Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Potrefené huse sledují trendy v gastronomii

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Živá a rušná restaurace potěší hosty dobrým, chutným jídlem i rychlou obsluhou. Romantickou večeři při svíčkách si ale raději plánujte jinde.

3.4.2010
SDÍLEJ:

Restaurace Potrefená husa.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Živý, rušný až hlučný podnik s nepřehledným jídelním lístkem a nepovedenou polévkou. Takový může být první dojem z restaurace Potrefená husa v brněnské Galerii Vaňkovka. Pokud host ochutná pořádně, názor mění. Už po prvních soustech hlavního jídla nebo dezertu je jasné, že v Potrefené huse vaří dobře. Navíc sledují trendy v gastronomii.

Šéfkuchaře restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka zarazí hned po příchodu do Potrefené husy hluk. Hlasitě tam hraje rádio, běží sportovní přenos na několika plazmových obrazovkách. Možná i proto se hosté baví hlasitěji, než bývá v restauracích zvykem. „Je tu prostě rachot. A jídelní lístek mi hodně připomíná trhací kalendář s miniaturním písmem. Po přečtení prvních čtyř jídel zapomenu, co vlastně nabízejí,“ nešetří restauraci a lístek na dřevěném prkénku Ševčík.

Ani polévka ho neuspokojí, naopak přilévá olej do ohně kritiky. Před česnekovým krémem a vývarem z jídelního lístku dává přednost kulajdě z poledního menu. Spokojený není. „Pod kulajdou si vybavím polévku mé babičky, jenže něco takového by mně do talíře nenalila,“ upozorňuje Ševčík. Studenou polévku se dvěma kousky brambor, která smetanu a zastřené vajíčko nikdy neviděla, omlouvá podle šéfkuchaře jen skutečnost, že ji nabízejí v levnějším poledním menu.

Na Zelený čtvrtek se sluší objednat si špenát. Protože restaurace na něj v nabídce poledního menu pozapomněla, hledá šéfkuchař Ševčík mezi steaky a specialitami podniku. Nakonec vybírá kuřecí prsa plněná špenátem a vepřové dukátky ve slaninové krustě se smetanovým špenátem.

Jídlo je na stole během pár minut a Ševčík zvedá údivem obočí. Na čtyřhranných talířích před ním leží jídlo z kategorie zážitkové gastronomie. Hned po prvním soustu nešetří odborník chválou. „Je to čisté, výborné jídlo, připravené přesně podle přání hosta. Je vidět, že to jde i bez zbytečných obloh,“ říká Ševčík. Špenát má podle něho správnou chuť, vepřová šťáva je připravená klasicky, žádná náhražka.

Obě jídla doplnil kuchař listovým špenátem. Ke kuřecí kapse z prsou stačí říct jen jedno: tak šťavnatá kuřecí prsa, jaká připravil kuchař z Potrefené husy, jsme ještě v seriálu testů neochutnali. „Kuchař ví, co je v módě,“ konstatuje Ševčík nad salátem ze stejně velkých kuliček mozzarelly a cherry rajčat s bazalkou.
Obsluha se chová bezvadně. Po place kmitá několik číšníků a servírek, takže host na pití ani jídlo téměř nečeká. Během jídla se také nejméně dva číšníci přijdou zeptat, zda jídlo chutná a jestli je vše v pořádku.

#nahled|https://g.denik.cz/50/c3/infografika_potrefena_husa_vankovka_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/c3/infografika_potrefena_husa_vankovka.jpg|Potrefená husa, Galerie Vaňkovka.#

Kuchař si pohrál

Bez obav, a naopak s očekáváním objednává šéfkuchař dezerty. Také v této části jídelního lístku dbají v Potrefené huse na moderní pojetí jídla. Oblíbený americký cheesecake je zaručeně připravený v kuchyni v Potrefené huse. „Domácí dezert, vláčné těsto, fantastická náplň zkombinovaná ze smetanových sýrů. Opečená jablka na karamelu, kopeček tvarohu s jablečným přelivem. Kuchař si s tím pohrál,“ chválí kolegu Ševčík.

Druhý dezert je kombinací hotového polotovaru tartuffa – zmrzliny v čokoládě a domácího piškotu s vanilkovým krémem. „Koupit kvalitní výrobek a dotvořit jej, to je možná cesta pro restaurace, které nemají cukráře,“ vysvětluje Ševčík.

V Potrefené huse v Galerii Vaňkovka se podle něho vytáhli. „Kdo má rád živé restaurace, speciality a pivo, jímž dobré jídlo spláchne, se sem určitě rád vrátí. Ale na romantickou večeři při svíčkách to tady není,“ dodává odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
3.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Podnik CommScope přesouvá výrobu antén do Číny.
7

Protest u továrny v Modřicích: přesouvají nás bez souhlasu, stěžují si pracující

Odpor k politikovi dal rázně najevo. Muž rozkopal volební stánek v centru Brna

Brno - Poškozením volebního stánku vyjádřil svůj politický názor ve středu pozdě večer muž na brněnském náměstí Svobody. Třiatřicetiletý Slovák tam opakovaně do stánku politického hnutí kopal, až rozbil jeho skleněnou výplň.

OBRAZEM: Záchranné týmy lidem radily, jak správně používat reflexní prvky

Brno /FOTOGALERIE/ – Módní přehlídku reflexních doplňků návštěvníkům čtvrteční akce na Moravském náměstí připravili jihomoravští policisté. Na akci s názvem Ať nás vidí ten, kdo řídí hosty upozornili organizátoři na možnosti, kterými mohou lidé zabránit nehodám. „Chceme zdůraznit důležitost bezpečnostních doplňků. Je potřeba, abychom byli vidět, protože život máme jen jeden,” uvedla nadpraporčice Petra Hrůzová. Dopravní nehoda chodce a vozidla má podle ní vždy tragické následky.

Protest v ulicích studentům nepomohl. Rektorem veteriny se stal Alois Nečas

Brno – Rektorem Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve čtvrtek stal současný děkan Fakulty veterinárního lékařství Alois Nečas. „Do funkce po jmenování prezidentem nastoupí 1. února 2018,“ potvrdila mluvčí univerzity Jana Příkazská.

AKTUALIZOVÁNO

Vnuk Alfonse Muchy neuspěl s odvoláním. Epopej patří Praze

Praha, Moravský Krumlov - Cyklus Slovanská epopej patří Praze, nikoliv rodině jeho autora Alfonse Muchy. Skutečnost ve čtvrtek potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání Johna Muchy. Ten bude ve sporu pokračovat. „Podám dovolání k nejvyššímu soudu,“ oznámil malířův vnuk. Pražští galeristé monumentální cyklus vystaví napřesrok v pražském Obecním domě. Sály stále nabízí i Moravský Krumlov.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení