VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Sushi Ya japonské sushi skutečně umějí

Brno-střed /TEST RESTAURACÍ/ - Dojem ze sushi baru na náměstí Svobody kazí jen jeho poněkud stísněnější prostory. Chuťově musí uspokojit i toho největšího gurmána.

15.5.2011 3
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Bar Sushi Ya na náměstí Svobody.Foto: DENÍK/Lubomí Stehlík

Další díly seriálu Test
restaurací najdete ZDE

Rýže, mořská řasa a rybí, často i syrové maso. To jsou hlavní ingredience pro sushi. Ochutnat tento japonský pokrm můžou zájemci v baru Sushi Ya na náměstí Svobody. Vchází se do něj rovnou z obchodní pasáže spojující náměstí a Veselou ulici. „Sushi je u nás pořád poměrně exotické, ale začíná se prosazovat čím dál víc,“ říká šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka před dalším testem restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Interiér sushi baru je zařízený moderně a vkusně. „Jeho jedinou slabinou je stísněnost. Je to tady dost malé,“ hodnotí Dlapka. Podotýká, že přístup je sice bezbariérový, ale člověk na invalidním vozíku by mezi stoly a barem projížděl jen těžko.

Číšník s jídelními lístky přichází téměř okamžitě. „Pro laika, který je na sushi poprvé, může být poměrně těžké se v něm zorientovat,“ říká Dlapka při pročítání japonských názvů jednotlivých druhů sushi. Obsluha ale ochotně všechno vysvětluje a radí, jak se v lístku vyznat. Dlapka si nakonec jako předkrm vybírá polévku miso s mořskou řasou kombu a kousky tofu. „Je velmi dobře ochucená. Hlavně chuť řasy je zajímavá. Úplně z ní cítím to moře,“ chválí Dlapka.

Jako další předkrm přináší číšník na stůl grilované chobotničky na česneku, podávané na listech salátu. Kořeněné jsou velmi jemně a lehce přelité olivovým olejem představují skutečnou pochoutku.

Mezi předkrmem a hlavním chodem udělá ochotná obsluha krátkou instruktáž v používání japonských jídelních hůlek. Přinese kvůli tomu jako pozornost podniku kousek grilované ryby, které se anglicky říká butterfish a česky modrohlav. „Je udělaná tak akorát, není vysušená a je pěkně šťavnatá,“ hodnotí Dlapka porci ryby přelitou olivovým olejem a posypanou vulkanickou solí.

#nahled|https://g.denik.cz/50/9e/sushi_ya_vysvedceni_brno__denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/9e/sushi_ya_vysvedceni_brno_.jpg|Vysvědčení baru Sushi Ya.#

Základní obědový sushi set tvoří šest kusů sushi hosomaki s masem uprostřed a řasou na okraji a čtyř kusů nigiri. Na něm je rybí maso položené shora. Zákazník si je může vybrat podle chuti. Dlapka volí lososové hosomaki a nigiri ze sladkovodního úhoře, tygří krevety, tuňáka a oranžového kaviáru z létajících ryb. K sushi servírují v Sushi Ya samozřejmě i sojovou omáčku a japonské koření wasabi. To chutí připomíná český křen, ale je mnohem silnější.

Dále jsou na talíři kousky japonské ředkve a nakládaného zázvoru. „Když jsem měl sushi naposledy, tak v něm byla rýže na povrchu rozvařená, a přitom uvnitř ještě tvrdá. Tady je všechno v pořádku. Na talíři to vypadá krásně a chutná to taky moc dobře,“ chválí Dlapka.

Úspěch s úhořem

Největší úspěch měl u Dlapky kousek ze sladkovodního úhoře. „Úhoř je moje nejoblíbenější ryba. V poslední době se ale už u nás dá těžko sehnat,“ podotýká Dlapka. Číšník na otázku na původ masa odpovídá, že jim je dodává specializovaná pražská firma, která i ručí za čerstvost.

Jako dezert vybírá Dlapka kousek čokoládového dortu a mangový sorbet. „Na dortu je poznat, že je domácí. Je hodně čokoládový, přitom není přehnaně sladký,“ říká Dlapka. Chválí i mangový sorbet. „Má správnou konzistenci a jsou v něm i kousky ovoce,“ pochutnává si hodnotitel.

Autor: Michal Filípek

Místo události:
15.5.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Téměř opravený dům Falkensteinerovy nadace na Moravském náměstí v Brně.
2 18

Odhalí funkcionalistickou perlu Moravského náměstí. Nabídne i vyhlídku z terasy

Požár v suterénu Janáčkova divadla, kde začala hořet izolace v příčce.
AKTUALIZOVÁNO

Evakuace 36 lidí z Janáčkova divadla. Kvůli v suterénu hořící izolaci

Nebojte se kazit, vyzývá Pivarník. Zbrojovka před Teplicemi pilovala střelbu

Brno /INFOGRAFIKA/ – Možná je čeká podobný úkol jako většinou hokejisty Komety v domácím prostředí – zdolávání obranného valu. Přestože jsou fotbalisté brněnské Zbrojovky před domácím duelem čtrnáctého kola první ligy na posledním šestnáctém místě a čekají je sedmé Teplice. Soupeř se zřejmě nikam nepožene. „Hru má postavenou z bloku, ale hrajeme doma a chceme samozřejmě dominovat,“ ujišťuje brněnský kouč Roman Pivarník.

AKTUALIZOVÁNO

Kometě opět chyběl větší důraz před brankou. Vítkovicím podlehla 1:3

Brno /FOTOGALERIE/ – Jakoby se vrátili v čase. Byli aktivnější a svého soupeře znovu přestříleli, tentokrát o šestnáct pokusů. Stejně jako ve středu proti Pardubicím však hokejisté brněnské Komety odešli poraženi. Ve 22. extraligovém kole totiž podlehli Vítkovicím 1:3 a klesli na třetí místo za Třinec. „Měli jsme lepší nástup než do duelu s Pardubicemi. Po obratu to soupeř zavřel a důkladně bránil,“ krčil rameny Petr Haken, asistent kouče Komety. 

Studenti šli hlavou proti zdi, zaznělo na připomínce listopadových událostí

Brno /VIDEO/ - Vzpomínky na pád komunismu, divadlo i lampionový průvod, který rozzářil město. Studenti z pěti brněnských univerzit vyšli v pátek, v den státního svátku, do ulic u příležitosti akce Brněnský sedmnáctý. Na náměstí Svobody si připomněli události z let 1939 a 1989.

Zničené cedule s českým lvem nahradily nové. Řádění vandala prozatím ustalo

Blanensko – Dvacítka tabulek s vyznačením přírodní rezervace a jedna se skupinou památných stromů jsou zpět na původních místech. Letos je na Blanensku rozkradl a poničil neznámý vandal. Na značkách mu vadil symbol malého státního znaku s českým lvem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT