Kritika na Zařízení Fondu ohrožených dětí zaznívá od okamžiku, kdy z něj v Brně zmizela třináctiletá Anička.

„Všem ohroženým dětem se musí dostat včasné, řádné a odborné péče. Víme také, že podobný případ neprofesionální, neodborné a nedostatečné péče v Klokánku není případem jediným či ojedinělým,“ uvedl předseda společnosti František Schneiberg.

Ředitelka fondu Marie Vodičková to odmítá. „Děti měly k dispozici všechny potřebné odborníky. Byl tu psycholog, pediatr, psychiatr i speciální pedagog.“
Rodinné prostředí bylo podle Vodičkové pro děti nejvhodnější variantou. „Týrané děti jsou ustrašené a v ústavech se často stávají terčem šikany. Ony potřebují klidné prostředí, bez striktního režimu, místo, kam si mohou zalézt. Klokánek není žádným vězením,“ řekla Vodičková.

Klokánkům tato kauza podle Vodičkové neublíží. „Jsem přesvědčena, že celý případ ustojí. Dotýká se nás to velice osobně. Já nyní nemyslím na nic jiného, než na to, aby se Anička našla živá a zdravá,“ dodala Vodičková.

Anička není prvním dítětem, které uteklo z Klokánku. Fond ohrožených dětí jich v republice spravuje třináct. Sociální pracovnice fondu ale většinou řeší útěky dětí s poruchami chování, které užívají drogy nebo přišly do zařízení z ulice a volný režim v Klokánku jim útěk umožní.