KDY: pátek 13. září až sobota 14. září
KDE: Znojmo
ZA KOLIK: 550 korun

Krátce po třetí hodině odpoledne se v pátek centrem města poprvé rozlehne víření bubnů. Dva průvody konšelů totiž vyrazí otevírat mázhausy a tím zahájí program letošního vinobraní. Míst k ochutnání vína a burčáku budou opět desítky.

„Kromě třiadvaceti originálních mázhauzů místních vinařů čeká na návštěvníky také pochůzková degustace vín VOC Znojmo u rotundy svaté Kateřiny, poznávací soutěž Víno všemi smysly, která má své stanoviště na znojemském hradě a Vinný trh, kde si víno užijí za doprovodu cimbálových muzik,“ uvedla mluvčí města Zuzana Pastrňáková. Nápoje mohou návštěvníci letos poprvé nakupovat do kelímků na více použití.

Ilustrační foto.
Mendlovo náměstí se stane malým Mnichovem. Díky Septemberfestu

Na třinácti scénách v historickém jádru města a nejbližším okolí se běhen dvou dnů hlavního programu vystřídají hudebníci nejrůznějších žánrů, ale také šermíři, divadelníci a kapely historické hudby. „Hudební scény, které tvoří náměstí Masarykovo, Horní a prostranství Na Káře, nabídnou zvučná jména jako Olympic, Mirai, Miro Žbirka, Portless, Mandrage, Katarzia, Mistříňanka a další,“ vypočítal šéf pořádající Znojemské Besedy František Koudela.

Koudelka také připomněl, že na znojemském hradu najdou návštěvníci historickou krčmu a cestou se mohou zastavit na historickém tržišti na Václavském náměstí nebo ve vojenském ležení na Mikulášském náměstí. Zahrají tam například kapely Krless a Lucrezia Borgia a vystoupí šermířské a divadelní skupiny.

K vrcholům programu patří v pátek v osm večer a v sobotu ve dvě odpoledne historický královský průvod. „I letos budou členové královské družiny rozhazovat pamětní mince. Bude mezi nimi i stovka zlatých mincí, kterou šťastní nálezci mohou vyměnit za vstupenku na příští vinobraní,“ uvedl starosta Znojma Jan Grois.

Kvůli vinobraní je od pátečního poledne a v sobotu od osmi ráno střed města uzavřený pro dopravu a vstup je jen na platné vstupenky. Uzavřené pro dopravu jsou i hlavní příjezdové cesty v bezprostředním okolí centra v obvyklém rozsahu. Záchytná parkoviště jsou na Přímětické u učiliště, u loucké plovárny a nově u železničního nádraží v ulici 28. října a na bývalém hřišti ve Vančurově ulici.

Gajdošova ulice už je po havárii vodovodu a následné opravě už plně průjezdná
Vodovod už opravili. Vytížená Gajdošova ulice je po dvou dnech plně průjezdná

Sweet Dream Fest - festival sladkého v Brně
KDY: neděle 15. září od 9.00
KDE: náměstí Svobody, Brno
ZA KOLIK: vstup zdarma

Brněnské náměstí Svobody se v neděli promění v ráj. Alespoň pro milovníky sladkého. Plochu v centru Brna zaplní skoro dvacítka stánků nejrůznějších cukráren a pekáren. Návštěvníci se na festivalu Sweet Dream mohou těšit na cupcaky, muffiny, čokoládové lanýže, marmelády i dorty.

Erbovní slavnosti Králova Pole 
KDY: sobota 14. září od 11.30 (hlavní program)
KDE: park na Slovanském náměstí a další místa v Králově Poli, Brno
ZA KOLIK: zdarma

Den plný koncertů završený ohňostrojem si lidé užijí v brněnském Králově Poli, kde se konají erbovní slavnosti městské části. Jejich součástí je i doprovodný program. Odpoledne lidé zhlédnou třeba ukázku zásahu dobrovolných hasičů. Zájemci také v deset hodin dopoledne při komentované prohlídce nahlédnou do běžně nepřístupných prostor areálu kartuziánského kláštera v Božetěchově ulici.

Oslavy 20 let nákupního centra Olympia
KDY: sobota 14. září a neděle 15. září od 14.00
KDE: nákupní centrum Olympia, Modřice
ZA KOLIK: zdarma

Dvacet let existence oslaví nákupní centrum Olympia bohatým programem. V sobotu odpoledne návštěvníky potěší vystoupení iluzionistů i koncert kapely Slza, v neděli je pobaví kouzelník Richard Nedvěd. Oba dny se zájemci mohou zapojit do soutěží o ceny. Oslavy pokračují i o dalších víkendech.