Předchozí
1 z 7
Další

Zdeněk Kříž staví pojízdné miniatury tater

Heslo "zlaté české ručičky" beze zbytku naplňuje Zdeněk Kříž z Jindřiše u Jindřichova Hradce. Jako jediný v republice totiž vyrábí věrné modely nákladních vozů Tatra, které jsou navíc plně pojízdné. Rozhodl se, že tento netradiční zážitek dopřeje i ostatním a své malé náklaďáky půjčuje zájemcům. Nevšední zábavu si s nimi užijí nejen děti, ale i jejich dospělý doprovod.

Svému koníčku se kutil věnuje téměř dvacet let. Nestudoval přitom žádnou školu technického zaměření, jeho oborem je ekonomie a většinu života strávil za volantem ať už dodávky nebo v současné době kamionu. Nápad postavit první zmenšeninu auta přišel s narozením prvního syna.

Rodinka Divadla Spejbla a Hurvínka.
KVÍZ: Co víte o osobnostech či historii jižních Čech?

"Chtěl jsem mu vyrobit něco, co nikdo nemá. Udělal jsem pro něj šlapací autíčko typu historického vozu značky Aero z laminátu. Vozil jsem totiž dodávkou vodáky a tak jsem k tomuto materiálu přišel. Zkoušel jsem z něj vyrábět a experimentoval," zavzpomínal na své začátky Zdeněk Kříž…

»»» Více se dočtete zde

Zdroj: archiv Zdeňka Kříže

Střelba z kuše Danielu Mrázkovi učarovala

Střelba z kuše rozhodně nepatří mezi úplně nejběžnější koníčky či sportovní disciplíny. Přesto se tomuto sportu věnují nadšenci, mezi něž patří i devětatřicetiletý Daniel Mrázek z Oldřichova na Táborsku.

Před pěti lety zvítězil na mistrovství České republiky ve střelbě z historické kuše pořádané v Jincích a stal se tak v této disciplíně mistrem republiky. Nešlo o jeho první úspěch, rok předtím získal třetí místo v Českém poháru v 3D lukostřelbě z kuše. Loni se účastnil mistrovství Evropy a světa v Maďarsku ve střelbě z moderní kuše. Skončil na pěkném osmém místě.

Ke koníčku vede i své dcery. „Mají trochu víc klučičí výchovu, než je zvykem. Učím je střílet z luku a kuše, pochopitelně pod mým dohledem. Kromě toho chodí do skauta,“ prozradil Daniel Mrázek. I jemu kuše učarovala již v dětství… 

»»» Více se dočtete zde

Z keramické hlíny umí úžasné věci, vyrábí i unikátní zvonky

Lucie Polanská z Putimi má zlaté ruce. Její keramika dělá radost nejen u nás, ale i v zahraničí. Umělkyně se věnuje především zahradní keramice. Vytváří pítka, květináče domovní znamení a čísla, květiny, motýly i zvířata. Specifickou tvorbou jsou pak keramická domovní zvonková tlačítka, které vyrábí jako jediná v republice.Do tvoření z hlíny se Lucie Polanská zamilovala už na základní škole. Vystudovala keramiku v Bechyni, ale protože nesehnala práci v oboru, tvoření se roky vůbec nevěnovala. Řemeslo znovu oprášila až v roce 2014 a vytvořila si svůj osobitý styl.

„Snažím se do výrobků promítat emoce. Na svých stránkách mám sice přehled plastik, ale když někdo chce přesnou kopii, tak se mi to nikdy nepovede. Plastiky tváří dělám bez předlohy, i když vím, že tam jsou anatomické chyby,“ popsala keramička Lucie Polanská. Její největší inspirací pro keramické výrobky je příroda a také kamarádky, se kterými jednou za čas společně tvoří.

Paní Lucie se věnuje i jednomu specifickému oboru. Jsou jím keramická zvonková tlačítka. „První takový nápad měl před lety můj tatínek na rodinné dovolené v Itálii. U jednoho z domů viděl zvonek ve tvaru hlavy lva, která měla v sobě tlačítko zvonku. Řekl mi, že bych to mohla také zkusit, protože na trhu nic podobného není,“ zavzpomínala umělkyně. Její zvonková tlačítka se u nás okamžitě ujala.

Kromě katalogových výrobků pracuje také na zakázku. Zákazníci ale musí počítat s tím, že keramika si žádá svůj čas. „Například pokud si u mě někdo objedná kočičku, musí počítat s tím, že to bude trvat minimálně dva měsíce. U menších věcí, jakou jsou třeba pítka, zvonková tlačítka, kytičky nebo ptáčci, se snažím být hotová do měsíce,“ vysvětlila.

Výrobky šikovné keramičky z Putimi slaví úspěch i v zahraničí. „Vlčí máky se líbí v Nizozemí. Keramické růže jsem posílala do Itálie i Maďarska, nějaké plastiky nebo i zvonková tlačítka na Slovensko,“ pochlubila se paní Lucie.Katalog jejích výrobků si můžete prohlédnout i na internetových stránkách www.keramickazahrada.cz.

Její větrníky a obláčky lidé milují

Milovníci sladkého z celého kraje rádi navštěvují Cukrářství Lavendy v centru Jindřichova Hradce. Podnik se dostal i na Gastromapu Lukáše Hejlíka. Za úspěchem stojí moderní cukrářské umění majitelky Venduly Vytiskové, která začala s pečením teprve před několika lety díky mateřské dovolené. Cukrařinu přitom nikdy předtím nestudovala.

"Na návštěvu jsem upekla svůj první čokoládový obláček a vzbudil takový úspěch, že mě motivovalo ho péct při každé další příležitosti. Až když už jsem ho upekla všem známým, musela jsem zkusit něco dalšího. A zase to mělo úspěch a já zase radost a motivaci," zavzpomínala na svoje začátky Vendula Vytisková.

Otavan vznikl v roce 1949 vyčleněním závodů národního podniku Tonak v Novém Jičíně. Vyráběl konfekční oblečení nebo i uniformy.
Tisk, textil či smaltované nádobí. Sedm slavných výrobků a značek jižních Čech

Zákazníci v jejím cukrářství oceňují hlavně originalitu a unikátnost. "Lišíme se hlavně v surovinách, které používáme i v procesu, nekupujeme totiž nic hotového a všechno si tady děláme sami," shrnula tajemství úspěchu Vendula Vytisková. Spolu s několika českými i zahraničními cukráři stále vymýšlí a vylepšuje recepty.

"Naši zákazníci mají nejraději větrníky s poctivým žloutkovým krémem, pravou vanilkou, rumem a karamelovou šlehačkou, namáčené ve slaném karamelu. Pak je pro nás signaturní čokoládový obláček, kterým jsem odstartovala svoji pečící kariéru," popsala majitelka cukrářství a zároveň nalákala na novinku: tulipán z čokoládové pěny s černým rybízem, který je zástupcem moderní francouzské cukrařiny. Pověstné jsou také její makronky.

Paní Vendula ale nedělá pouze zákusky, její parketou jsou i narozeninové a svatební dorty nebo takzvané sweet bary, což jsou sladké svatební koutky.Zákazníci si navíc se sladkými zákusky mohou posedět na klidné venkovní zahrádce s květinami.

Jihočeské Stonehenge u Holašovic

Jihočeské Stonehenge mohou návštěvníci vidět v Holašovicích u Českých Budějovic. Na kraji obce se nachází megalitický kruh z 25 obřích žulových kamenů, který vytvořil místní stavbař Václav Jílek. Všechny kameny mají svoji energii pocházejí z okolí Holašovic. Nejvhodnější k meditaci je kamenný obr o hmotnosti 19 tun stojící samostatně nedaleko kruhu.

Zubařská ordinace podle Michala Trpáka

Unikátní obytnou sochu připomínající jeskyni animované rodiny Flintstoneových je možné vidět u Malého jezu řeky Malše v Českých Budějovicích. Dílo známého sochaře Michala Trpáka je ve skutečnosti zubní ordinací, kterou si nechal navrhnout a postavit českobudějovický zubař Petr Kulovaný. Stavba netradičního domu trvala přibližně dva roky.

Jára Cimrman vynalezl v Milevsku ventilátor

Za hojné účasti milevského obyvatelstva byl ve městě slavnostně odhalen pomník českému velikánovi Járovi Cimrmanovi (fiktivní postava univerzálního českého génia).

Pomník, který odhalil herec Petr Brukner a místostarosta Milevska Michal Horek, byl v Milevsku instalován právě proto, že v něm roku 1898 při cestě z Prahy do Vídně (a nebo z Vídně do Prahy) velký myslitel a vynálezce dokázal na kámen načrtnout první ventilátor (protože mu v parném létě bylo horko).

Tímto převratným vynálezem se vlastně nechtíc (a možná zcela úmyslně) zasloužil o vybudování milevských Závodů na výrobu vzduchotechnických zařízení.

Autor: Karel Kafka