Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zlatá muška nosí štěstí. V Brně i dobré jídlo

Brno /TEST RESTAURACE/ - Grilovaný sumeček africký s čerstvým salátem a jahody s řeckým jogurtem znamenaly dokonalou kombinaci chutí a gastronomický zážitek.

27.3.2010 1
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Zlatá muška.Foto: DENÍK/Attila Racek

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Profesor Kolísko ve filmu Škola základ života chce po žáku Čuřilovi vědět a přednést, co je štěstí. Přece muška jenom zlatá! Pokud v Brně zavítáte do stejnojmenné restaurace, štěstí se dostaví. V podobě dokonalé kombinace chutí.

Moderně zařízená restaurace nabízí moderní jídelní lístek, a co je hlavní, měla štěstí při výběru kuchaře. Ten zvládá oku i chuťovým buňkám lahodící jídla dobře připravit.

Vchod do restaurace z pasáže Rozkvět na brněnském náměstí Svobody není větší než do vedlejšího miniobchůdku se šperky. Ovšem uvnitř se pro hosty otevře světlý a vzdušný prostor, vybavený moderními stoly, židlemi a lavicemi.

Tři v jednom

Podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka typ restaurace přesně vystihují nápisy nad vchodem: Zlatá muška – Pub, Restaurant, Cafe. „Tři v jednom. Lepší hospoda, restaurace a kavárna. Host zde dostane od každého trochu,“ probírá se jídelním lístkem hodnotící šéfkuchař.

Zvlášť ho zaujme speciální nabídka, ale opět se rozhodne vyzkoušet umění kuchaře na přípravě vepřové panenky. Protože se číšník dušuje, že filet z afrického sumečka je opravdu vynikající a čerstvý, dá Vařílek na jeho radu a objednává také ze speciální nabídky.

V odpoledních hodinách je restaurace prázdná, a možná i proto musí číšníci kuchaře nejdřív najít a odvolat z pauzy na terase podniku. Přípravu jídel musí dobrý kuchař zvládnout do dvaceti minut. Do nich se však ten místní nevešel.

Číšníci mezitím na stůl přinesli olivový olej, chilli pastu a balsamikový ocet. „Snáší nám dochucovadla jak slepice vajíčka,“ zlobí se Vařílek. Podle něj to znamená, že si kuchař nevěří a neví, jestli bude hostům chutnat jídlo tak, jak jej připravil.

Ovšem kuchař se vytáhl. Panenku opekl bez blány, takže šéfkuchař Vařílek mohl pouze doporučit přidat pod maso víc šťávy. „Snad nechce, aby se mi od pusy prášilo,“ vyčítá kuchaři ze Zlaté mušky Vařílek. Vzhledem k tomu, že si k jídlu objednal vařené brambory, dal by v tomto ročním období před podzimní várkou přednost spíš chutným jarním bramborám.

#nahled|https://g.denik.cz/50/dd/test_restaurace_zlata_muska_vysvedceni_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/dd/test_restaurace_zlata_muska_vysvedceni.jpg|Vysvědčení restaurace Zlatá muška.#

Naopak ve filetu sumečka afrického se kuchaři podařilo všechnu šťávu udržet. Ugriloval ho tak, že kůžička krásně křupe a maso je naprosto bez kostí. Ve spojení s výborným čerstvým ledovým salátem s rajčaty, mrkví, olivami a houbami tvoří dokonalou kombinaci chutí. „Oceňuji, že vše je nakrájené na dlouhé nudličky, esteticky to vypadá náramně dobře,“ chválí Vařílek.

Řecko­český dezert

Rozhodne se ochutnat i kávu od Zlaté mušky a dezert. Ty obyčejné (kupované), tiramisu, medovník a štrúdl, přebijí v nabídce specialit čerstvé jahody s řeckým jogurtem a medem. Z nevšední řecko­české kombinace se podle Vařílka stal opravdový gastronomický zážitek. „Toto spojení je velice lehké, osvěžující a lahodné,“ nachází hned několik pozitivních výrazů hodnotící odborník.

Také výbornou stoprocentní arabskou kávu servíroval číšník správně, takže na závěr šéfkuchař nešetří chválou. „Ta panenka bez šťávy, to byla chyba, ale ve finále jsem po dezertu a kávě svůj názor na tento podnik poopravil,“ hodnotí Vařílek.

V restauraci Zlatá muška si host chvilky u kávy může zpříjemnit bezplatným surfováním po internetu. Žije to tam ale hlavně večer. Sportovním nadšencům a fanouškům nabízí sledování přímých přenosů utkání na LCD televizorech.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

27.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Předvolební Deníku probíhala 19. října v Aviatice.
7

Začíná superdebata Deníku: sešla desítka zástupců politických stran

O luxusní funkcionalistické byty v ulici Barvy na Lesné je zájem.

Místo kanceláří luxusní byty. Firma na Lesné přidá další dva

AKTUALIZOVÁNO

VOLEBNÍ ONLINE: Chceme podporovat talentované žáky, řekl lídr KDU-ČSL Mihola

Jižní Morava – Jiří Mihola je lídr jihomoravské kandidátky KDU-ČSL pro volby do poslanecké sněmovny. Ve čtvrtek odpovídal na dotazy čtenářů na www.rovnost.cz.

Zelená pro dalších čtyři sta bytů. Nový komplex v Králově Poli získal povolení

Brno – Rozsáhlý bytový komplex, který má vyrůst v brněnském Králově Poli poblíž Kauflandu, je zase o krok blíž k výstavbě. Projekt podle dokumentu vystaveného v informačním systému EIA neohrozí životní prostředí. Konečný termín výstavby ale stále není známý.

AKTUALIZOVÁNO

Kampaně vrcholí. Babiš podepisuje knihy, auta voličů Okamury zdobí vlajky

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Důchodce Karel Buchta z brněnského Útěchova obchází před volbami stánky politických stran. „Navštěvuji různé. Tentokrát si chci nechat podepsat knihu od Andreje Babiše, dřív jsem jeho stranu nevolil,“ říká Buchta, který ke stanovišti hnutí ANO přišel v den, kdy se u něj kampaně účastnil i předseda hnutí.

AKTUALIZOVÁNO

VOLEBNÍ ONLINE: Brno musí mít nové nádraží, řekl kandidát lidovců Klaška

Jižní Morava – Jaroslav Klaška je dvojka jihomoravské kandidátky KDU-ČSL pro volby do poslanecké sněmovny. Ve čtvrtek dopoledne odpovídal na dotazy čtenářů na www.rovnost.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení