Podle představitelů školy jsou podezřelé z podvodu. Nelze vyloučit, že Kateřina se vydávala za Barboru a studovala za ni speciální pedagogiku, řekla dnes mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Škrlová měla velmi dobré výsledky.

Škrlová je nyní u příbuzných v Dánsku. Mauerová, k níž měla velmi blízko, je ve věznici. Hrozí jí až 12 let vězení za to, že spolu se setrou Klárou týrala synovce Ondřeje a Jakuba.

Podezření z podvodu vzniklo kvůli fotografii Škrlové zveřejněné v univerzitním počítačovém informačním systému. Každý student univerzity je vyfotografován a jeho snímek je umístěn v jeho složce. Je pouze na posluchači, zda dá souhlas ke zveřejní své fotky. Pokud tak stejně jako Škrlová neučiní, může si snímek prohlednout jen velmi úzký okruh pracovníků univerzity.

Při odhalení případu týrání dětí vzniklo podezření, že na fotografii je místo Škrlové Mauerová. Je proto možné, že místo Škrlové chodila také na přednášky i zkoušky.

Škrlová v minulosti studovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Podle dobře informovaných zdrojů má na pedagogice velmi dobré výsledky. Letos ji čekala bakalářská zkouška. Naposledy se měla účastnit zkoušky letos 23. března.

Škrlová asi trpí infantilismem a cítí se prý v roli dítěte lépe než ve skutečné realitě. To je patrně zatím jediné logické vysvětlení toho, proč se vydávala za teprve třináctiletou Aničku - dceru údajně drogově závislých rodičů ze Vsetínska. Coby dítě ji chtěla získat do své péče Klára Mauerová, matka Ondřeje a Jakuba.

Když počátkem května policie v Kuřimi vnikla do domu Mauerové, byla v něm kromě hochů i Škrlová vydávající se za Aničku. Vzrůstem a chováním prý připomíná dítě. Později Škrlová uprchla z brněnského centra Klokánek a dostala se až do Dánska.

V cizině se zdržuje u příbuzných. Policie chce Škrlovou vyslechnout, a to jako svědkyni. Žádá její výslech v Česku. Advokát Škrlové Zdeněk Hrouzek se domnívá, že k tomu není důvod.

"Doma by byla vystavena nepříjemnému mediálnímu tlaku, což by její psychice neprospělo. Pokud není z ničeho podezřelá, lze ji vyslechnout i na dálku," řekl advokát. Podle něj policie zatím na tento jeho návrh nijak nereagovala.

Hrouzek podle svých slov nezná pozadí toho, jak studium Škrlové probíhalo. "Nicméně nyní je to věcí policie. Když bude mít pocit, že byl porušen zákon, zahájí trestní stíhání," uvedl. Škrlová se zatím k cestě do vlasti nechystá.