VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Valhalla - místo bohů bez božského jídla i prostředí

Brno - Valhalla byla sídlem bohů starověkých Keltů. Vbrněnské restauraci Valhalla vKopečné ulici ale božské jídlo ani prostředí hosté nenajdou. Spíš ponurý sklep se zaprášenou výzdobou na stěnách a vkuchyni kuchaře, který vzásobách nenašel rajčatový protlak, kokos a plete si lososa sčerveně obarveným masem tresky.

20.12.2008 3
SDÍLEJ:

Restaurace Valhalla.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Potěšující jsou snad jen ceny v jídelním lístku i speciality stojí okolo stopadesáti korun,“ konstatuje šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík a hned si stěžuje, že nemá rád restaurace, ve kterých slyší zahrčení celá hospoda když si host přitáhne židli blíž ke stolu.

Prostředí o padesát procent vylepšují usměvavé a ochotné servírky a rychlost s jakou se na stolech objevují nápoje, předkrm a polévka. Rajčatová polévka s rýží ale určitě ani koutkem oka nezahlédla základní surovinu, ze které má být připravena – rajčatový protlak. Chutná naopak trochu jako polévka gulášová. Hovězí carpacio je sice výborné, ve Valhalle jej však podávají s chlebem. „To je hřích, asi něco jako jíst tlačenku s octem a cibulí s rohlíkem,“ upozorňuje Ševčík, který čekal, že k syrovému masu s olivovým olejem a kousky parmezánu dostane obvykle podávané opečené tousty.

Kokosovým snem mají být smažená kuřecí prsa v kokosu plněná lososem. „Kokos stále hledám a ten losos je obarvená treska z konzervy,“ říká po několika soustech Ševčík a tipuje, že na kokos kuchař prostě zapomněl. Také fakt, že losos není losos hned vysvětluje. „Čerstvé lososí maso při pečení zesvětlá. Toto je červené jak prapor,“ ukazuje na rybí maso na talíři. Také na vepřovém masu v Brněnském plátku kuchař šetřil a hodně přitlačil paličkou k prkénku. Maso je téměř průsvitné, americké brambory neslané.

Ani výběr něčeho sladkého nakonec není ve Valhalle lehký. V jídelním lístku nabízí jen palačinky na několik způsobů, zmrzlinové poháry a gofry. Odborník se rozhodne otestovat gofry a už se ani nediví. „Jsou zcela jistě kupované. Gofry se pečou a mají být teplé, tyto jsou studené,“ popisuje kuchař desert se šlehačkou a ananasem.

Zaprášená slaměná výzdoba na stěnách, která se v předvánočním čase dočkala navěšení červených skleněných baněk, stěny, které by malíře vítaly s otevřenou náručí a lustry ovázané silnými provazy a hromada špinavého nádobí, které se vrší za zády hostů na odkládacím stolku, dávají tušit, že ani návštěva toalet nebude procházka rozkvetlou zahradou. Pach čistícího prostředku sava ukazuje spíš na procházku po bazénu, na kterém právě dokončili generální úklid. Zapomněli ale na záclony z pavučin u stropu.

„Nemám důvod se sem vracet,“ hodnotí restauraci Ševčík, který má zkušenosti s přípravou zážitkové gastronomie a různými druhy restaurací díky členství v Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky. K plusu restaurace lze připočíst nejen již zmiňované příznivé ceny, ale i velký výběr z chuťovek k pivu a vínu a hlavně bezbariérový přístup. Což se u restaurace, kterou najdou hosté ve sklepení, často nevidí.

#nahled|https://g.denik.cz/50/29/test_rest_valhalla_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/29/test_rest_valhalla.jpg|Vysvědčení - Valhalla.#

Autor: Gabriela Peringerová

20.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řidič srazil na přechodu ženu s malými dětmi. Nadýchal půl promile alkoholu

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Brněnsko /FOTOGALERIE/ – Nejméně čtyřicet let opečovával dvaašedesátiletý pěstitel bonsají z Ivančicka jednu ze svých vzácných rostlin. Zlodějům stačily tři minuty k tomu, aby mu ji ukradli ze zahrady. Muž ocenil borovici na čtyřicet tisíc korun.

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT