VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Skanzeenu vaří podle valašských receptů

Brno - Lokší, frgálů a halušek pro ogary a děvuchy je plný jídelní lístek v restauraci Skanzeen v brněnské Pekařské ulici. Z rušné brněnské ulice stačí hostům jeden krok a přenesou se do klidné černobílé valašské roubenky, ve které se čas zastavil před sto lety.

29.11.2008
SDÍLEJ:

Stylová restaurace Skanzeen nabízí tradiční valašskou a slovenskou kuchyni.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kuchaři zde vaří valašská a slovenská jídla podle originálních receptů babiček, hosty usazují servírky v tradičních selských šatech na dřevěné lavice, v krbu plápolá oheň a kam oko dohlédne jsou vystaveny malované nebo hliněné hrníčky, mísy, krajáče a talíře a také pravé valašky.

„To prostředí je fantastické, jen myslím, že náročné na údržbu,“ rozhlíží se po roubence šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek a nahlas přemýšlí, jak často musí uklízečka oprašovat vystavené předměty.

Nad jídelním lístkem podle Vařílka pookřeje srdce každého milovníka tradiční kuchyně. „Mají zde přesně to, co bych od valašské, slovenské a moravské kuchyně čekal,“ listuje Vařílek stránkami jídelníčku s jídly z brynzy, zelí, různých druhů sýra, klobásek a uzeného masa. Mezi nealkoholickými nápoji nechybí ani kefír, servírka nabízí dokonce tradiční nápoj z ovčího mléka žinčicu.

K výborné silné česnekové polévce s majoránkou a sýrem připravil kuchař opečený chleba zvlášť do misky, tak aby si mohli hosté do polévky vsypat přesně tolik opečených kostiček, na kolik mají chuť.

Vepřová panenka plněná klobáskou a se smetanovou omáčkou, kterou tvůrce jídelního lístku nazval pro hosty trochu nesrozumitelně Pachohybská rula, je podle Vařílka vynikající. „Maso je šťavnaté a překvapila mě jeho úprava. Myslel jsem, že dostanu panenku upečenou v celku prošpikovanou klobásou, ale nakrájet vše na kostičky a opéct na sádle je také výborný nápad,“ chválil kreativitu kuchaře odborník, který vařil evropským prezidentům a v sobotu připraví oběd kanadské guvernérce.

Ještě před zákuskem Jiří Vařílek tvrdí, že Skanzeen je druhá nejlepší restaurace, kterou s Brněnským deníkem testoval. Nad palačinkami s povidlím a ořechy a bramborovými plackami mákem a povidlím se ale zřejmě kuchař v kuchyni zapomněl a zasnil u mikrovlnné trouby. Povidla v palačinkách jsou vřelá a naopak lokše naprosto studené, jakoby právě vytažené z ledničky.

„Kuchař by měl vědět, že povidla zůstávají dlouho horká. Spíš bych řekl, že dal ohřát jeden talíř dvakrát,“ konstatuje Vařílek. Také servírka se nad faktem, že bramborovou placku s mákem a povidly přelitou máslem přinesla studenou diví a omlouvá.

Přestože je doba obědů a restaurace se zaplňuje, ani na polévku, hlavní jídlo a zákusek nečekal testovací tým déle než deset minut.

Hvězdičky v konečném hodnocení ubraly restauraci Skanzeen právě studené placky a také úroveň toalet, na kterých mají hosté pocit, že se ocitají ve středověku.

Autor: Gabriela Peringerová

29.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Unikátní hudební projekt festivalu Moravský podzim na brněnském výstavišti sledovaly tisíce lidí. Součástí orchestru byly míchačky, sanitky, dělostřelci a také sedm brněnských pěveckých sborů.
23

Výstřely, řev fanoušků Komety a sirény. V Brně zazněla nejhlasitější symfonie

Lídr jihomoravské kandidátky KSČM hlasuje ve sněmovních volbách.

Pojezný k neúspěchu ve volbách: Lidé se obrátili na populistické strany

Kominíci na roztrhání. Lidé čekají i měsíce na kontrolu

Jižní Morava – Topná sezona začala letos už v půlce září. Lidé řeší kontroly a čištění komínů na poslední chvíli. Kominíci mají plné kalendáře dlouho dopředu.

Nová vláda bude průšvih, nebo velký průšvih, říká Pirát Radek Holomčík

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Ve volbách do poslanecké sněmovny skončili Piráti na třetím místě. „Výhra ANO znamená dlouhodobé selhávání demokratických stran,“ říká nový jihomoravský poslanec a Pirát Radek Holomčík.

V maloměřické textilce opravili turbínu. Majitel plánuje i další rekonstrukce

Brno - Látky se v textilní továrně v brněnských Maloměřicích nevyrábí už pětadvacet let. Po tu dobu továrna stála bez využití a chátrala. Nyní se majitelé rozhodli opravit alespoň její malou část. Vyměnili původní Kaplanovu turbínu.

Pivarník se vrací do Plzně. Předposlední Zbrojovka se pokusí překvapit

Brno /INFOGRAFIKA/ – Ve Zbrojovce odkoučoval pouze jedno soutěžní utkání a v tom dalším se vrací na místo, které zná velice dobře. Brněnský trenér Roman Pivarník v neděli od pěti hodin odpoledne povede své svěřence do boje proti suverénní Plzni, která v nejvyšší fotbalové soutěži zatím neztratila ani bod.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení