejí i domácí čalamádu nebo kysané zelí ze škopku. Nebojí se ani takových klasik, jako je knedlík s vajíčkem nebo se škvarky. Rybu nabízejí jednu podle denní nabídky, takže může být pokaždé čerstvá. Omylem se jim tam ale zatoulala mozarella v bazalkovém pestu a parmezán. Patří jinam," říká.

K hlavnímu jídlu přináší číšnice pstruha, k němu i rybí příbor a talířek na kosti. Ryba je jemná a nechybí k ní plátek citronu. S těstovinami Pad-thai, tedy tradičními thajskými nudlemi s kuřecími prsíčky, ústřicovou omáčkou a zeleninou, Dlapka tolik spokojený není. „To ale není chyba kuchaře. Jídlo je to dietní a chutné, nudle měkké tak akorát. Jen si je prostě nemůžu vychutnat, protože musím myslet na pečenou kachnu z jídelního lístku," zasní se muž.

Známý z televize

Servírka mu při odnášení nádobí naoko vyhubuje. „Já tak nemám ráda, když někdo nedojí. Neměl jste se do toho lístku vůbec dívat," směje se a odchází uprosit kuchaře, jestli by nám připravil dezert.

Ten celé jídlo korunuje. Palačinky připravil kuchař čerstvé přímo před námi a naplnil je domácí zavařeninou. Lívance naaranžoval na malé plechové lívanečníky na dřevěném prkýnku, které ještě doplnil nádobkami s borůvkami a tvarohem na přizdobení. Lívance jsou nádherně nadýchané jako z pohádky. „Takovou restauraci v Brně vítám a rád se sem vrátím. Hosty tady čeká ještě jedna zajímavost. V kuchyni totiž můžou vidět bývalého kuchaře z Bohémy, kterého znají z Pohlreichova seriálu Ano, šéfe!" dodává s úsměvem odborník.

Tankovna: verdikt odborníka.

Autor: Anna Fajkusová

1.2.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Řidič srazil na přechodu ženu s malými dětmi. Nadýchal půl promile alkoholu

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Brněnsko /FOTOGALERIE/ – Nejméně čtyřicet let opečovával dvaašedesátiletý pěstitel bonsají z Ivančicka jednu ze svých vzácných rostlin. Zlodějům stačily tři minuty k tomu, aby mu ji ukradli ze zahrady. Muž ocenil borovici na čtyřicet tisíc korun.

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT