MAŠOVICKÝ LOM. Ve Znojmě se chodí milovníci zimního plavání otužovat do Dyje pod přehradou a někteří například do mašovického lomu. K nim patří i Vojtěch Smola. „Pravidelně běhám, s otužováním jsem začal v říjnu. I s manželkou nás k tomu přivedl syn. Zavřeli mu školu i posilovnu, proto hledal nějakou aktivitu a inspirovali ho kamarádi, kteří se už otužovali,“ řekl Smola. Obden se jezdí otužovat do mašovického lomu. „Začínali jsme na dvou, potom třech minutách. Teď jsme ve vodě pět minut a prvotní svíravé pocity postupně střídá výborná nálada, která přetrvává i po zbytek dne,“ pochvaloval si Smola. Dalším vyhledávaným místem pro zimní plavání je Dyje ve Znojmě pod přehradou, například v místě pod železničním mostem.

ŠTĚRKOVNY A DYJE. Rostoucího zájmu o zimní plavání si povšiml i Marek Vojta z břeclavského klubu Nautilus. „Zimních plavců je několik skupin a zaplavat si chodí do Dyje nebo štěrkoven, jedna je v Břeclavi hned za supermarketem. V současné době musí počítat s tím, že si do zamrzlé vody budou muset nejprve vysekat díru,“ usmál se Vojta. Rostoucí oblibu otužování uvítal. „Je to příjemné překvapení. I mezi mými známými je dost těch, kteří si zimní plavání už alespoň vyzkoušeli. A někteří v něm našli zálibu a pokračují. I když nyní nemůžeme pořádat společné akce, jednotlivci v otužování s rostoucí chutí pokračují,“ poukázal Vojta.

Očkování seniorů proti covidu-19 v očkovacím centru na brněnském výstavišti.
Zajištění očkování proti koronaviru? Čtenářka deníku se podělila se zkušenostmi

OSTROVSKÝ RYBNÍK I SVITAVA. Na Blanensku mohou zimní plavci a otužilci vybírat z mnoha oblíbených míst. „My zimní plavci vyhledáváme různá místa. Na podzim plaveme v Blansku na přehradě Palava, nebo v zatopeném lomu v Šošůvce a v rybníce v Ostrově u Macochy. Když zamrznou stojaté vody, jdeme do řeky Svitavy v Blansku pod Salmovým jezem i jinam. Letos zažívá otužování obrovský rozmach, otužilce samotáře se sekyrou potkáte třeba u rybníka na Suchým. Ale takovou samotářskou variantu v lednu nedoporučuji,“ podělil se o zkušenost i radu Pavel Mikulášek. Nadšeným otužilcem je už několik let a tento způsob zimního osvěžení doporučuje. „Ledová voda je výborný relax. Když vylezete po deseti minutách z vody na břeh, cítíte se prostě skvěle. Stres je pryč, nahradí ho třes. Určitě je velkým bonusem lepší odolnost proti různým nachlazením a asi i dalším nemocem,“ dodal Mikulášek. S úsměvem připomněl, že jedinou nevýhodu nachází v tom, že se zkřehlými prsty se člověk hůř obléká.ěk hůř obléká.

PŘÍSTAVIŠTĚ A RYBNÍK. Dvě oblíbená místa mají na výběr zimní plavci na Hodonínsku. „Chodí buď na řeku Moravu u hodonínského přístaviště nebo na lužický rybník. Obě místa jsou oblíbená a prakticky každý den tam někdo ve vodě bývá,“ upozornil Jiří Humpolík z hodonínského potapěčského klubu Halcyon. Jak dodal, zájem o zimní plavání a otužování je na Hodonínsku stálý. „Bohužel se letos musíme obejít bez našich zavedených akcí. Museli jsme zrušit velmi oblíbené novoroční plavání v Moravě v Hodoníně a už teď víme, že stejný osud potká i velikonoční setkání. Lidé si přijdou zaplavat jen individuálně,“ zakončil.

Záchranáři získali nové tablety a monitory životních funkcí.
Záchranáři dostali nové tablety a monitory, změří třeba pacientům krevní tlak

Další tipy z Brněnska

Sonáta v podání tria
Kdy: do neděle
Kde: YouTube
Za kolik: zdarma
Záznam koncertu Tria Tribus, které tvoří členové orchestru Národního divadla Brno s dirigentem a klavíristou Ondrejem Olosem, si mohou zájemci poslechnout na YouTube ještě do neděle. Hudebníci zahrají Madrigalovou sonátu Bohuslava Martinů.

Vyhlášení ankety Křídla
Kdy: sobota od 18.00
Kde: webové stránky mdb.cz
Za kolik: zdarma
Zájemci zjistí, který herec nebo herečka získal nejvíce diváckých hlasů v anketě Křídla 2019/2020. Vyzdvihnout účastníci mohli ale také režiséra, výtvarníka, hudebního skladatele, tvůrčí počin i jednotlivou inscenaci Městského divadla Brno. Vyhlášení mohou diváci sledovat online na webu. Mezi účinkujícími se objeví Kristýna Daňhelová, Robert Jícha, Dagmar Křížová, Jiří Mach, Libor Matouš, Viktória Matušovová, Alan Novotný, Viktor Skála, Eliška Skálová, Aleš Slanina či Ivana Vaňková. Anketa vznikla v roce 1997 a nepřeruší ji ani současná situace.

Hrad Špilberk
Kdy: bez omezení
Kde: www.spilberk.cz
Za kolik: zdarma
I když je hrad Špilberk nyní zavřený, příznivci historie, zajímavých výhledů do krajiny nebo výstav nemusí zoufat. Pořadatelé totiž připravili virtuální prohlídky. Zájemci tak mohou zjistit, jaký je výhled z hradní věže. Poznají také díky 3D modelu, jak Špilberk vypadal ve 14. století. Tehdy byl sídlem moravských markrabat Jana Jindřicha a Jošta Lucemburského. K vidění jsou i výstavy Chrám kamene, Evropan Adolf Loos nebo výstava Jiřího Bieleckého. Tvůrci zvou také zvídavé děti na web Horaher, kde kromě vzdělávacích programů najdou in online hru z prostředí středověkého Brna.

 

Komentované krmení v zoo
KDY: pátek od 11.00
KDE: Facebook a Instagram Zoo Brno
ZA KOLIK: zdarma

Se seriálem komentovaných krmení se vrací organizátoři ze zoo Brno. Podívat se za zvířaty i v době epidemických omezení tak mohou lidé z pohodlí domova. Přímý přenos uvidí v pátek v jedenáct hodin dopoledne a těšit se mohou na takiny indické. Záznam pak bude kdykoli ke shlédnutí na YouTube.

V místnosti 211 na hradě Veveří restaurátoři pracují na obnově celoplošné malby.
Nová ozdoba Veveří: unikátní celoplošná malba. Podívejte se, jak ji restaurují

Další tipy z regionů

Tipy z Blanenska

Výlet po Křtinách
Kdy: bez omezení
Za kolik: zdarma
Na webu krasik.cz najdou zájemci celou řadu vycházek s tajenkou, které pro ně připravili pracovníci Muzea Blanenska. Na jedné z nich, určené zejména pro rodiny s dětmi, je šnek Krasík provede po Křtinách u Brna. Zájemci si mohou vybrat z tras dlouhých pět nebo deset kilometrů. Podklady ke hře najdou na zmiňovaném webu.

Pilotní místní očkování vakcínou proti Covid-19 v Těšanech na Brněnsku. Pro první dávku si přišli starší osmdesáti let do zdravotního střediska v obci, 20.ledna 2021.
V Těšanech jako vzor pro celý jih Moravy: důchodce bez registrace očkují "doma"

Tipy z Břeclavska

Po stopách moravských Chorvatů
Kdy: bez omezení
Kde: Jevišovka
Za kolik: zdarma
Procházku s tajenkou po Jevišovce a nejbližším okolí nabízí hledací hra Po stopách moravských Chorvatů. Zájemce provede historií moravských Chorvatů a obcí, která byla střediskem jejich komunity. Podklady najdou zájemci na webu moravstichorvati.cz/sifrovacka. Hra obsahuje šest zastávek a účastníci potřebují k luštění hádanek mobilní telefon s připojením k internetu pro přístup do herního systému.

Tipy z Hodonínska

Štreitovy fotky online
Kdy: bez omezení
Kde: kultura.veseli.cz
 Zájemci si mohou virtuálně prohlédnout výstavu fotografií ve veselské Městské galerii na Panském dvoře. Snímky Jindřicha Štreita s nevšední tematikou vězeňské duchovní péče s názvem Ze tmy ke světlu lze obdivovat prostřednictvím on-line virtuální prohlídky na webu galerie.

Tipy z Vyškovska

Vyškov virtuálně
Kdy: bez omezení
Kde: www.vyskov-mesto.cz
Těšit se na vodní atrakce venkovního areálu Aquaparku Vyškov, prohlédnout si historické centrum či podniknout výlet za atmosférou selského dvora na Babiččině dvorečku vyškovského zooparku mohou lidé v pohodlí domova. Virtuální prohlídku podniknou prostřednictvím webu města.

Tipy ze Znojemska

Hledačka provede vřesovištěm
Kdy: bez omezení
Kde: Havraníky
Za kolik: zdarma
Pětikilometrová výprava s tajenkou provede zájemce vřesovišti jižně od Znojma. Vycházka nazvaná Z kulturní krajiny do „divočiny“ začíná u kostela svatého Linharta v Havraníkách a vede k oblíbené vyhlídce Sealsfieldův kámen. Podklady najdou zájemci na webu questing.cz.