Jižní Morava - Dlouho očekávaná chvíle je tady. Hrad Pernštejn nabídne návštěvníkům od pátku 28. května nový okruh s názvem Pernštejnská zahrada. „Návštěvníci se budou moci projít zahradou v podobě, jakou měla krátce po roce 1800 a zároveň budou moci zhlédnout nově otevřenou expozici s názvem Cesty do krajin ticha: Moravské aristokratické zahrady v časech osvícenství,“ uvedla tisková mluvčí Národní památkového ústavu Jana Hartmanová. Expozice je zaměřená na vznik takzvaných anglo-čínských zahrad, které ve střední Evropě od druhé poloviny osmnáctého století nahrazovaly francouzské zahrady.

Obnova Vrchnostenské okrasné zahrady na svazích pod hradem skončila už v září loňského roku, ale kvůli pandemické situaci ji návštěvníci poprvé uvidí až nyní. Zahrada získala zpět podobu z počátku devatenáctého století. Na nové podobě zahrady pracovali odorníci tři roky a je jedinečným souborem zahradních stylů v netradičním horském terénu. Návštěvníka provede různými světy, od francouzské zahrady, romantickou zahradu, angločínskou část i po lesní partie. Nechybí ani rybník, ovocné stromy, vyhlídkové rondely, terasy a další součásti. Hlavním ovocným stromem je hruška, ovoce králů.

Prohlídkový okruh je přístupný od deseti hodin dopoledne do čtyř hodin odpoledne, délka prohlídky je zhruba na hodinu, ale záleží na návštěvníkovi. Projekt vyšel na téměř 120 milionů korun a z velké částije zaplacený z dotací Evropské unie.

TIPY Z BRNA A BRNĚNSKA

Provázek open
KDY: do pondělí
KDE: Brno
ZA KOLIK: dle představení

Herci Divadla Husa na provázku i spolupracující umělci připravili přehlídkou pod širým nebem s příznačným názvem Provázek.open. Vyvrcholí v neděli dětskými představeními Robin Hood v deset dopoledne a Bombarďák v pět odpoledne. V pondělí následuje v sedm hodin večer Zkušebna.

Open House Brno
KDY: sobota a neděle
KDE: Brno

Otevřené významné budovy v Brně mohou lidé navštívit o víkendu. Meteorologové představí nejen své pracoviště a historii, ale i současnost předpovídání počasí. Otevřené budou také areály Spielberk, Vlněna a Ponávka. Milovníci výhledů ocení zaniklou střešní restauraci Grand Prix v Kohoutovicích či rekonstruovanou výškovou budovu Tower v Žabovřeskách. Přístupných bude na čtyřicet různých místVíce informací o případných registracích najdou lidé na www.openhousebrno.cz.

Autentická prohlídka
KDY: sobota od 14.00
KDE: Brno
ZA KOLIK: 120 korun

Prohlídku plnou poučení mohou zažít zájemci v Brně. Sekání je na Moravském náměstí u Jošta v sobotu ve dvě hodiny po poledni. Poznají dům Falkensteinerovy nadace, bývalou dělnickou kolonii Šmálka, někdejší městský hřbitov nebo kostel na Botanické ulici. Průvodkyní bude Monika Postbieglová. Účastníci si připomenou vývoj zdejší zástavby od středověkých domků, přes průmyslové objekty, k činžovním domům z 19. století i k dalším stavbám budovaným po roce 1919.

Noc kostelů
KDY: pátek od 17.30
KDE: různá místa na jihu Moravy
ZA KOLIK: zdarma

V pátek se lidé mohou těšit na jedinečnou atmosféru večerní procházky po brněnských chrámech. Na ekumenické zahájení Noci kostelů mohou zájemci dorazit v půl šesté do kostela svatého Jakuba. V katedrále svatého Petra a Pavla si mohou prohlédnout nový liturgický prostor dle návrhu architektů Michala Říčného, Petra Todorova a Magdaleny Říčné. Program na jednotlivých místech jihu Moravy najdou lidé na webu nebo ho zjistí pomocí aplikace.

Procházka zámeckým parkem v Rájci.
Projděte se jarem a historií. K vycházce láká park rájeckého zámku. Podívejte se

Hvězdárna a planetárium
KDY: středa, pátek, sobota
KDE: Brno
ZA KOLIK: dle typu pořadu

Brněnské planetárium je již otevřené, byť jen na padesát procent kapacity a příchozí vítá s respirátorem a navíc dokladem o bezinfekčnost. V pátek, sobotu a také ve středu od čtyř hodin je připravený pravidelný program pro děti. A od šesti hodin ve stejné dny je k dispozici Vesmír 3D. Milovníci Brna si mohou odpočinout od osmé hodiny večerní u pořadu Brno 360. Kromě pestré přírody v něm uvidí známé dominanty z neokoukaných úhlů a také místa, která možná sami nikdy nenavštívili. Od evíti večer je možné pozorovat hvězdnou oblohu.

Ahoj z HaDivadlo
KDY: do 1. června
KDE: brno, okolí HaDivadla
ZA KOLIK: zdarma

Téměř třicet výstavních panelů, které připomínají repertoár výrazné brněnské scény, umístilo HaDivadlo v posledním květnovém týdnu do nejužšího centra Brna. Návštěvníci výstavy si na krátké trase budou moci prohlédnout fotografie z jednotlivých inscenací HaDivadla. Tvůrci je doplnili o autentické reakce svých diváků. Výstava s názvem Ahoj z HaDivadla! bude v brněnských ulicích k vidění do úterý 1. června.

Divadlo Bolka Polívky
KDY: pátek od 19.00 a úterý 1. června od 19.00
KDE: Brno
ZA KOLIK: 280 korun

Divadlo Bolka Polívky připravilo dvě speciální představení – Terapii sdílením LIVE na 28. května s Ester Geislerovou a Honzou Vojtkem a oblíbenou komedii DNA na 1. června s Annou a Bolkem Polívkovými. Terapie sdílením se stala v online světě pojmem a postupně získala také podobu audioseriálu, TV seriálu, přednášky a knih. Instagram @Esterajosefina je známý od roku 2018 autentickými, mrazivými, a zároveň cynický úsměv vzbuzujícími větami, kterými se lidé rozcházejí. DNA je komedie s autobiografickými prvky. Je plná gagů, klaunských a divadelních výstupů a efektů, typické improvizace i charakteristického humoru Bolka Polívky, který půvabně osvěžuje jeho dcera, Anna Polívková. 

DALŠÍ TIPY

Divadlo

Pohádka máje
KDY: sobota od 19.30 a neděle od 17.00
KDE: Boleradice
ZA KOLIK: 150 korun

Premiéru si pro své příznivce připravil boleradický divadelní soubor. Slavnou Pohádku máje nastudovali herci hned ve dvou obsazeních, premiéry tedy nabízejí dvě. Poetický příběh studenta Ríši a dcerky ostrovačického revírníka Helenky z konce 19. století má za cíl potěšit v dnešním hektickém světě. Režijní vedení má Ivana Kahounová.

Slavnost

Dny Slavkova
KDY: pátek od 19.00 a sobota od 9.00
KDE: Slavkov u Brna

Lidé ze Slavkova a okolí se mohou těšit na sobotu prožitou v zámeckém parku. Začínají totiž Dny Slavkova. nejmenší návštěvníky čeká výprava pohádkovým lesem a dětský den v parku. Součástí dne je i řemeslný a farmářský jarmark. V pravé poledne se zejména dámy mohou těšit na přehlídku historických oděvů. Již v pátek večer mohou diváci sledovat hru Když hrdličky cukrovaly v podání herců Divadelního spolku Slavkov u Brna ve Společenském centru Bonaparte. Vstup je zdarma.

Růženin lom a Hády zvou k jarním výletům.
Tip na výlet v Brně. Hády i Růženin lom. S jarem vypadají, jako z pohlednice

Zahrady

Zahrady na zánmku Žďár nad Sázavou
KDY: sobota a neděle od 10.00 do 18.00
KDE: Žďár nad Sázavou

Na Vysočinu láká zámek ve Žďáře nad Sázavou. Poslední květnový víkend se návštěvníkům otevřou také soukromé zahrady rodiny Kinských na zámku ve Žďáře nad Sázavou, a to při dvoudenní akci Kouzelné zahrady. Součástí je i kulturní program, vystoupí hned několik interpretů. Na housle zahraje Jiří Klecker, na klavír Marek Peňáz, na klarinet Michal Kříž a na violoncello Štěpán Filípek. Nudit se nebudou ani děti, pro ně zámecké lektorky připravily zábavnou hru v zámeckých zahradách. Návštěvníci s emohou těšit i na farmářský trh s floristickým a zahradnickým sortimentem a dvoudenní Mint Market, oblíbený trh se svěží módou, šperky, designem a delikatesami.