Tři lidi mohli s Bezosem letět do vesmíru. Jména dvou pasažérů byla dopředu známá: kopilotem bude Bezosův bratr, spolu s nimi do kokpitu kapsle Blue Origin usedne dvaaosmdesátiletá legendární americká průkopnice letectví a astronautiky Wally Funková. Ta v 60. letech minulého století prošla společně s dalšími 13 adeptkami testy, které NASA uspořádala při hledání astronautů pro misi Mercury 7. Do vesmíru se ale ani jedna z nich nepodívala. Povoleno to tehdy měli pouze muži.

Dlouho neznámé bylo jméno posledního pasažéra. V červnu společnost otevřela o poslední místo v kapsuli aukci. Vítěz – jehož jméno firma nezveřejnila – ji získal za 28 milionů dolarů. Bohužel pak zaúřadoval jeho kalendář a musel se ze startu omluvit. Poletí ale podle Blue Origin hned dalším letem. „Nabídka přišla minulý týden. Byl to pro mne opravdu velmi překvapivý telefonát,“ citovala Blue Origin neznámého vítěze.

Vesmírná rekordmanka Peggy Whitsonová při spacewalku.
Vesmírné průkopnice. Ženy drží několik rekordů, jedné pomohla i Studená válka

Před víkendem pak firma zveřejnila jméno jeho náhradníka. Je jím osmnáctiletý Nizozemec Oliver Daemen. Důvod měla společnost prý jediný: při jejím prvním startu s lidskou posádkou totiž poletí nejmladší a nejstarší astronaut v historii tohoto dobrodružného odvětví.

Do aukce syna přihlásil jeho otec, generální ředitel společnosti Somerset Capital Partners, soukromé kapitálové společnosti v nizozemském Oisterwijku. „Ale když nabídky během aukce začaly prudce stoupat, vypadli jsme," uvedl. Syn Daemen v září nastupuje na univerzitu v Utrechtu. Od čtvrtka jsou ale oba Daemenové v západní Texasu.

Náklady na letenku půjdou na charitu

„Je to absolutně cool,“ začíná Daemenovo prohlášení. „Let bude sice trvat jen deset minut, ale stoprocentně to bude těch nejzajímavějších deset minut mého života. Zažiji stav beztíže, uvidím náš svět seshora,“ řekl mladík ve videu, které zveřejnila nizozemská stanice RTL.

Náklady na Daemonovu letenku půjdou na charitu, stejně jako oněch vítězných 28 milionů dolarů. Ty již byly rozděleny do několika vesmírných vzdělávacích organizací.

„Úterní start pro naši raketu New Shepard znamená začátek komerčního provozu. Oliver pak je představitelem nové generace lidí, kteří nám pomohou najít naši cestu do vesmíru," uvedl pro americkou agenturu AP generální ředitel Blue Origin Bob Smith.

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic.
VIDEO: Historický milník. Miliardář Branson úspěšně doletěl k hranici vesmíru

Oliver Daemen již obdržel i několik dobrých rad od nizozemského dvojnásobného vesmírného astronauta Andre Kuiperse. „Řekl jsem mu, aby neudělal klasickou chybu a snažil se fotit v té krátké době, kdy bude nahoře. Ať si jen užívá ten neuvěřitelný výhled na naši krásnou planetu,“ řekl pro AP Kuipers.

Společnost Blue Origin dosud neotevřela prodej dalších letenek pro veřejnost, není známá ani jejich cena. Změnit by se to ale mělo brzy po úterním letu.

Doposud nejmladším člověkem ve vesmíru byl sovětský kosmonaut German Titov, který se na oběžnou dráhu Země dostal ve svých 25 letech, jen čtyři měsíce po Juriji Gagarinovi.  Naopak nejstarším astronautem je John Glenn. Tomu bylo 77 let, když byl v roce 1998 na palubě raketoplánu Discovery. Mimochodem, bylo to 37 let poté, co se stal prvním Američanem ve vesmíru.