VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ze závodní jídelny luxusní italskoamerická restaurace

Brno -/FOTOGALERIE/ Steak a pizza jsou páteří jídelního lístku restaurace Boschetto. Restaurace na třídě Generála Píky v Brně nabízí americké a italské speciality a často se zde schází sportovní fanoušci, protože jedna stěna restaurace je pokryta plátnem na které míří projektor.

31.1.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace Boschetto.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Toto byla závodní jídelna,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek. Po umakartu a igelitových ubrusech není ani památky. Naopak, pocit luxusu dodávají restauraci stoly a židle z třešňového dřeva, vkusné osvětlení, akvária s rybičkami a stěny obložené kamenem.

Vkusné prostředí restaurace však ostře kontrastuje s velkým, ale zchátralým parkovištěm před bývalou budovou banky, pod brněnskou částí Lesná. Možná také podle ní dostala restaurace své jméno – boschetto totiž znamená v italštině lesík.

V lakýrkách, černé vestě, kalhotách a košili s vázankou. Takto profesionálně a předpisově oblečen obsluhuje číšník hosty nejen ve večerních hodinách, ale i v době obědů, kdy si vybírají z „hotovek“ poledního menu. Jiří Vařílek je nadšen a tvrdí, že číšníka bez tenisek už dlouho neviděl.

Výhrady má k jídelnímu lístku. Pizzu přeskakuje a zastavuje se u speciality podniku: kuřecího steaku s omáčkou z krevet a lososa. „Je to mišmaš. Moře patří k moři, kuře jinak úplně ztratí svoji chuť,“ podivuje se nad experimentem kuchaře odborník. Nabídkou steaků s omáčkou a přílohami není překvapen ani nadšen.

Ještě před jídlem staví obsluha před hosty výbornou pomazánku, která chutná jako Budapešťská pomazánka vylepšená několika přísadami. Steaky posílá kuchař na talířích dozdobené plátky pomeranče a grepu, omáčka čeká na hosty v nerezových miskách sosírkách. Kuřecí steak i vepřová panenka jsou šťavnaté, sýrová i brusinková omáčka chutné, kuchaři se ale nepovedly přílohy. Objednané opékané brambory jsou vařené brambory narychlo vložené do fritovacího hrnce, takže po vložení do úst se chuťové buňky setkají s rozvařenou bramborovou hmotou.

Také k restovaným bramborům s cibulí a slaninou má Vařílek výhrady. „Olej ze slaniny i cibule by se měl slít a až pak je smíchat s brambory,“ doporučuje šéfkuchař. Chválí však přílohu dalších hostů, na bramborácích je prý hned vidět, že jsou domácí a ne kupované ve velkoobchodu.

Nabídku desertů, které vévodí medovník a palačinky, označí odborník za zastaralou, ale neodolá ochutnat domácí ořechovo-jablečný závin. Ke kávě přináší obsluha nejen našlehané mléko, ale i skleničku vody a třtinový cukr. Příjemná servírka hned nabízí specialitu dne tvarohový závin. „No to si nenechám ujít,“ zasvítí šéfkuchaři Vařílkovi v očích a opět zašátrá do vzpomínek. „Tvarohový štrúdl jsem pekl hned po revoluci v jedné restauraci v Rakousku. A Rakušáci se po něm mohli utlouct,“ usmívá se.

A čeká ho příjemné překvapení nakonec testu. Na talíř k tvarohovému štrůdlu přidává obsluha jako pozornost podniku na ochutnání ještě štrúdl ořechový.

Velkou devizou restaurace Boschetto je podle Vařílka obsluhující personál. „Je vidět, že je práce baví,“ chválí mladou dvojici. I jim ale ubírá body v konečném hodnocení za nedbale poskládané víno v prosklené vinotéce. Za upozornění stojí vyšší ceny nabízených jídel a to jak masa, tak i pizzy.

Autor: Gabriela Peringerová

31.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Zloděj odcizil na Ivančicku další několik desítek let pěstovanou borovici.
5

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Práškovací letadlo i hadraplán. Výstava provází novodobými dějinami Moravy

Brno /FOTOGALERIE/ – Sto padesáti kilogramovou knihu podepsanou Tomášem Garriguem Masarykem, práškovací letadlo i dobové filmové záběry z dvacátého století si mohou od středy prohlédnout návštěvníci Moravského zemského muzea. To vše v nové stálé expozici nazvané Středoevropská křižovatka Morava ve dvacátém století.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT