Pizza Zakki. Jméno pizzerie v Antonínské ulici nepostrádá švih. Doslova, je totiž odvozené z rakouského „auf Zack sein“, tedy „být stále v pohybu“. Jejím maskotem je ale paradoxně hlemýžď. Šneci mnoha různých provedeních zdobí i vnitřek restaurace, včetně jídelního lístku pojatého jako barevné leporelo. A spíš než jižanský temperament z něj čiší atmosféra rodinné všehochuti. „Dětem se tu bude líbit. Zamířit sem na obchodní schůzku by byl ale trapas,“ hodnotí šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka podnik v dalším díle Testu restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Obsluha v Pizza Zakki má k hlemýžďům daleko. Rázné servírce, která se hostů hned ujímá, dá přesto dost práce najít místo. Jsou čtyři hodiny všedního odpoledne a restaurace je plná. „Mají se co otáčet,“ poznamená Dlapka.

Telefonní seznam

Servírka je u něj vzápětí i s jídelními lístky. „Velká písmena se dobře čtou, to my starší oceníme,“ směje se kuchař, z obsahu leporela už moc nadšený není. Odhaduje, že je v něm na sto třicet položek. „Lepší je omezená, pravidelně obměňovaná nabídce kvalitních jídel. Je sice fakt, že čeští strávníci to většinou neocení. Tohle je ale nepřehledné,“ kroutí hlavou Dlapka.

Objednává si masový vývar a jako hlavní chod volí lososové carpaccio. Polévku přináší servírka prakticky ihned. Ochotně radí, vyzná se v italských těstovinách a nezaskočí ji ani otázky na podrobnosti v lístku. Přitom se stihne věnovat i ostatním zákazníkům.

S objednáváním ale na zákazníky hodně spěchá. „Působí odměřeně. Na druhou stranu je dobře, když obsluha není zakřiknutá. Je jasné, že to tu musí odsýpat. Servírka je profesionálka,“ chválí Dlapka.

Radost mu zkazí první lžíce vývaru. „A je to tady. Dlouhý jídelní lístek většinou znamená, že kuchař nevaří z čerstvých potravin. Vybral jsem si domácí polévku. Dostal jsem ale kupované nudle,“ říká zklamaně Dlapka.

Náladu mu spraví předkrm caprese, je v něm čerstvá bazalka a výtečná mozarella. Hlavní jídla vypadají také lákavě. Dlapka vyzdvihuje konzistenci bramborových knedlíčků gnocchi. Výhrady nemá ani k chuti smetanové omáčky, kterou jsou přelité. Kuchař z Pizza Zakki s ní jen mohl trochu víc šetřit.

Horší je to s carpacciem, to ve smetaně přímo plave. Lososí maso je potrhané, po vidličce stéká doslova jako pyré. „Podle servírky je to syrová ryba, ale nevím. Přes tu smetanu ani nepoznám, jak chutná,“ podivuje se Dlapka.

Čekání na zákusek využije k prozkoumání toalet. Vzorně uklizené záchody mají jediné minus – prázdný zásobník na mýdlo. Dlapku ale potěší, že personál na upozornění chybu rychle napraví.

Vzorové tiramisu

Přinesené dezerty šéfkuchař Svitavské rychty hodnotí jako zlatý hřeb. „Takhle má vypadat tiramisu,“ raduje se odborník. Kopec šlehačky, který se vedle zákusku tyčí, už mu připadá zbytečný. Ozdoby z kiwi a pomerančů by na talíři raději viděl bez slupky. Líbí se mu ale mandlemi zasypané palačinky. „Sladkou tečku umí v Pizza Zakki na jedničku,“ říká Dlapka.

#nahled|https://g.denik.cz/50/af/restauce_pizzeria_zakki_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/af/restauce_pizzeria_zakki.jpg|Pizzerie Zakki v Brně.#