VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Tulipu lahodí maso a saláty oku i žaludku

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Slabou stránkou restaurace jsou dezerty. V povidlových taštičkách s mákem poznal šéfkuchař Ševčík zmrazený polotovar.

11.7.2009 3
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Tulip restaurant.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Stovky tulipánů kvetou v centru Brna poblíž parku Lužánky ve stejnojmenné restauraci Tulip na třídě Kapitána Jaroše. Živé, umělé i namalované květy všech barev, které zdobí interiér restaurace, vytváří ve sklepení s tradičním cihlovým klenutým stropem vzdušnou a světlou atmosféru.

Italská a řecká kuchyně, plné zeleniny a salátů, americké steaky a zahrádka před restaurací jsou to, co hosté v letních měsících ocení. Jednoduchý a přehledný jídelní lístek se líbí i šéfkuchaři Restaurantu Brabander Ivu Ševčíkovi.

„Výborně sestavený lístek. Ke každému druhu masa zde doporučují typ vína. Chybí mi tady jen jehněčí maso, ze kterého Řekové i Italové často vaří. Přidat by měl kuchař v polévkách a dezertech,“ hodnotí okem odborníka jídelníček šéfkuchař Ševčík.

Polévky po česku

Právě polévky na jídelním lístku restaurace Tulip jsou víc české než italské nebo řecké. Vývar s knedlíčky, česnekovou nebo brokolicovou polévku totiž host v restauracích a tavernách u Středozemního a Egejského moře nebo Jadranu nedostane.

Ochotná servírka hosty brněnské restaurace tápat a hledat v jídelníčku nenechá. Nabízí speciality i vhodné přílohy k vybraným pokrmům. Vychvaluje umění kuchaře jak připravit rump steak a ujišťuje, že zelené fazolky v jeho podání nemají nic společného s kyselými fazolkami ze školních jídelen.

Hlávkový salát s opečeným špekem nabízejí v Tulipu přesně tak, jak ho připravují babičky. Vůně čerstvě opečeného špeku je cítit nad celým stolem. S faktem, že salát v tomto podání není příliš dietním jídlem, šéfkuchař Ševčík nesouhlasí. „Co voní, nemůže být škodlivé,“ s úsměvem vzpomíná a cituje svého učitele v kuchařské škole.

Restaurace nabízí přes poledne čtyři druhy menu, takže v kuchyni mají bezesporu napilno. Přesto jsou talíře s hlavními jídly na objednávku na stole během dvaceti minut. Vše lahodí oku a nakonec i žaludku. Obloze vévodí salát lolo zajímavě zavinutý pomocí plátku mrkve do manžetky, podobně jako jsou připravené pro servírování ubrousky. „Talíř je perfektně sladěný, jemná obloha souhlasí s velikostí porcí,“ oceňuje precizní práci kuchaře odborník na zážitkovou a molekulární gastronomii Ševčík.

Do čtyřbarevného pepře zabalil kuchař v Tulipu vepřovou panenku. I její chuť Ševčík chválí. „Je tam také růžový pepř, takže na jazyku sousto nepálí, jen příjemně lechtá. Maso je šťavnaté, opravdu výborné,“ říká šéfkuchař.

#nahled|https://g.denik.cz/50/d6/0711_infografika_restaurace_tulip_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/d6/0711_infografika_restaurace_tulip.jpg|Tulip restaurant.#

Salát jako od Řeka

Jedničku dává Ševčík i řeckému salátu tzatziky. „Za takové provedení by se nemusel stydět žádný Řek,“ chválí misku s okurkami a kysanou smetanou. I zelené fazolky a rumpsteak se slaninou se povedly, hovězí maso je měkké a plné šťávy, fazolky křupavé.

To, že dezerty jsou slabou stránkou restaurace, připomíná Ševčík opět v okamžiku, kdy si vybírá něco sladkého na závěr. Palačinky, poháry, závin a povidlové taštičky. To je celá, a podle Ševčíka nepříliš dostačující, nabídka Tulipu.

V povidlových taštičkách s mákem také hned poznává polotovar, který se prodává zmrazený. „Není správné, když restaurace nemá vlastní dezerty, ale tento polotovar je alespoň dobře udělaný. Mohl jsem taštičky dostat i rozvařené,“ zmírňuje kritiku Ševčík.

Tulip podle něj patří mezi lepší brněnské restaurace. „Chutná jídla za dobrou cenu v příjemném prostředí. Musí si jen najít své zákazníky a udržet se,“ dodává k hodnocení restaurace, která přivítala první hosty letos na jaře.

Autor: Gabriela Peringerová

11.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Moravské zemské muzeum v Brně má novou stálou expozici. Ukazuje v ní návštěvníkům historii Moravy ve dvacátém století.
5

Práškovací letadlo i hadraplán. Výstava provází novodobými dějinami Moravy

Nový největší brněnský park pojmenují
po odbojáři Richardu Hapalovi. Jeho první část vybudují na Hádech příští rok.
4

Nový park na Hádech překoná Lužánky. Bude mít mokřady i vodní nádrže

Starez - sport bude provozovat další sportoviště. Přebere halu Vodova

Brno – Dva roky před koncem nájemní smlouvy se sportovním klubem pravděpodobně převezme halu v brněnské Vodově ulici městská firma Starez – sport. Záměr v úterý schválili brněnští radní.

Auto se srazilo s autobusem se čtyřiceti cestujícími. Žena utrpěla vážná zranění

Podolí /FOTOGALERIE/ – Srážka autobusu plného cestujících a osobního auta ve středu o půl sedmé ráno zkomplikovala dopravu u obce Podolí na Brněnsku. K nehodě vyrazilo pět jednotek jihomoravských hasičů. „Vyprošťovali jsme zraněnou řidičku auta,“ upřesnil mluvčí hasičů Filip Venclovský.

AKTUALIZOVÁNO

Slušní lidé se utkali v duelu s Žít Brno. Pernica z debaty nakonec vycouval

Brno /FOTOGALERIE/ – Nadávky, křik i hlasité potlesky rozeznívají v úterý v podvečer sál Dělnického domu v brněnských Židenicích. Důvodem je napjatá debata mezi představiteli Slušných lidí a hnutím Žít Brno. „Vy i Matěj Hollan jste paraziti,“ vzkazuje bystrcký zastupitel Viktor Lošťák svému protivníkovi Martinu Freundovi z Žít Brno v diskuzním duelu o sociálních projektech.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava v příštím roce? Stavět se má Žabovřeská i tramvaj Plotní

Brno – Dvě zásadní brněnské dopravní stavby se po letech posunuly kupředu. Brněnští radní v úterý vybrali firmu, která přesune tramvajovou trať z Dornychu do Plotní ulice, a začali s výběrem společnosti, která rozšíří městský okruh v Žabovřeské ulici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT