„Mohu říci, že se kuřimskou kauzou zabýváme, ale více informací nemohu po dohodě se státním zastupitelstvím poskytnout. Vyšetřování je v plném proudu a v současné chvíli by bylo zveřejnění jakékoliv informace kopem do vlastní branky,“ řekl včera mluvčí Hanták.

Na krajském státním zastupitelství už by měl také pracovat člověk, který bude vyšetřování specialistů dozorovat. Mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma se k tomu ale nechce vyjadřovat. „Nemohu to potvrdit ani vyvrátit. Podle mých informací případ stále vyšetřuje policie České republiky,“ tvrdí Olma.

To, že se případem začali zabývat specialisté na odhalování organizovaného zločinu, naznačuje, že by mohl stát v pozadí kauzy pedofilní gang.

Už dříve se objevily spekulace, že nahrávky týraného chlapce mohla matka Klára Mauerová prodávat na internet. Policie objevila při prohlídkách domu videokazetu pojmenovanou Pohádky ovčí babičky. Na ní je tříhodinový záznam devítiletého Ondry připoutaného v komoře k regálu. V komoře kuřimského domu, kam Klára Mauerová děti zavírala, byla také instalovaná neobvykle kvalitní kamera.

„Hned když obvinili Jana Škrlu, bylo jasné, že půjde o něco závažnějšího než jen týrání dvou chlapců. Nevylučuji, že v tom všem figuruje ještě více lidí,“ uvedl advokát Josef Kolinský, který v začátcích zastupoval Barboru Škrlovou.

Mužem v pozadí kuřimské kauzy by mohl být otec Barbory Škrlové Josef Škrla. Ten jediný se zatím před policií skrývá. „Škrla měl vždy dobré organizační schopnosti, uměl řídit lidi. Je to chytrý a vypočítavý chlap,“ uvedl brněnskému Deníku Rovnost zdroj blízký Škrlově rodině.

Kauzu týrání chlapců z Kuřimi odhalili policisté na jaře loňského roku. Tehdy chlapce náhodně objevil soused Mauerových díky takzvanému babysetu. Od té doby žijí bratři Ondřej a Jakub v brněnském Klokánku. V celém případu bylo dosud obviněno sedm lidí. Policie se chystá během příštího měsíce případ uzavřít. O kauze pak rozhode soud.