Krásný výhled do okolí a především vyhlášená výletní hospoda lákaly před víc než sto lety Brňany do dnešního Björnsonova sadu. Dnes si park oblíbili hlavně studenti. Brněnský deník Rovnost mu věnuje další díl seriálu Brněnské parky.Podle brněnské historičky Mileny Flodrové restaurace okolí připomínala i názvem Na Krásné vyhlídce. „Někteří Brňané tak dodnes parku říkají, i když výhled už dávno zmizel kvůli rostoucí zástavbě," řekla brněnská historička Milena Flodrová.

Park mezi Hrnčířskou a Zahradníkovou ulicí vznikl v místě staré louky, která se táhla podél Veveří ulice směrem k Žabovřeskám. „První velká budova tam vyrostla v roce 1911. Dnes je to stavební fakulta brněnského Vysokého učení technického. Za první světové války vojáci na louce, kterou používali i jako cvičiště, postavili několik dřevěných budov. Sloužily jim jako lazaret. Po konci války je nahradila zahrádkářská kolonie," uvedla historička.

V polovině padesátých let v místě zahrad vznikl provizorní park. „Kromě stavební fakulty ho obklopovaly budovy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, dnešní Univerzity obrany a polikliniky," vypočítala Flodrová.

Dnešní jméno park získal až koncem roku 1993. „Připomíná norského spisovatele a dramatika Björnstjerna Björnsona, který v minulém a předminulém století podporoval malé státy v jejich snaze po osamostatnění," vysvětlila historička.

Ve stejném roce se v parku, který tvoří síť vyšlapaných cest lemovaných listnatými stromy a zatravněné plochy, objevil i takzvaný bludný balvan s pamětní deskou připomínající právě Björnsona.

Klidné místo vyhledávají zejména studenti okolních univerzit. „Chodil jsem si tam číst. Na to, že leží skoro v centru města, si podle mě zaslouží větší pozornost," myslí si Robert Banovský, který studoval na právnické fakultě.

Projekt na rekonstrukci parku vznikl už v roce 2009. Kvůli nedostatku peněz ho ale město odkládá. „Na příští rok připravujeme alespoň úpravy zeleně nebo opravy laviček," sdělil starosta Brna-středu Libor Šťástka. Na nové sochy, vodní prvky nebo budovu s občerstvením si tak návštěvníci parku ještě počkají.

Björnsenův sad

* Park o rozloze víc než jednoho a půl hektaru vznikl v polovině minulého století na bývalém vojenském cvičišti a zahrádkářské kolonii.

* V roce 1993 tam sochař Zdeněk Makovský umístil takzvaný bludný kámen s pamětní deskou připomínající norského spisovatele Björnstjerna Björnsona, po kterém park získal jméno.

* V roce 2000 v parku přibyla plastika Václava Kyselky znázorňující tři víly.

* Park je veřejně přístupný i se psy na vodítku.