VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V podniku s hlemýžděm ve znaku to odsýpá

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Pizza Zakki si škodí zbytečně dlouhým jídelním lístkem. Nutí tamního kuchaře sahat k polotovarům, vykouzlil ale ukázkové dezerty.

16.4.2011 2
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Pizzerie v Antonínské ulici v Brně Zakki.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Pizza Zakki. Jméno pizzerie v Antonínské ulici nepostrádá švih. Doslova, je totiž odvozené z rakouského „auf Zack sein“, tedy „být stále v pohybu“. Jejím maskotem je ale paradoxně hlemýžď. Šneci mnoha různých provedeních zdobí i vnitřek restaurace, včetně jídelního lístku pojatého jako barevné leporelo. A spíš než jižanský temperament z něj čiší atmosféra rodinné všehochuti. „Dětem se tu bude líbit. Zamířit sem na obchodní schůzku by byl ale trapas,“ hodnotí šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka podnik v dalším díle Testu restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Obsluha v Pizza Zakki má k hlemýžďům daleko. Rázné servírce, která se hostů hned ujímá, dá přesto dost práce najít místo. Jsou čtyři hodiny všedního odpoledne a restaurace je plná. „Mají se co otáčet,“ poznamená Dlapka.

Telefonní seznam

Servírka je u něj vzápětí i s jídelními lístky. „Velká písmena se dobře čtou, to my starší oceníme,“ směje se kuchař, z obsahu leporela už moc nadšený není. Odhaduje, že je v něm na sto třicet položek. „Lepší je omezená, pravidelně obměňovaná nabídce kvalitních jídel. Je sice fakt, že čeští strávníci to většinou neocení. Tohle je ale nepřehledné,“ kroutí hlavou Dlapka.

Objednává si masový vývar a jako hlavní chod volí lososové carpaccio. Polévku přináší servírka prakticky ihned. Ochotně radí, vyzná se v italských těstovinách a nezaskočí ji ani otázky na podrobnosti v lístku. Přitom se stihne věnovat i ostatním zákazníkům.

S objednáváním ale na zákazníky hodně spěchá. „Působí odměřeně. Na druhou stranu je dobře, když obsluha není zakřiknutá. Je jasné, že to tu musí odsýpat. Servírka je profesionálka,“ chválí Dlapka.

Radost mu zkazí první lžíce vývaru. „A je to tady. Dlouhý jídelní lístek většinou znamená, že kuchař nevaří z čerstvých potravin. Vybral jsem si domácí polévku. Dostal jsem ale kupované nudle,“ říká zklamaně Dlapka.

Náladu mu spraví předkrm caprese, je v něm čerstvá bazalka a výtečná mozarella. Hlavní jídla vypadají také lákavě. Dlapka vyzdvihuje konzistenci bramborových knedlíčků gnocchi. Výhrady nemá ani k chuti smetanové omáčky, kterou jsou přelité. Kuchař z Pizza Zakki s ní jen mohl trochu víc šetřit.

Horší je to s carpacciem, to ve smetaně přímo plave. Lososí maso je potrhané, po vidličce stéká doslova jako pyré. „Podle servírky je to syrová ryba, ale nevím. Přes tu smetanu ani nepoznám, jak chutná,“ podivuje se Dlapka.

Čekání na zákusek využije k prozkoumání toalet. Vzorně uklizené záchody mají jediné minus – prázdný zásobník na mýdlo. Dlapku ale potěší, že personál na upozornění chybu rychle napraví.

Vzorové tiramisu

Přinesené dezerty šéfkuchař Svitavské rychty hodnotí jako zlatý hřeb. „Takhle má vypadat tiramisu,“ raduje se odborník. Kopec šlehačky, který se vedle zákusku tyčí, už mu připadá zbytečný. Ozdoby z kiwi a pomerančů by na talíři raději viděl bez slupky. Líbí se mu ale mandlemi zasypané palačinky. „Sladkou tečku umí v Pizza Zakki na jedničku,“ říká Dlapka.

#nahled|https://g.denik.cz/50/af/restauce_pizzeria_zakki_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/af/restauce_pizzeria_zakki.jpg|Pizzerie Zakki v Brně.#

Autor: Lucie Hrabcová

Místo události:
16.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
12

RegioJet výrazně omezí autobusy mezi Prahou a Brnem, posílí vlaky

Hokejista Hynek Zohorna.

Hrajeme hodně v rozích a netlačíme se před gólmana, zlobil se po prohře Zohorna

Odhalí funkcionalistickou perlu Moravského náměstí. Nabídne i vyhlídku z terasy

Brno – Historický nájemní dům na Moravském náměstí 14 stále obklopuje lešení. To ale v následujících týdnech zmizí, hned jak dělníci dokončí poslední opravy detailů funkcionalistické budovy. Jedna z ikonických staveb náměstí se v pondělí otevře i zájemcům o architekturu, kteří se dozví více o osudu domu i architekta Oskara Pořísky.

AKTUALIZOVÁNO

Evakuace 36 lidí z Janáčkova divadla. Kvůli v suterénu hořící izolaci

Brno /FOTO/ - K požáru v Janáčkově divadle v sobotu po deváté hodině ráno vyjíždělo šest jednotek krajských hasičů. Kvůli hořící příčce v suterénu divadlo ještě před příjezdem hasičů opustilo několik zaměstnanců. Požár se naštěstí dále nerozšířil.

Nebojte se kazit, vyzývá Pivarník. Zbrojovka před Teplicemi pilovala střelbu

Brno /INFOGRAFIKA/ – Možná je čeká podobný úkol jako většinou hokejisty Komety v domácím prostředí – zdolávání obranného valu. Přestože jsou fotbalisté brněnské Zbrojovky před domácím duelem čtrnáctého kola první ligy na posledním šestnáctém místě a čekají je sedmé Teplice. Soupeř se zřejmě nikam nepožene. „Hru má postavenou z bloku, ale hrajeme doma a chceme samozřejmě dominovat,“ ujišťuje brněnský kouč Roman Pivarník.

AKTUALIZOVÁNO

Kometě opět chyběl větší důraz před brankou. Vítkovicím podlehla 1:3

Brno /FOTOGALERIE/ – Jakoby se vrátili v čase. Byli aktivnější a svého soupeře znovu přestříleli, tentokrát o šestnáct pokusů. Stejně jako ve středu proti Pardubicím však hokejisté brněnské Komety odešli poraženi. Ve 22. extraligovém kole totiž podlehli Vítkovicím 1:3 a klesli na třetí místo za Třinec. „Měli jsme lepší nástup než do duelu s Pardubicemi. Po obratu to soupeř zavřel a důkladně bránil,“ krčil rameny Petr Haken, asistent kouče Komety. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT