Snad pro každou matku je dítě nejhodnější člověk na světě. A to i přesto, že spáchá trestný čin. Žádná matka ani poté své dítě nezavrhne a snaží se mu jakkoliv pomoci. Třiapadesátiletá Renáta Škrlová viděla na lavici obžalovaných své potomky hned dva. Čtyřiatřicetiletou Barboru Škrlovou a jejího o osm let mladšího bratra Jana. Oba čelili žalobě z krutého týrání dvou sourozenců z Kuřimi na Brněnsku.

Krajský soud v Brně je v pátek za mučení dětí poslal do vězení. Barbora v něm bude pět let, bratr Jan o dva roky déle. Škrla se zúčastnil pouze úvodního líčení, Škrlová stanula před soudem víckrát, ale později k soudu chodit přestala a požádala o konání hlavního líčení v její nepřítomnosti. Jediný, kdo k soudu chodil poctivě, byla jejich matka.

„Kolikrát jsem nemohla ty nesmysly ani poslouchat. Ale kvůli dětem jsem soudní proces vydržela až do konce,“ říká Škrlová v rozhovoru pro Deník Rovnost. Ten vznikal několik dní na chodbách budovy Justičního paláce i mimo něj. Škrlová se totiž novinářům vyhýbá.

Co říkáte na verdikt soudu?
Jsem z něj upřímně zklamaná. Věřila jsem, že Barboru i Jana soud osvobodí. Nic totiž neudělali.

Ani jedno z vašich dětí se vyhlášení rozsudku nezúčastnilo. Budete jim verdikt tlumočit?
Janovi telefonoval znění rozsudku jeho obhájce a za Bárou do brněnské vazební věznice určitě zajdu. Ale bojím se, že až se rozsudek dozví, něco si udělá. Mám strach, že se oběsí.

Proč myslíte?
Je to citlivá duše. Pobyt za mřížemi jí nedělá dobře. Je pro ni vyčerpávající a už několikrát se tam zhroutila.

Podle vás se tedy ani Barbora ani Jan na týrání dětí nepodíleli?
Určitě ne. Navíc oba dva pracovali s dětmi ve skautském oddíle. Barbora také vedla nejrůznější kroužky.

Takže nevěříte tomu, že by Barbora topila Ondřeje v lavoru s vodou?
Nevěřím. Už kvůli tomu, že Barbora má smysl pro spravedlnost. Kdyby věděla o týrání, určitě by jim pomohla.

Jak jste se o kauze dozvěděla?
Loni v květnu mi dcera Kristýna řekla, že je Klára v televizi. Říkala jsem, že to není možné. Vůbec jsem netušila, že se Barbora přestěhovala ke Kláře Mauerové. Nevím také nic o tom, že by dcera měla cokoliv společného s Hnutím Grálu. Většinu informací jsem se navíc dozvěděla zprostředkovaně, z médií.

Mnoho svědků, kteří vypovídali u soudu, ale spojovalo náboženství Hnutí Grálu s vaším mužem Josefem Škrlou. Byla jste také členkou společenství?
Ne. Vím o nějakých knihách, které jsme měli doma, ale já se v těchto věcech vůbec nevyznám. Podle mě jsou to pitomosti.

U soudu se probíralo i vaše manželství. Prý nebylo nijak dobré.
Narodila se nám postižená dcera Kristýna. Byla jsem s ní od rána do večera a od večera do rána. V té době jsme se s manželem odcizili.

Máte ponětí, kde je váš manžel? (Josef Škrla je od doby, kdy se týrání prozradilo, na neznámém místě – pozn. redakce.)
Vůbec nevím, kde je. Někdo říká, že je v nějaké skandinávské zemi, jiní zase tvrdí, že je ve Švýcarsku. Nemluvila jsem s ním několik měsíců.

Kdy jste ho viděla naposledy?
Pokud se dobře pamatuji, tak to bylo někdy začátkem léta. Ale opravdu jsem ho neviděla. Pouze jsme spolu telefonovali.
Trvalý pobyt má ale v Brně. A sice v bytě, kde žijete s třetí a nejmladší dcerou. Josefa jsem si vzala v roce 1974. Manžel ale s námi nebydlí už dlouho. Odešel loni v červenci a od té doby jsem ho neviděla. Vlastně jsme se ani nestihli rozloučit. Byla jsem totiž v té době na dovolené v Řecku. Manžel mi třináctého června řekl, že odjíždí za dcerou do Skandinávie. Prý tam budou dělat nějaké rozhovory s novináři.

Jak to máte s penězi? Manžel je v invalidním důchodě a určitě mu chodí dávky.
Byly doby, kdy jsme měli dva účty. Teď už je jen jeden, kam chodí i jeho peníze. Z nich zaplatím nájem a inkaso. To akorát jeho důchod pokryje. Z čeho žije on, opravdu nevím. Vím jen to, že se dlouho neozval a asi mu je jedno, co se tady děje.

Víte, že podnikal v Ázerbájdžánu? A to už předtím, než kauza vypukla?
Jezdil tam často. Proč a kvůli čemu tam cestoval, nevím. To se musíte zeptat jeho. Měli jsme sice společnou domácnost, ale protože jsme neměli nikdy žádné peníze, tak jsem se o jeho aktivity nestarala.

Vraťme se teď k Barboře. Vy jste si nevšimla, že za necelý půlrok zhubla na pouhých čtyřicet kilogramů?
Barborka byla i jako dospělá hodně dětská a naivní. Poslední rok předtím, než kuřimská kauza zaměstnala policii a média, hodně zhubla.

Hodně?
Vážila skoro sto kilogramů a najednou měla jen čtyřicet. Řekla jsem jí, že bude anorektička. Jenže se chovala jinak. Když jsem jí totiž dala nějaké jídlo, slupla ho a ani nemrkla.

Takže jste si nevšimla, že se vaše dcera přetváří do dětské role?
Neměla jsem o tom ponětí.

Bydlela v té době s vámi?
Ne. Asi v roce 2006 začala natrvalo bydlet s Kateřinou Mauerovou a na návštěvu chodila zřídka. Pokaždé přišly spolu. A také spolu vždy odešly. Moc jsme spolu nemluvily. Řekly jsme si jenom ahoj a já se věnovala své mladší dceři Kristýně, která je vážně postižená.

S Kateřinou Mauerovou žila vaše dcera už před rokem 2006?
S Katkou bydlela dlouho, ale byla taková nepraktická. Věděla jsem, že spolu bydlí v bytě v Meruňkové ulici v Brně. Ten byt měla Barbora od svých osmnácti let. Měla jsem za to, že se o ni Kateřina dobře stará.

Až do osmnácti let s vámi žila, pak jste ji už jen občas vídala. Všimla jste si tedy někdy, že je jako dospělá žena se sebou nespokojená?
Nespokojená není to správné slovo. Ale byla vždy taková naivní a bezelstná a měla sklony se vyjadřovat jako dítě. Ale nikdy mě to neuhodilo natolik do očí, abych si řekla, že to potřebuje odbornou pomoc. Už to, že skládá hudbu, je přece neobvyklé. Když Mozart skládal, tak se prý houpal na houpacím koni. Prostě to byl podivín.

V čem byla podle vás Barbora nepraktická?
Třeba se bála zapálit plyn na sporáku. Každý jsme nějaký, ona třeba skládala hudbu. Vystudovala totiž Janáčkovu akademii múzických umění. Ve vazbě, kde je už od letošního ledna, a navíc neprávem, trpí.

Jak?
Hlavně proto, že ji z místa na místo převádějí dozorci v poutech. A to jí nedělá dobře na ruce. Má je u zápěstí otlačené. Bojím se, že jí to bude vadit při hře na klavír.

Trpěla dcera zdravotními problémy? Ve spise je zmínka o epileptických záchvatech. Jste lékařka, takže o tom budete vědět víc.
Bára se léčila od první třídy základní školy na neurologii, měla problémy se štítnou žlázou a léčila se také na kardiologii. Dcera byla velmi silná, štítná žláza jí vystupovala dopředu, takže trpěla dušností.

Tehdy byla hubená, nebo silná?
Její váha šla velmi, velmi pomalu dolů. Také se v ní zadržovala voda. Když jsem jí například udělala ďůlek na paži, zůstal tam.

Podle vás Barbořiny proměny a to, že žila v Kuřimi, nesouvisí s případem týrání chlapců v Kuřimi?
Určitě ne. Jsem přesvědčena, že týrání je selhání jednotlivce a účelově se to spojuje s naší rodinou, s Barunkou a nějakou sektou.

Barbora v Norsku krátce po svém zatčení vypověděla, že tam sloužila pedofilům. Že ji pálili a že ji u toho někdo fotil. Údajně se to mělo dít i v České republice.
Dokud byla v Česku, určitě jí nikdo neubližoval. A co se dělo v Norsku, to nevím.

Vy jste tedy o jejím týrání nic nevěděla?
Ne.

Proč vám jako matce neřekla nic o týrání?
Myslím si, že se bála. Proto se nesvěřila. Bála se, že by ji týrali ještě víc. Kdo ji týral, nevím. Do smrti ale nepřestanu litovat, že jsem to nevěděla.

Tvrdíte, že Barbora trpí psychickou poruchou. Znalci ale nic nenašli a říkají, že je Barbora normální.
Jsem lékařka a domnívám se, že když vyšetřují ve vazbě pacienta, základem je perfektní seznam onemocnění, které pacient prodělal. To bohužel psychiatrička Miluše Hamplová neudělala a interpretovala to u soudu tak, že dcera nechce s lékaři spolupracovat. Posudek psychologa Jana Weinbergera navíc dopadl zcela opačně. A sice tak, že Barbora má poruchu osobnosti.

Co dělá váš syn Jan?
Studuje vysokou školu a snaží se mně všemožně pomáhat. Třeba v domácnosti. Výborně totiž vaří. Dělá například fantastické těstoviny. Vždycky toho navaří víc a je to moc dobré.

Řeknete o něm něco bližšího?
Ne. Nechci o něm mluvit.

Čtyřiadvacet hodin denně se staráte o vaši nejmladší dceru Kristýnu. Její léčba je prý náročná.
Prodělala čtrnáct operací, a to i v Německu v Heidelbergu a v rakouském Innsbrucku.

Nechcete to blíže specifikovat?
Myslím, že ne.