Hrozí jim za to nejen roky odnětí svobody, ale také vysoké pokuty.

Matka, Klára Mauerová se dopustila trestného činu Týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě a za mřížemi může zůstat až osm let.

Trestu by se měla obávat i její sestra Kateřina, která podle výpovědi týraného chlapce o všem věděla. „Pokud by nešlo o rodinného příslušníka, mohla sestra spáchat trestný čin nepřekážení nebo neoznámení trestného činu. Může být obviněna ze spolupachatelství, ale bylo by nezbytné prokázat, že k týrání docházelo společným jednáním obou sester,“ upozornila Darina Kovačíková z Advokátní kanceláře Tomáše Rašovského. Klára Mauerová se také dopustila trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže, Anička totiž nikdy nezahájila školní docházku a nikdo ani nepožádal o její odklad.

Když rodina Mauerových přijala Aničku do trvalé péče a neoznámila to příslušnému obecnímu úřadu, dopustila se správního deliktu a hrozí jí pokuta až padesát tisíc korun. Podle informací soudkyně městského soudu v Brně Jaroslavy Rezové, která opatrovnicí Anny určila Kláru Mauerovou, řešila žena návštěvy u lékaře tak, že za Annu předkládala průkazku zdravotní pojišťovny někoho jiného.

Rodina i lékaři se tak mohly dopustit pojistného podvodu. S čistým štítem nemohou vyjít ani biologičtí rodiče Anny. Pokud opustili dítě, o které mají povinnost pečovat a vystavili je tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví, hrozí jim vězení až na tři roky. „Jestli zanechali dítě u babičky Mauerových, tak jak je to popisováno, mohli se rodiče za určitých okolností dopustit trestného činu,“ potvrdila Kovačíková. Na kontě mají také řadu přestupků: neoznámení narození dítěte do tří dnů na matriku a do osmi dnů na zdravotní pojišťovnu. Posledním přestupkem je porušení pracovních povinností a mlčenlivosti v případu úniku výpovědi týraného Ondřeje.

Úředníkovi sociálního odboru židenické radnice, může zaměstnavatel uložit sankce upravené pracovně právními předpisy.