Policie obvinila bývalou pracovnici Domu dětí a mládeže Junior z trestného činu omezování osobní svobody. Vyplývá to z usnesení, které vydal brněnský městský soud k zákazu návštěv chlapců v centru Klokánek.

Matka chlapců Klára Mauerová nezavírala do komory zřejmě jen osmiletého Ondřeje. Policie ji teď obvinila i z týrání staršího Jakuba. Brněnskému Deníku Rovnost to řekl zdroj, který je s výsledkem vyšetřování obeznámen.
Obviněna z týrání Jakuba je podle serveru Aktuálně.cz i sestra Kláry Kateřina. Tuto informaci ale Brněnskému Deníku Rovnost nikdo nepotvrdil.
„Jakub byl týrán podobným způsobem, jen ne zřejmě tak dlouho,“ potvrdil člověk blízký vyšetřování.

V Klokánku, kam oba chlapci přijeli hned poté, co se na týrání přišlo, věděli od začátku, že i s Jakubem není všechno v pořádku. „Měl na těle jizvy a nejdřív tvrdil, že ho poškrábala kočka. Teprve později, až ho přestali navštěvovat příbuzní, řekl, co se stalo,“ uvedla Marie Vodičková, šéfka Fondu ohrožených dětí, pod který Klokánek spadá. Podrobnosti však odmítla sdělit.

Právě kvůli ovlivňování Ondřeje a Jakuba zakázal včera brněnský městský soud oficiálně kontakt chlapců se všemi příbuznými. Nesmí k nim teď do Klokánku ani otec Radek Coufal, který měl dříve s Klokánkem dohodu, že za určitých podmínek ho k dětem pustí.
Coufal si na zákaz návštěv u dětí stěžoval, zařízení kvůli tomu kritizovalo i ministerstvo práce a sociálních věcí. Teď postup Klokánku soud potvrdil.
„Zamítnutí mého návrhu mě šokovalo,“ uvedl včera Coufal.

Ministerstvo rozhodnutí soudu respektuje. „Pokud soud udělil zákaz, jsou pro to skutečně vážné důvody,“ řekl mluvčí ministerstva Jiří Sezemský.
Ředitelka Fondu ohrožených dětí je spokojená. „Alespoň to teď nevypadá, že se chováme protiprávně,“ uvedla Vodičková. Podle ní je pro psychický stav dětí důležité, aby se s prarodiči, tetou Gábinou a otcem nepotkávaly.

„Děti stále vyslýchá policie, mají potom před příbuznými pocit viny, že o něčem promluvily. Když nám Jakub o týrání řekl, bylo vidět, jak se mu ulevilo,“ dodala Vodičková.

V takzvané kuřimské kauze už padla tři obvinění. Ve vazbě je kromě Kláry Mauerové i její sestra Kateřina, která jí v týrání chlapců pomáhala.
Včera obvinili kriminalisté i jejich společnou známou Hanu Bašovou, zvanou Nancy. Podle policie o týrání věděla, a neohlásila to policii. Kláře Mauerové hrozí až osm let vězení. Týrání i druhého syna jí přitíží. „Trestní sazba zůstává stejná, jen když se prokáže, že týrala obě děti, posune se to k horní hranici. Tipuji tak pět let,“ uvedl odborník na trestní a rodinné právo Dag Sedláček.

Barbora Škrlová, která se vydávala za třináctiletou Annu a utekla z Klokánku, čeká v dánské Kodani na to, až se její advokáti dohodnou s kriminalisty na výslechu. Osobně se s nimi Barbora Škrlová ale nepotká.

„Navrhli jsme způsob výslechu. Barbora ale do Čech nepřijede, nepočítá se ani s variantou, že by vyšetřovatelka jela do Dánska,“ uvedl právník Josef Kolinský, kterého si najal otec Barbory Josef Škrla.