Týrání díky pozornému sousedovi odhalila policie v domě v Kuřimi na Brněnsku před půl rokem. Brněnskému Deníku Rovnost se podařilo získat policejní dokumenty, podle kterých si oba chlapci prošli opravdovým peklem.

Důležitou roli přitom měl hrát čtyřiadvacetiletý Jan Škrla, kterého policie podezřívá, že Mauerové pomáhal a držel obě děti mimo jiné v chatě v blízkosti Brna. „Týral je nahé, spoutané se zavázanýma očima a nasazenými pytli na hlavách. Bil je, řezal dosud blíže nespecifikovaným řezným nástrojem po zádech, pálil na intimních místech cigaretou. Hrubě jim nadával a ponižoval je,“ uvádí policejní komisař v dokumentaci.

Podle dobře informovaného zdroje děti skutečně jizvy na těle mají. Škrla to popírá. „Nikdy jsem na uvedené chatě nebyl. Obvinění je vykonstruované,“ vypověděl na policii.

Podle vyšetřovatelů se podařilo prokázat, že si lidé kolem nich týrané chlapce nahrávali. Brněnský Deník Rovnost už dříve upozornil, že v komoře kuřimského domu, kam Klára Mauerová děti zavírala, byla neobvykle kvalitní kamera.

Policie objevila při prohlídkách videokazetu pojmenovanou Pohádky ovčí babičky. Na ní je tříhodinový záznam devítiletého Ondry připoutaného v komoře k regálu. „Nemám s tím nic společného,“ reagovala na tento fakt Klára Mauerová podle policejních spisů při výslechu. Podle ní na kazetě byly vždy jen pohádky pro děti.

Díky bezdrátové nahrávací soustavě v domě na případ policie přišla. Signál z kamery totiž náhodou zachytil soused, který si pořídil podobné zařízení.

Děti na brutální zacházení podle psychologa Jiřího Brančíka nikdy nezapomenou. „To nejde vymazat. Ty děti budou poznamenány na celý život,“ řekl Brančík.

Tetě chlapců Gábině Mauerové se proto nelíbí, že média o případu podrobně informují. „Chlapcům to znemožní, aby se z toho psychicky dostali. Já i prarodiče jsme z nových informací šokováni,“ dodává Mauerová.

Rodina však v minulosti informace o týrání zpochybňovala. Kromě Kláry Mauerové a Jana Škrly je z týrání dětí obviněná také sestra Kláry Kateřina, Škrlův kamarád ze skautu Jan Turek a pracovnice domu Paprsek Hana Bašová.

Podle neoficiálních informací Deníku policie zvažuje také obvinění matky dcer Mauerových Elišky z křivé výpovědi.

 

Bližší infomace přineseme ve čtvrtečním vydání brněnského Deníku Rovnost.