„Soudní znalec je z oboru psychologie a má za úkol pozorovat a vyhodnotit vztahy chlapců s otcem a prarodiči. Pak vydá zprávu, ve které se ukáže, s kým by měly děti vyrůstat,“ uvedla sociální pracovnice Romana Kubíčková z úřadu v Židenicích, která případ chlapců od začátku sleduje.

Podle ní by mohlo pozorování skončit během jednoho až dvou měsíců. Vyjádření otce dětí Radka Coufala se včera nepodařilo získat.

Ondřejovi i Jakubovi se podle ředitelky Klokánku Ditty Pokorné vede dobře. „Minulý týden se vrátili z hor, kde byli na jarních prázdninách. Jsou spokojení a je to vidět i ve škole, kde prospívají bez problémů,“ uvedla Pokorná.

V březnu by mělo také skončit vyšetřování celé složité kuřimské kauzy, v níž se přišlo na to, že oba chlapci byli brutálně týráni.

„Můžu vám stoprocentně říct, že to nebude zítra ani příští týden, jak některým mediím uvedl advokát Barbory Škrlové. Kriminalisté by měli s šetření skončit asi na přelomu března a dubna,“ uvedl mluvčí brněnského městského zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

Kriminalisté jsou zřejmě u konce i s vyšetřováním případu záhadné Barbory Škrlové alias Anny alias Adama, která začátkem května utekla z brněnského Klokánku. „Během měsíce by měly být na stole i žaloby na babičku chlapců Elišku Mauerovou za to, že u soudu křivě vypovídala a lékařku Milanu Smékalovou, která tvrdila, že si při prohlídkách nevšimla jizev na tělech týraných bratrů,“ uvedla brněnskému Deníku Rovnost osoba blízká vyšetřování.

Škrlová je dcerou Josefa Škrly, který zřejmě stál v čele sekty, z níž je většina obviněných. V kauze týraných bratrů policie stíhá kromě Škrlové dalších sedm lidí.

Obviněny by ale mohly být podle informovaných lidí také další osoby. Mezi nimi právě otec Barbory Škrlové Josef Škrla, brněnský herec Viktor Skála či divadelník Martin Fahrner, který poskytl Škrlové identitu svého syna a cestoval s ní po Norsku.