Hradozámecká noc 2020
KDY: sobota 29. srpna 
KDE: různé památky na jihu Moravy (zámek Bučovice, Jurkovičova vila v Brně, zámek Lysice, zámek Miroslav, zámek Rájec nad Svitavou, vila Stiassni v Brně, zámek Valtice)
ZA KOLIK: na jednotlivých památkách různé podle programu

Barokní divadlo, koktejly, ohňostroje, moderní i středověkou hudbu a rozmanité komentované a kostýmované prohlídky nabídne v sobotu návštěvníkům některých zámků a vil tradiční Hradozámecká noc na jižní Moravě.
Tradičně zve návštěvníky například valtický zámek. „Letos Hradozámeckou noc spojujeme s naším svátkem barkoního divadla. Možnosti rozpočtu jsou letos velmi omezené, přesto bude na zámku pestrý program v barokním duchu už od rána, včetně komentovaných prohlídek. Aby si návštěvníci barokní atmosféru užili co nejvíce, máme otevřenou i půjčovnu kostýmů,“ řekl kastelán Richard Svoboda. Program vyvrcholí v devět večer barokním ohňostrojem.
Příjemný podvečer chystá pro návštěvníky zámek v Lysicích. „Letos zůstaneme venku, na hlavním nádvoří a od šesti odpoledne do půlnoci nabídneme Koktejl na konci léta. Znít bude živá hudba v podání kytaristy Tomáše Hanáka, barmani připraví alkoholické i nealkoholické míchané nápoje. Vstup bude zdarma,“ uvedla kastelánka Martina Rudolfová. Už dopoledne se na zámku zastaví historické automobily.
Část z nich pak večer uvidí návštěvníci brněnské vily Stiassni. „Pokud bude příznivé počasí budou na nádvoří vystavené krásné historické automobily a motocykly. Prohlídky vily budou kostýmované, ozvláštněné šermířskými ukázkami,“ zval pracovník vily Jaroslav Vaculík.
Kostýmované prohlídky nabídnou také zámky v Bučovicích a Rájci. V prvním případě budou mít atmosféru renesance, v Rájci připomenou nástup průmyslové revoluce na Blanensku.
Už od dvou odpoledne začne slavnost na zámku v Miroslavi. „Začneme pohádkou a pasováním dětí na rytíře a princezny. Ve čtyři začne v zámeckém parku slavnost se středověkou hudbou,“ sdělila kastelánka Martina Klimešová.

Tipy z Brna a Brněnska

Den adoptivních rodičů a Mezinárodní noc pro netopýry
KDY: sobota 29. srpna od 9.00
KDE: Zoo Brno
ZA KOLIK: adoptivní rodiče zvířat z brněnské zoo zdarma, ostatní běžné vstupné

Nejen pohled na zvířata si v sobotu užijí lidé v brněnské zoo. Od devíti hodin se tam bude slavit Den adoptivních rodičů a Mezinárodní noc pro netopýry. Návštěvníci se zabaví při různých vystoupeních, třeba kouzelníka, čekají je komentovaná krmení zvířat, věštírna, děti zabaví malování na obličej. Vzhledem k oslavám mezinárodní noci pro netopýry zájemce čekají i speciální přednášky o těchto malých tvorech.

Rozloučení s prázdninami
KDY: sobota 29. srpna a neděle 30 srpna, vždy od 9.00
KDE: koupaliště Riviéra, Brno
ZA KOLIK: dospělí 50 korun, děti do 14 let zdarma

Koncerty i vystoupeními mažoretek a akvabel se rozloučí lidé s letošními prázdninami na brněnském koupališti Riviéra. Po celý víkend je připravený pro zájemce celodenní program, ve kterém vystoupí mimo jiné i Yvetta Blanarovičová, Pavel Callta, kapela Slza i brazilské tanečnice.

Babí léto a Dědský den
KDY: sobota 29. srpna od 14.00
KDE: park Lužánky, Brno
ZA KOLIK: zdarma

Lidé s více křížky na čele to o víkendu roztočí v Lužánkách a dokáží, že věk je jen číslo. V brněnském parku odpoledne najdou na festivalu Babí léto a Dědský den celou řadu sportovních i odpočinkových aktivit. Zahrají si pétangue, vyzkouší techniku drátkování, zasoutěží si v pivním kvízu a zatančí při cimbálové muzice.

Líšeňský pivní festival
KDY: sobota 29. srpna od 13.00
KDE: Líšeňský pivovar, Brno
ZA KOLIK: 90 korun (v ceně festivalová sklenice)

Padesát druhů piva ochutnají lidé na sobotním Líšeňském pivním festivalu. Ten je letos jedinou akcí nahrazující tradiční jarní a podzimní termín. Lidé si kromě zlatého moku z Líšeňského pivovaru pochutnají na pivu z dvanácti dalších tuzemských malých pivovarů. Akci okoření i vystoupení kapel.

Slovácké hody
KDY: sobota 29. srpna a neděle 30. srpna, vždy od 13.00
KDE: u sokolovny v Jundrově, Brno
ZA KOLIK: zdarma

Krásnými kroji, jucháním chasy a veselostí to bude žít o víkendu v brněnském Jundrově, kde se i letos konají tradiční Slovácké hody. V sobotu i v neděli vyjde chasa na na průvod od jundrovské sokolovny. Následně na hřišti u budovy zatančí jundrovské tanečky, vrtěné i verbuňky. V sobotu veselí zakončí i večerní zábava.

Další tipy z regionů

Blanensko

Boskovice 2020
KDY: pátek 28. srpna až neděle 30. srpna
KDE: Boskovice
ZA KOLIK: permanentka 750 korun

Osmadvacátý ročník festivalu se zaměří na polskou historii a kulturu. Vystoupí bluesmani Forsal, mezižánroví Max Bravura a Ciśnienie, alternativní dívčí duo Omayu nebo projekt Tokka. Na divadelní scéně odehraje spolek Jedl hru s názvem Miláček/píseň písní na motivy básnického dramatu Karoła Wojtyly

Souboj gulášů
KDY: sobota 29. srpna od 12.00
KDE: Újezd u Boskovic
ZA KOLIK: neuvedeno

Třetí ročník kuchařského klání. Šest týmů se dá do vaření na prostranství před pohostinstvím v poledne. Koštování gulášů začne ve čtyři, vítěze pořadatelé vyhlásí v šest večer.

Sraz velorexů
KDY: neděle 30. srpna od 9.00
KDE: parkoviště u bývalého hotelu Dukla, Blansko
ZA KOLIK: zdarma

Do Blanska, na už devětadvacátý sraz slavných Velorexů, vozítek s látkovou kapotou, zamíří jejich majitelé a příznivci. Na parkoviště u bývalého hotelu Dukla se vozítka začnou sjíždět v neděli kolem deváté ráno. O desíti do jedenácti bude možné si vystavené Velorexy prohlédnout, poté začne spanilá jízda městem. Vstup je volný.

Hodonínsko

Jihomoravské dožínky
KDY: neděle 30. srpna od 9.00
KDE: Masarykovo náměstí, Hodonín
ZA KOLIK: zdarma

Dožínkový průvod, jarmark, zemědělská i hasičská technika, chovatelská výstava i bohatý kulturní program. To jsou Jihomoravské dožínky, které se konají v Hodoníně. Začínají v neděli po deváté hodině ráno mší a děkováním za úrodu v kostele sv. Vavřince. Na Masarykově náměstí zahraje cimbálová muzika Šohajka a večer Vojenský umělecký soubor Ondráš. Vstup je volný.

Vyškovsko

Bartolomějské hody
KDY: od pátku 28. srpna do neděle 30. srpna
KDE: Hodějice
ZA KOLIK: neuvedeno

V Hodějicích na Vyškovsku slaví Bartolomějské hody s bohatým programem. V pátek vyrazí stárci pro máju a uvítají silné pomocníky. V sobotu se mohou lidé těšit na fotbalové utkání, které začne v půl jedenácté dopoledne. Hodinu po poledni následuje stavění máje. Od osmi večer je v plánu předhodová zábava za Sokolovnou. V neděli ve dvě hodiny odpoledne vyjde průvod stárků za doprovodu dechovky Vracovjáci. V osm hodin následuje hodová zábava.

Pivní fesťák
KDY: sobota 29. srpna od 16.00
KDE: Pustiměř, za hasičskou zbrojnicí
ZA KOLIK: 150 korun

Za hasičskou zbrojnicí v Pustiměři si návštěvníci užijí II. Pivní fesťák. Ochutnají šest druhů piv a poslechnou si muziku v podání kapely Veřejná zkouška a dalších. Program startuje ve čtyři hodiny odpoledne.

Kolobrnďák 2020
KDY: sobota 29. srpna od 15.00
KDE: dopravní hřiště, Vyškov
ZA KOLIK: zdarma

Na koloběžkách, kolech či odrážedlech zakončí prázdniny děti i dospělí na Dopravním hřišti ve Vyškově. Pořadatel akce Kolobrnďák 2020, středisko volného času Maják, připravil pro návštěvníky, malování na obličej, opékání u táboráku a další zábavu. Malí i velcí na místě získají spoustu informací o kroužcích, táborech a kurzech pořádaných Majákem. Na místě se do nich mohou hned přihlásit.

Znojemsko

Gulášová soutěž
KDY: sobota 29. srpna od 12.00
KDE: Tasovice, hřiště
ZA KOLIK: 100 korun

Tradiční soutěž ve vaření kotlíkového guláše. Družstva se dají do práce v poledne, ve tři začne ochutnávka. Od sedmi hraje kapela Oryon.

Neckyáda
KDY: neděle 30. srpna od 14.00
KDE: u přehrady, Znojmo
ZA KOLIK: vstup volný

Defilé nejsvéráznějších plavidel už tradičně uzavře prázdniny ve Znojmě na řece Dyji u přehrady. Zábavné setkání neformálního spolku přátel z Dyjské vsi začne ve dvě hodiny odpoledne, kdy vyplují první plavidla.