Kromě speciálního programu se milovníci silných strojů na dvou kolech tradičně pokochají novinkami z dílen známých výrobců, nebo si vyberou kvalitní příslušenství. Na své si o víkendu ale díky veletrhu Pro Dítě přijdou také rodiče malých dětí, rodiny se zabaví také na vědeckém Mendel Day.

Motosalon 2020
KDY: pátek 6. března až neděle 8. března, vždy od 9.00
KDE: pavilony F a Z brněnského výstaviště
ZA KOLIK: 220 korun online i na místě s výjimkou soboty, 250 korun online i na místě na sobotu 7.3., děti, studenti a důchodci 180 korun

Na Motosalonu lidé uvidí produkty téměř čtyř stovek značek. „Dorazí i výrobci čtyřkolek,“ pozval ředitel veletrhu Petr Maliňák.
Jednou z největších novinek akce je Czech Custom Grand Prix. „Jde o soutěž staveb a přestaveb motocyklů. Zákaznické motorky začínají tam, kde končí stroje vyrobené ve fabrice. Devětadevadesát procent vznikne jenom jako jediný kus,“ vysvětlil náplň soutěžní výstavy pořadatel Ondřej Hrůza. Celkem dojede přes osmdesát týmů.

Lidé si vychutnají také pohled na odvážné kousky motocyklových kaskadérů. „Jejich soutěž se uskuteční na volné ploše za pavilonem Z. Přijede několik desítek nejlepších jezdců z České republiky i sousedních států. Kromě jejich triků budou za pozornost stát i motorky, ty jsou totiž speciálně upravené,“ zmínil mluvčí brněnských veletrhů Jiří Smetana. Pořadatelé plánují také jedno speciální překvapení. Jeden odvážlivec, který se přihlásí, bude moct v sobotu splnit před zraky ostatních výzvu, při které se pokusí za minutu sníst burgr. Sedět při tom bude na motorce, která pojede pouze na zadním kole.

Volba pokrmu není náhodná. Pavilon Z se totiž v době konání Motosalonu promění v Burger arénu. „Jídlem skutečně zaplníme celý pavilon, na kryté ploše dobroty nabídne více než sedmdesát prodejců a venku budou foodtrucky. Vše se bude týkat americké kuchyně, burgery doplní třeba speciální žebírka,“ pozval pořadatel Bedřich Snášel.

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, pořadatelé Motosalonu se kvůli šíření koronaviru rozhodli prostory více dezinfikovat.

ProDítě
KDY: pátek 6. března až neděle 8. března, vždy od 9.00
KDE: pavilon V brněnského výstaviště
ZA KOLIK: rodinné vstupné online 240 korun, rodinné vstupné na místě 300 korun

Nejnovější kočárky či originální hračky najdou lidé na veletrhu Pro Dítě na brněnském výstavišti. Návštěvníci uvidí třeba i moderní látkové pleny. Díky vystoupením a přednáškám se zabaví i děti a těhotné ženy. Nebude chybět ani závod batolat.

Ty jsi můj přírodní výběr
KDY: sobota 7. března a neděle 8. března od 10.30
KDE: Zoo Brno
ZA KOLIK: běžné vstupné do zoo

Speciální komentovaná krmení v zoo se tento víkend zaměří na zvířecí námluvy. Celkem lidé zjistí, jak se vyvíjí milostné vztahy u osmi druhů zvířat, třeba u tamarína pinčího.

Brněnský loutkotoč
KDY: sobota 7. března od 10.00
KDE: Divadlo Barka, Svatopluka Čecha 35a, Brno
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Příběh malého hrocha a další představení pro děti i dospělé si lidé vychutnají na dalším ročníku festivalu loutkových divadel.

Tuňákobraní
KDY: sobota 7. března od 11.00
KDE: Burianovo náměstí, Brno
ZA KOLIK: vstup zdarma, pokrmy za poplatek

Tuňákové speciality si lidé vychutnají pod širým nebem. Kuchaři rybu naporcují a nafiletují přímo před návštěvníky.

Mendel Day
KDY: neděle 8. března od 14.00
KDE: Mendelianum Moravského zemského muzea, Muzejní 1, Brno
ZA KOLIK: zdarma

Pokusy v laboratoři či komentovanou procházku po stopách přírodovědce a zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela si lidé užijí na akci nazvané Mendel Day. Letos se koná již popáté.