Kauza týraných sourozenců z Kuřimi na Brněnsku by podle odhadů předsedy senátu brněnského krajského soudu Pavla Götha, který dostal případ přidělený, by mohla začít ještě před začátkem letních prázdnin. Přesný termín zahájení hlavního líčení se šesticí obžalovaných by mohl určit zhruba v polovině května. Tedy poté, co prostuduje spis, který čítá bezmála šest tisíc stran listinných důkazů.

Šesti stíhaným lidem, mezi nimiž je i matka týraných dětí Klára Mauerová, hrozí až dvanáctileté vězení. Z týrání hochů žalobce viní nejen matku chlapců, ale i její sestru Kateřinu, známou rodiny Hanu Bašovou, Barboru Škrlovou, která se vydávala za neexistující třináctiletou dívku Annu a pak i chlapce Adama, jejího bratr Jana Škrlu a jeho kamaráda Jana Turka.

„Podle vyšetřování děti surově bili, zraňovali, mučili, ponižovali a omezovali. Také je po delší dobu drželi v uzamčených místnostech a klecích různých objektech, často svázané nebo připoutané k pevné překážce bez možností základní hygieny, volného přístupu k pitné vodě a kontaktu s okolím,“ přečetl z podané žaloby mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.