Podle současného neoficiálního mluvčího rodiny Škrlových Josefa Kolinského Mladá Fronta Dnes ve svém sobotním vydání příliš spekulovala. Barbora žije v Kodani u sestřenice svého otce a do země se prý vrátí, až se napjatá situace uklidní.

Na ambasádu v dánské Kodani se Škrlová vydala v doprovodu svého otce, Kolinského a svého novopečeného advokáta Zdeňka Hrouzka. „Předat Hrouzkovi plnou moc byl hlavní důvod, proč se na ambasádu jelo. Barbora chtěla lidem ukázat, že je v pořádku a uvést na pravou míru svou identitu,“ objasňuje Kolinský, který se v minulosti zabýval záměnou identit nelegálních policejních agentů.

Nový pas nechtěla

To, že si přišla Škrlová na úřady vyřídit nový pas je podle něj smyšlené. „Na pas se jí zeptali pracovníci ambasády, ona jen řekla, že ten svůj už má prošlý. Rozhodně o nový nežádala,“ upozorňuje Kolinský.

Otec domnělé „Aničky“ Josef Škrla prý ale v Kodani nezůstal. „Pokud vím, tak na úřady přijel z dovolené z Řecka. Momentálně by měl být v Brně,“ tvrdí Kolinský.

O veškeré záležitosti, které se Barbory týkají, se teď stará advokát Hrouzek, jehož Kolinský rodině doporučil. „Vím, kde teď Barbora je, a kdykoliv se s ní můžu spojit. Stále proto nerozumím velkému zájmu policie. Buď už je to tak velká hysterie nebo chtějí policisté ukázat, že pracují velmi usilovně,“ uvádí Hrouzek. Česká policie totiž začala spolupracovat s tou kodaňskou, i když Barbora Škrlová není trestně stíhaná.

„Mě přitom nikdo nekontaktoval. Mám z toho smíšené pocity, jako by mě chtěly úřady obejít,“ stěžuje si advokát. Podle něj je Barbora Škrlová zvláštní osoba. „Než jsem se do případu pustil, hodně jsem zvažoval. Člověk je skeptický. Barbora mne ale přesvědčila o tom, že si na nic nehraje, a že rozhodně nemůže být pod vlivem sekty,“ tvrdí Hrouzek. Podle něj uvažuje Barbora skutečně jako malé dítě. „To taky neví, co pro něj znamená chodit do kostela. Ani Barbora nevnímá, že je její otec součástí Hnutí Grálu,“ říká Hrouzek.

I Josef Kolinský považuje Hnutí Grálu za neškodé. „Není to sekta. Je to jako když se od Katolíků oddělili Kalvinisté,“ vysvětluje svou teorii.

Barbora je „jiná“

Josef Kolinský má ze setkání s Barborou podobné pocity. „Pokud s ní nemluvíte, nemůžete ji pochopit. Není postižená, ani hloupá. Chová se spontánně, mile, zajímají ji dětské věci. Klidně se rozběhne za broukem nebo začne pochtívat zmrzlinu. Řekl bych, že je zkrátka jiná,“ vysvětluje Kolinský, který tvrdí, že Barbora rozhodně nevypadá na svých dvaatřicet let. „Je velmi plachá, bojí se dospělých lidí a hned tak někomu nedůvěřuje. Když jsem se jí ptal na chlapce, vždycky se zmínila jen o kamarádech. Jeden byl pětiletý a druhému bylo jedenáct,“ říká s rozpaky Kolinský.

Josef Kolinský má ze setkání s Barborou podobné pocity. „Pokud s ní nemluvíte, nemůžete ji pochopit. Není postižená ani hloupá. Chová se spontánně, mile, zajímají ji dětské věci. Klidně se rozběhne za broukem nebo začne pochtívat zmrzlinu. Řekl bych, že je zkrátka jiná,“ vysvětluje Kolinský, který tvrdí, že Barbora rozhodně nevypadá na svých dvaatřicet let. „Je velmi plachá, bojí se dospělých lidí a hned tak někomu nedůvěřuje. Když jsem se jí ptal na chlapce, vždycky se zmínila jen o kamarádech. Jeden byl pěti letý a druhému bylo jedenáct,“ říká s rozpaky Kolinský.

Díky velkému rozruchu kolem případu se Anna zatím do země nechce vracet. „Určitě se ji stýská a domů se moc těší. Vrátí se, až když se ten humbuk uklidní. Velmi špatně se seznamuje s lidmi, takže jí přirozeně chybí její kamarádi,“ objasňuje Kolinský.

Bude piano

Jestli by měla Barbora podstoupit lékařské vyšetření, o tom zatím Kolinský i Hrouzek pouze uvažují. „Není to jendoduché. Nemůže přijet odborník, který ji vyšetří a během hodiny stanoví diagnózu. Barbora není blázen. Studovala brněnskou JAMu, sama skládala hudbu a vyhrála i hudební soutěž v Německu,“ vyjmenovává Kolinský. I podle Hrouzka je odborné lékařské vyšetření dlouhodobý proces. „Rozhodně nechci, aby ji pak strčili někam do blázince. Mezi dospělé lidi. Ona je nejšťastnější mezi těmi desetiletými,“ říká Hrouzek.

Podobné případy nejsou příliš známé. „O případu je velmi málo informací, a většina z nich je rozdílná. Na dálku nelze říct, co Barboře Škrlové vlastně je. Zatím se vše šetří, takže se klidně může ukázat, že třeba lže. Já osobně o žádném podobném případu nevím,“ uvedl brněnský psycholog Michal Mynář.

Momentálně chce advokát pro svou klientku jediné – přivézt ji do Kodaně piano. „Její jediným přáním je teď dokončit skladbu, kterou začala před nedávnem tvořit. Bohužel ji tomu chybí klavír, takže se budu snažit nějěký ji obstarat,“ dodává Hrouzek.

Přečtěte si také:

https://brnensky.denik.cz/special_kurim/coufal_nesmi_deti_20070618.html