Tipy Rovnosti, kam zamířit o adventním víkendu
KDY: dle programu
KDE: centrum Brna, Zoo Brno, hrad Špilberk, Zoo Hodonín
ZA KOLIK: dle programu

Mnohem širší výběr možností, jak si užít víkend, mají Jihomoravané o nadcházejícím druhém adventním víkendu. Díky uvolnění vládních opatření totiž bude mít otevřené brány řada dříve zavřených míst.
ADVENT V BRNĚ. O nakupování drobností ve stáncích mají lidé od čtvrtka obohacenou návštěvu brněnských vánočních trhů, rozprostřených v centru města. „Na Moravském náměstí už jezdí vyhlídkové kolo, na stejné náměstí jsme navíc přidali kolotoč pro nejmenší,“ pozvala mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.
PROHLÍDKY. I letos se navíc lidé mohou těšit na speciální adventní komentované procházky centrem Brna. Letos jsou v nabídce dvě témata, brněnské kláštery a betlémy. Online prodej vstupenek začal včera a pořadatelé doporučují, aby lidé s nákupem neotáleli, zájem je totiž velký a kapacita omezená. „Předvánočním Brnem provede profesionální průvodce. Dohromady nabízíme čtyři termíny. Kláštery v centru Brna si lidé prohlédnou tuto, příští a přespříští sobotu. Prohlídka betlémů se pak koná osmadvacátého prosince ve čtyři hodiny odpoledne,“ pozvala mluvčí brněnského Turistického informačního centra Adéla Nováková.

Hrnky z kolekce vánočních suvenýrů brněnského Turistického informačního centra pro rok 2020.
FOTO: Úspěch brněnských vánočních hrnků. Po Joštovi se jen zaprášilo


VYHLÍDKA I TRAMVAJE. Brno z výšky si o víkendu lidé prohlédnou nejen z adventního kola. „S rozvolňováním opatření můžeme zpřístupnit i vánoční vyhlídkovou věž Staré radnice. Věž je otevřená vždy od pondělí do čtvrtka mezi druhou odpoledne a osmou večer, v pátek od poledne do desíti večer, v sobotu mezi desátou dopolední a desátou večerní, a v neděli pak od desíti dopoledne do osmi večer,“ vyjmenovala mluvčí Nováková.
Centrem Brna už navíc jezdí dvě vánočně ozdobené tramvaje, jízda vánoční šalinou přijde zájemce na stejnou sumu, jako běžná jízda tramvají.
HUSA A MIKULÁŠ. Lidé se v centru Brna v sobotu potkají i s Mikulášem. Před divadlem Husa na provázku na Zelném trhu se totiž bude konat Mikuláš naopak. „Připojili jsme se k celorepublikové akci Potřebujeme se – Staň se i ty Mikulášem, kdy budeme v sobotu mezi druhou a šestou odpoledne vybírat konzervy s jídlem pro Potravinovou banku. Před Husou na provázku bude v tom čase Mikuláš spolu s čerty a celým hejnem andělů, dokonce se tady občas hrát a zpívat, na provázek.dvoře pak budeme promítat streamovaný koncert z pražského Rock Café,“ nastínila mluvčí divadla Alžběta Nagyová.
Konzervované jídlo do sbírky může přinést každý. Pořadatelé doufají, že se jim akci umožní uskutečnit tak, aby byla maximálně bezkontaktní.

Vánoční výzdoba na domech ve Slatině.
Brňané rozsvítili Slatinu. Na síti se lidé trumfují vánoční výzdobou svých domů


Adventní víkend lidé mohou trávit i ve společnosti zvířat, od včerejška jsou totiž otevřené všechny jihomoravské zoo.
DO BETLÉMA V ZOO. Hodonínská zoo hodonínská navíc od tohoto víkendu návštěvníkům nabídne kromě pohledu na zvířecí obyvatele, mezi kterými jsou i lvíčata, zábavný program. „O víkendu spustíme adventní hru Cesta do Betléma. Děti budou při procházce po zahradě hledat správné odpovědi u zvířátek, které jim pomohou najít cestu až k Ježíškovi do Betléma. Za vyluštění tajného hesla pak děti dostanou odměnu odměněny přímo na pokladně zoo,“ nastínila mluvčí Zoo Hodonín Marie Blahová.
HRAD. Koho lákají spíše památky, může o víkendu vyrazit na brněnský hrad Špilberk. Otevře nejen nádvoří, ale i vnitřní prostory s výstavami. „Otevíráme hrad návštěvníkům. A bez rytířů by to na hradě nešlo. Návštěvníci se proto budou moct podívat na novou zimní výstavu Gustav Krum: Ilustrace,“ pozvali zástupci Muzea města Brna na sociálních sítích.

DALŠÍ TIPY Z BRNA

Vila Tugendhat otevírá brány
KDY: od čtvrtka 3. prosince
KDE: vila Tugendhat, Brno
ZA KOLIK: 50 korun (vstupné do zahrady)

Do zahrady brněnské architektonické perly, vily Tugendhat, se opět podívají návštěvníci. Zahrada vily je zpřístupněná od čtvrtka, kdy se uvolnila protikoronavirová opatření. Kromě zahrady se lidé dostanou i do aktuální výstavy nazvané RE:CAPITULATION, která mapuje dějiny vily, konkrétně období let 1945 až 1996.

Betlémy v retro stylu
KDY: od soboty 5. prosince do 17. ledna
KDE: Letohrádek Mitrovských, Brno
ZA KOLIK: dospělí 100 korun, studenti a důchodci 80 korun, děti 35 korun

Betlémy neodmyslitelně patří k období adventu a Vánocům. Díky uvolnění vládních opatření se lidé o víkendu dočkají návštěvy tradiční výstavy betlémů v brněnském Letohrádku Mitrovských. Tentokrát je výstava v retro stylu. Kromě betlémů totiž lidé uvidí nostalgické vánoční nezbytnosti z období dvacátého století. Třeba i dárky z Prioru a Tuzexu v originálních balících papírech z Retro muzea Brno.

Hospoda, restaurace. Ilustrační foto
Hospody v Brně otevírají. Někde už hlásí na víkend plno

December Design Days
KDY: od čtvrtka 3. prosince do středy 23. prosince
KDE: elektromobil na náměstí Svobody
ZA KOLIK: vstup zdarma

Módní doplňky, šperky, oblečení či porcelán od designérů seženou lidé díky akci December Design Days. Výrobky v elektromobilu na náměstí Svobody představí tvůrci jako MontMat, Mag B, FolklorStyl a další. Tvůrci se postupně v elektromobilu vystřídají, pokud tedy lidé chtějí vidět a koupit tvorbu konkrétního designéra, měli by kvůli termínům sledovat sociální sítě akce.

Další tipy z jihomoravských regionů

Blanensko

Cestička v Boskovicích
KDY: sobota 5. prosince a neděle 6. prosince
KDE: Boskovice
ZA KOLIK: zdarma

Rodiny s dětmi si mohou zpříjemnit víkendové procházky v areálu parku u zámeckého skleníku. Pracovníci Střediska volného času Boskovice si pro soutěživé povahy připravili zábavné úkoly.

Břeclavsko

Čertovská zabijačka
KDY: sobota 5. prosince od 11.00
KDE: Uherčice na Břeclavsku
ZA KOLIK: vstup zdarma

Ve dvoře Hostince na Radnici si zájemci koupí jitrnice, jelita, tlačenku, ale i sádlo nebo škvarky. K dostání bude i ovar, zabijačková polévka a guláš. Zabijačka provoní Uherčice v sobotu mezi jedenáctou dopoledne a čtvrtou odpoledne.

Hodonínsko

Mikulášský běh
KDY: neděle 6. prosince od 13.30
KDE: Veselí nad Moravou 
ZA KOLIK: startovné dobrovolné

Nedělní odpoledne v aktivním pohybu mohou prožít lidé ve Veselí nad Moravou. Zapojit se mohou i sportovci, rekreační běžci i nadšenci. Pořadatelé slibují, že dorazí i Mikuláš se svou družinou. Děti za doprovodu rodičů zdolají trať o délce 400 metrů, dospělé účastníky bude čekat trasa dlouhá pět kilometrů. Registrace začíná v půl druhé, děti odstartují ve dvě hodiny, ve čtvrt na tři pak na trať vyrazí ostatní běžci. Startovné je dobrovolné, výtěžek poputuje nadaci, která podporuje onkologické pacienty.

První čtyři díla Městské galerie vznikla na podzim.
Galerie na štítech brněnských domů: pro letošek hotovo. Podívejte se, co vzniklo

Vyškovsko

Mikulášská stezka
KDY: pátek 4. prosince až neděle 6. prosince
KDE: zámecký park ve Slavkově u Brna
ZA KOLIK: zdarma

Od pátku do neděle se mohou děti těšit na stezku v zámeckém parku ve Slavkově, která je zavede za Mikulášským balíčkem. Na stezce bude připraveno dvanáct úkolů, na konci děti poskládají básničku pro Mikuláše. V parku příchozí potkají čerty i anděla. Z balkónu bude vše pozorovat samotný Mikuláš. O víkendu mohou děti také napsat Ježíškovi a přání vhodit do schránky ve vstupní hale zámku.