VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zlatá muška nosí štěstí. V Brně i dobré jídlo

Brno /TEST RESTAURACE/ - Grilovaný sumeček africký s čerstvým salátem a jahody s řeckým jogurtem znamenaly dokonalou kombinaci chutí a gastronomický zážitek.

27.3.2010 1
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Zlatá muška.Foto: DENÍK/Attila Racek

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Profesor Kolísko ve filmu Škola základ života chce po žáku Čuřilovi vědět a přednést, co je štěstí. Přece muška jenom zlatá! Pokud v Brně zavítáte do stejnojmenné restaurace, štěstí se dostaví. V podobě dokonalé kombinace chutí.

Moderně zařízená restaurace nabízí moderní jídelní lístek, a co je hlavní, měla štěstí při výběru kuchaře. Ten zvládá oku i chuťovým buňkám lahodící jídla dobře připravit.

Vchod do restaurace z pasáže Rozkvět na brněnském náměstí Svobody není větší než do vedlejšího miniobchůdku se šperky. Ovšem uvnitř se pro hosty otevře světlý a vzdušný prostor, vybavený moderními stoly, židlemi a lavicemi.

Tři v jednom

Podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka typ restaurace přesně vystihují nápisy nad vchodem: Zlatá muška – Pub, Restaurant, Cafe. „Tři v jednom. Lepší hospoda, restaurace a kavárna. Host zde dostane od každého trochu,“ probírá se jídelním lístkem hodnotící šéfkuchař.

Zvlášť ho zaujme speciální nabídka, ale opět se rozhodne vyzkoušet umění kuchaře na přípravě vepřové panenky. Protože se číšník dušuje, že filet z afrického sumečka je opravdu vynikající a čerstvý, dá Vařílek na jeho radu a objednává také ze speciální nabídky.

V odpoledních hodinách je restaurace prázdná, a možná i proto musí číšníci kuchaře nejdřív najít a odvolat z pauzy na terase podniku. Přípravu jídel musí dobrý kuchař zvládnout do dvaceti minut. Do nich se však ten místní nevešel.

Číšníci mezitím na stůl přinesli olivový olej, chilli pastu a balsamikový ocet. „Snáší nám dochucovadla jak slepice vajíčka,“ zlobí se Vařílek. Podle něj to znamená, že si kuchař nevěří a neví, jestli bude hostům chutnat jídlo tak, jak jej připravil.

Ovšem kuchař se vytáhl. Panenku opekl bez blány, takže šéfkuchař Vařílek mohl pouze doporučit přidat pod maso víc šťávy. „Snad nechce, aby se mi od pusy prášilo,“ vyčítá kuchaři ze Zlaté mušky Vařílek. Vzhledem k tomu, že si k jídlu objednal vařené brambory, dal by v tomto ročním období před podzimní várkou přednost spíš chutným jarním bramborám.

#nahled|https://g.denik.cz/50/dd/test_restaurace_zlata_muska_vysvedceni_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/dd/test_restaurace_zlata_muska_vysvedceni.jpg|Vysvědčení restaurace Zlatá muška.#

Naopak ve filetu sumečka afrického se kuchaři podařilo všechnu šťávu udržet. Ugriloval ho tak, že kůžička krásně křupe a maso je naprosto bez kostí. Ve spojení s výborným čerstvým ledovým salátem s rajčaty, mrkví, olivami a houbami tvoří dokonalou kombinaci chutí. „Oceňuji, že vše je nakrájené na dlouhé nudličky, esteticky to vypadá náramně dobře,“ chválí Vařílek.

Řecko­český dezert

Rozhodne se ochutnat i kávu od Zlaté mušky a dezert. Ty obyčejné (kupované), tiramisu, medovník a štrúdl, přebijí v nabídce specialit čerstvé jahody s řeckým jogurtem a medem. Z nevšední řecko­české kombinace se podle Vařílka stal opravdový gastronomický zážitek. „Toto spojení je velice lehké, osvěžující a lahodné,“ nachází hned několik pozitivních výrazů hodnotící odborník.

Také výbornou stoprocentní arabskou kávu servíroval číšník správně, takže na závěr šéfkuchař nešetří chválou. „Ta panenka bez šťávy, to byla chyba, ale ve finále jsem po dezertu a kávě svůj názor na tento podnik poopravil,“ hodnotí Vařílek.

V restauraci Zlatá muška si host chvilky u kávy může zpříjemnit bezplatným surfováním po internetu. Žije to tam ale hlavně večer. Sportovním nadšencům a fanouškům nabízí sledování přímých přenosů utkání na LCD televizorech.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

27.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Ostatní pracovníci ostrahy a 19 000 Kč Ostatní pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur Bezpečnostní pracovník pro přepravu hotovosti a cenin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: První kontakt: e-mailem nebo telefonicky (po-pá, 9-15hod.), , Vhodné pro OZP., , Náplň práce:, *převoz hotovosti a cenin, a další činnosti s tím spojené, *obsluha a servis bankomatů, *řízení a obsluha speciálního pancéřového vozidla, *práce v týmu i samostatně, *dvousměnný provoz s nepravidelným režimem (denní/noční), , Požadujeme:, *řidičský průkaz skupiny B, *čistý trestní rejstřík, *zbrojní průkaz skupiny D, E (možnost získat po nástupu ve zkušební době, věk min. 21let), *profesní kvalifikace "Strážný" 68-008-E (možnost zprostředkovat před nástupem, na náklady zaměstnavatele) , *vhodné pro muže i ženy, , Zaměstnanecké výhody: náborový příspěvek po zkušební době až 5 000,- Kč, příspěvek na stravné 80,-Kč /den, volnočasové benefity, benefit - sleva na pohonné hmoty., , Místo výkonu práce: Jihlavská 320/2, 664 41 Brno - Troubsko. Pracoviště: Loomis czech republic a.s. - 01, Jihlavská, č.p. 320, 664 41 Troubsko. Informace: Šárka Kučerová, +420 731 143 552. Doprava a logistika - Dispečer 38 000 Kč Dispečer Dopravní společnost 15 let s působností v České republice na Slovensku a v Maďarsku, hledá do svého týmu nové dispečery pro pobočku v Brno. Směnný provoz. Vyřizování objednávek zákazníků, koordinace rozvozů, plánování tras řidičů. Nástup po splnění podmínek možný ihned. Gastronomie - Servírka/číšník do hotelu v Brně 100 Kč Hledáš praxi v hotelu? Máš zkušenosti s obsluhou? Hotel v Brně hledá do svého týmu nové brigádníky. Jedná se o výpomoc v průběhu snídaní, obědů a večeří. Brigáda je časově flexibilní, možnost výběru směn (přes týden i víkendy) – vhodné pro studenty i nezletilé osoby. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 15 000 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci Uklízečka, pomocná kuchařka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt: telefonicky (8:00 - 18:00) nebo e-mailem, , Úklid v základní škole - dopoledne, odpoledne po vyučování. Pomocné práce ve ŠJ a výdej obědů v základní škole, následný úklid výdejny. , Zaměstnanecké výhody: Příspěvek na obědy, , Místo výkonu práce: Moravské Bránice 74. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola moravské bránice, okres brno-venkov, příspěvková organizace, 664 64 Dolní Kounice. Informace: Milada Kudelová, +420 724 313 683.

Ilustrační foto.
10

Uzavírka Zábrdovického mostu: zpoždění až 40 minut a řidiči nesledující značky

Do třech aut zaparkovaných na parkovišti u obchodního centra ve Sportovní ulici v Brně se vloupali muži.
5

Vykrádali auta na parkovišti u obchodu. Policisté je chytili přímo při činu

AKTUALIZOVÁNO

V zastupitelstvu končí. Příčiny neúspěchu Žít Brno nebo zelených? Tříštění sil

Brno /INFOGRAFIKA/ - V novém brněnském zastupitelstvu zasedne o jednu politickou stranu méně než dosud. Vypadla i uskupení, která do nynějška rozhodovala o osudu Brna.

Koalice ukáže smlouvu. Včetně rozdělení gescí

Brno – Co bude s Brnem v následujících čtyřech letech? Své plány v pondělí představí nová brněnská koalice v čele s Markétou Vaňkovou z ODS.

Sražení policistky, hrad pod palbou: a sumec albín: prohlédněte si videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 20. až 21. října 2018.

Motocyklista Kornfeil finišoval v Japonsku desátý, Abraham spadl

Motegi – Daleko od stupňů vítězů byl v nedělním závodě motocyklista Jakub Kornfeil. Ve Velké ceně Japonska třídy Moto3 dojel stejně jako minule v Thajsku na desátém místě.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT