„Policie dospěla na základě důkazů k tomu, že je nutné jednání obviněných překvalifikovat a navrhnout jim přísnější tresty,“ řekl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Proč se policie rozhodla tresty zpřísnit nechtěl mluvčí zastupitelství Hynek Olma říct.

Některé vývoj nepřekvapil. „Vyšší tresty jsou v pořádku. Za to, co dětem prováděli, je to tak správně,“ myslí si sociální pracovnice Romana Kubíčková, která má případ týraných dětí na starost.

Ditta Pokorná, ředitelka brněnského zařízení pro ohrožené děti Klokánek, kde Ondřej a Jakub teď žijí, nechtěla věc komentovat. „Starám se o to, aby kluci byli psychicky v pohodě. Nic k tomu neřeknu, ale překvapená nejsem,“ podotkla.

Podle brněnského právníka Daga Sedláčka je to ale zřejmě proto, že týrání způsobilo dětem trvalé následky. „Pět až dvanáct let je relativně vysoký trest. Deset až dvanáct let se dává obvykle za vraždu. Vypadá to tedy, že policie dala důraz na to, že dětem týrání způsobilo těžkou újmu na zdraví a psychické útrapy,“ míní Dag Sedláček.

Aféra vypukla v květnu. Nahý svázaný chlapec na betonové podlaze v komoře kuřimského domku vyděsil muže z vedlejšího domu. Náhodou týrané dítě natočil na kameru z baby setu. Policie postupně zjistila, že tehdy osmiletého Ondřeje a jeho o rok staršího bratra Jakuba týrala jejich matka Klára Mauerová a také teta Kateřina. Obě ženy jsou už půl roku ve vazbě.

Z týrání chlapců je obviněná i rodinná přítelkyně Hana Bašová, Jan Turek a Jan Škrla. Kamarádi žen se budou zpovídat z trestného činu týrání svěřené osoby, ublížení na zdraví a zbavení osobní svobody.

Jana Turka vedla policie původně jako pomocníka. Nyní má podle kriminalistů i on na svědomí týrání. Hrozí mu za to zatím jen osmiletý trest.
Děsivé praktiky, které museli oba bratři trpět nejméně půl roku, popisuje policejní spis, který brněnský Deník Rovnost získal. Chlapce jejich blízcí týrali surovým způsobem. Museli být nazí, spoutaní, se zavázanýma očima a pytli na hlavách. Zavírali je do klece. „Řezal je po zádech, pálil cigaretami, ponižoval. Jednomu z chlapců vyřízl kus tkáně z hýždě,“ uvádí policejní komisař například ve spisu pětadvacetiletého Jana Škrly.

Více zde: Týrání v Kuřimi