Brno vede občanská demokratka Markéta Vaňková jako primátorka čtvrtým rokem. Její předchůdce Petr Vokřál za ANO zastával tutéž funkci čtyři roky, než nečekaně skončil v opozici. Oba v souhrnu už pět a půl roku zastupuje lidovec Petr Hladík. Alena Schillerová z ANO působí čtyři roky jako ministryně financí. Souboj těžkých vah se rýsuje pro komunální volby za necelý rok.

Vaňková je rozhodnutá zabojovat o obhajobu primátorského postu. „Snad ne neskromně si myslím, že mám Brnu ještě pořád co nabídnout,“ uvedla. Coby lídryni kandidátky ODS ji, stejně jako celou listinu, musí schválit členové strany. Vnitrostranickou debatu nad podobou kandidátky, včetně pozice jedničky, zahájí občanští demokraté v lednu.

Židenické důchodce naočkovali ve čtvrtek vakcínou Pfizer/BioNTech ve Vojenské nemocnici.
Vypjatá situace v nemocnici v Brně: za krize odjel šéf na hory, pracovníci zuří

Ještě v barvách ANO vedl město Vokřál. Po loňském odchodu z hnutí se do něj vracet nehodlá, což mu ale nebrání v úvahách o opětovné kandidatuře na magistrát. „Vede mě k nim stávající vedení a stav, kam se město posunulo, respektive neposunulo. Věřím, že voličů, kteří stagnaci vnímají, bude dost,“ vysvětlil Vokřál. Definitivně se rozhodne po Novém roce.

ZAMÍCHÁ KARTAMI?

Podle brněnského politologa Michala Pinka může Vokřálova kandidátka zamíchat kartami v komunálních volbách. Záležet přitom bude na dalších jménech nebo času jejího zveřejnění. „Ale když si vzpomeneme na kandidátní listinu A co Brno, jejich ambice byly vysoké a výsledek za nimi hodně zaostal,“ připomněl Pink.

Ve vznikající vládě se mohl stát ministrem pro životní prostředí, lidovec Hladík ale nabídku odmítl a zůstal komunálním politikem. Podle svých slov hlavně kvůli vlastní rodině a městu. „Máme pět malých dětí. Stěhování pro nás nepřipadalo v úvahu. Brno milujeme a chceme tu žít a vychovávat naše děti a pro město chci také pracovat,“ řekl Hladík, který se bude ucházet o pozici lídra lidovců.

Jen několik posmutnělých stánků zůstává otevřených na brněnských vánočních trzích. Koronavirus hatí řadě trhovců plány také v letošním roce.
Advent v centru Brna za zpřísněných opatření: ponuré městečko zavřených stánků

Kvůli korupčním skandálu Stoka sice zmizelo ANO z politické mapy Brna, po jarním návratu se ale do nejbližších voleb zapojí. Členové obnovené organizace o lídrovi jasno nemají. Podle MF DNES má hnutí vést Schillerová. Pro Deník Rovnost nechtěla své možné angažmá ve volbách příliš komentovat. „Mohu slíbit, že se mé rozhodnutí dozvíte včas. Aktuálně jsou mé priority stále plně na centrální úrovni,“ sdělila Schillerová.

Zhruba v půlce ledna rozhodnou o lídrovi Piráti. Jejich poslední jednička Tomáš Koláčný, který je za stranu náměstkem primátorky, svou kandidaturu zvažuje. „O pořadí kandidátů pak rozhodne naše členská základna v primárních volbách,“ poznamenal Koláčný.

PRVNÍ DVĚ JMÉNA JASNÁ

Jména na prvních dvou místech kandidátky jsou jasná u sociálních demokratů. Kdo ale bude z dvojice bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl a primátorčin náměstek Jiří Oliva jedničkou, rozhodnou straníci v únoru či březnu. „Nemáme mezi sebou rozpory. První desítku kandidátky postavíme z opakovaně úspěšných starostů městských částí, kteří jsou u lidí oblíbení a mají za sebou kus práce,“ nastínil Kratochvíl, který je předsedou brněnské ČSSD.

Spolu se členy původního ANO, kteří jsou ve dvou samostatných táborech, působí jako městští zastupitelé v opozici také politici SPD. Stejně jako v ANO ani oni ještě o lídrovi nerozhodli. V předchozích volbách jím byl Ivan Fencl, který by rád přispěl k rozvoji města nejen z opozičních lavic. „Práce mě baví, ale stala by ještě zajímavější, kdyby nebyla z opozice," podotkl Fencl.

Za hustého sněžení ignoroval šestatřicetiletý řidič značky zakazující předjíždění na kluzké silnici I/52 ve směru na Mikulov se rozhodl předjet několik aut.
Riskantní manévr na I/52: předjížděl za hustého sněžení a v zákazu

Politolog Pink v současné opozici nevidí nikoho, kdo by oproti ostatním vyčníval. „Její členové moc viditelní nejsou. Doby, kdy Matěj Hollan dokázal oslovit velkou část voličů, jsou už pryč," komentoval odborník.

Nováčkem v politickém boji o brněnský magistrát bude hnutí Fakt Brno. Stojí za ním současný městský zastupitel a bývalý místopředseda spolku Brno autem David Pokorný, který uskupení založil letos na jaře. Naváže tak na jiné subjekty v dřívějších volbách, jako byly A co Brno, Brno plus nebo Smart Moravská Metropole. „V tuto chvíli je ale volební trh v Brně hodně nasycen a prostor pro nový subjekt minimální," myslí si Pink.

Možní lídři stran v Brně:

Markéta Vaňková v ODS a Petr Hladík v KDU-ČSL se budou ucházet o vedení.

Tomáš Koláčný za Piráty a nezávislý Petr Vokřál zvažují kandidaturu.

Ivan Fencl z SPD zatím kandidaturu neřešil.

ČSSD povede Tomáš Kratochvíl nebo Jiří Oliva, ANO možná Alena Schillerová.

David Pokorný bude lídrem komunálního nováčka Fakt Brno.