Z východní terasy na hradbách brněnského Špilberku je nádherný výhled na jih města. Co však turisté a návštěvníci nevidí, jsou dva vodojemy zapuštěné do jejich zdí. Ivo Macháň z Muzea města Brna odemyká jeden ze zrezivělých poklopů na travnaté terase. „Stavbu vodojemů dokončili dělníci na konci devatenáctého století. Jako zásobárna pitné vody pro město sloužily pravděpodobně ještě za války," popisuje Macháň.

Do temné, šest metrů hluboké nádrže spouští reflektor a vydává se po zrezivělých stupadlech dolů, do neznáma. V chladné místnosti mu jde vždy při výdechu od pusy pára. Po všech jeho krocích následuje několik vteřin dlouhá ozvěna. „Vodu pravděpodobně Brňané čerpali z Pisárek. Díky převýšení potom samospádem tekla do městských trubek," vysvětluje Macháň z Muzea města Brna.

I přes zamčený poklop se do vodojemu někteří odvážlivci v minulosti dostali. Na černě vymalovaných zdech z pálené cementové omítky zanechali dotyční spoustu nejrůznějších vzkazů a maleb. „Love Punk. Chceme neutrální stát," napsal například neznámý autor v dubnu 1984.

Kromě stížností na komunistický režim nebo také nacistických symbolů nechybí na zdech ani vzkazy zamilovaných párů. Podle svědectví na jednom ze sloupů vodojemu využívala akustiku při zkouškách rovněž jedna brněnská heavy metalová kapela.

Museli se spouštět

Se stavbou staršího vodojemu začali dělníci v roce 1870. Povolení podepsal tehdejší brněnský starosta Christian d'Elvert. „Starší nádrž je o něco menší, ale má krásné klenuté stropy. Zrezivělá stupadla by se ale pod tíhou člověka zlomila. Průzkumníci se dovnitř museli spustit na lanech," dodává Jaroslav Škvarna z Muzea města Brna.

Mezi dvěma vodojemy je takzvaná technická místnost. Vedlo do ní hlavní potrubí, ze kterého se voda dělila do obou nádrží. Na travnaté terase na opevnění stávaly podle mluvčího muzea Michaela Kalábka obslužné domky. V současné době po nich zůstaly už jen zarostlé podstavce.

Vodojemy jsou poslední turistům nepřístupnou částí na Špilberku. „Před dvanácti lety začal jejich průzkum. Už tehdy muzeum plánovalo opravit je a zřídit v nich lapidárium. Nyní zpracováváme projekt a opravy by mohly začít příští rok," říká Kalábek. Návštěvníci hradu by do vodojemů neslézali po zrezivělých žebřících, ale vcházeli dveřmi na jejich dně.