Šest let stará kuřimská kauza týkající se týrání dětí má pokračování. Krajský soud v Brně v úterý zamítl odvolání otce obou týraných chlapců Radka Coufala. Potvrdil, že muž zpronevěřil peníze, které synům posílala jejich matka z vězení. Za zpronevěru více než čtyřiadvaceti tisíc korun ho předsedkyně senátu Libuše Gloserová odsoudila k deseti měsícům vězení s tříletým podmíněným odkladem.

Coufal se s verdiktem nechtěl smířit. „Vlastní děti bych nikdy neokradl. Peníze mám, s těmi pro děti jsem nijak nenakládal," vyjádřil se k rozhodnutí senátu. Jeho advokát Zdeněk Odehnal prohlásil, že už teď vážně uvažují podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Otec chlapců podle obžaloby přijímal na svůj účet peníze, které dětem posílala matka a jeden z dalších odsouzených tyranů Jan Turek jako výživné. Obžalovaný měl chlapcům založit účty a na ně peníze převádět. „Ani po založení účtů to nedělal. Trvalo to přes dva roky. Peníze vrátil až v průběhu hlavního líčení. Věděl o prověřování jeho trestné činnosti, měl proto možnost je vrátit dřív," zdůvodnila své rozhodnutí předsedkyně senátu Gloserová.

Péče o týrané chlapce v kauze Kuřim
Květen 2007: oba bratři skončili po odhaleném týrání v azylovém zařízení pro děti Klokánek.
Prosinec 2008: soud zamítl žádost otce Radka Coufala, aby je dostal do péče.
Leden 2010: soud Coufalově žádosti o péči o syny vyhověl.
Červen 2011: oba sourozence svěřil soud do péče jejich prarodičů.
Duben 2013: Coufal se znovu snažil soudně získat oba syny zpět, bezúspěšně.

Peníze od matky chlapců přijímal i v době, kdy už je soud svěřil do péče prarodičů. „Peníze měly být k dispozici prarodičům, kteří se o děti starali od roku 2011," uvedl státní zástupce Jakub Jirušek.

Coufal se odvolával, že svým jednáním děti nijak nepoškodil, že po celou dobu komunikoval s jejich prarodiči a po prvním vyzvání soudu peníze vrátil. „Důkazy neprokázaly, že můj klient peníze utrácel nebo s nimi nějak manipuloval. Pokud se prarodiče domnívali, že se chová v rozporu se zákonem, měli to řešit," zdůvodňoval žádost o zrušení rozsudku advokát Odehnal.

Předsedkyně senátu se ale s námitkami obhájce neztotožnila. „Důkazy jsou jasné. Blíže nezjištěným způsobem peníze využíval a nedal je k dispozici chlapcům. Trest je proto přiměřený," řekla Gloserová.

Chlapcům je teď čtrnáct a šestnáct let. Po odhalení týrání, kterého se na nich dopouštěla jejich matka, teta a další čtyři lidé z jejich blízkosti, skončili v květnu 2007 v azylovém zařízení pro děti Klokánek. Jejich matku soud zbavil rodičovské povinnosti.

Do péče se je pak snažil získat právě Coufal. Jeho žádost ale v prosinci 2008 soud zamítl. Přesvědčit soud, že bude dobrým otcem, se mu podařilo o dva roky později, v lednu 2010.

V červnu 2011 však soud chlapce svěřil do péče rodičů jejich matky. Podle úřadů nebyl Coufal schopný se o děti postarat. Znovu je získat do péče se snažil letos v dubnu. Jenže soud jeho žádost zamítl a chlapci zůstali u prarodičů. „S dětmi teď vůbec nejsme v kontaktu. Brání mi v tom jejich prarodiče. Neotevírají dveře, dělají, že nejsou doma," popsal svůj současný vztah se syny Coufal.

Poznamenal, že by s nimi rád opět navázal kontakt. Obává se, že prarodiče budou chtít chlapce svěřit do péče matky, až ji propustí z vězení.

I po pěti letech zůstávají v této kauze nezodpovězené otázky. Stále nejsou známé motivy, které matku vedly k týrání synů. Od roku 2008 se v médiích spekulovalo o několika možnostech. Jednou z nich je, že její chování ovlivňovala náboženská sekta.

Matku dětí Kláru Mauerovou soud odsoudil na konci října 2008 k devíti letům vězení, teta chlapců Kateřina Mauerová dostala za týrání nejtvrdší trest a odpykává si za mřížemi deset let. Další účastnice kauzy Barbora Škrlová známá jako Anička byla s Janem Turkem odsouzená na pět let. Část trestu ale soud Škrlové prominul a nyní je na svobodě.

Bratr Škrlové Jan a Hana Bašová byli rovněž za týrání chlapců odsouzeni k sedmiletému vězení.