Jeden návrh už však zákonodárci zamítli. „V první variantě zněl tak, že by policie nesměla cyklisty kontrolovat. Senátor Zdeněk Škromach nyní připravuje nový, kde by byla hranice tolerance alkoholu. Jaká, to je ještě předmětem diskuse. Budu ale určitě hlasovat pro," řekl Štohl.

V první fázi by dostali výjimku pouze cyklisté jedoucí po cyklostezkách. Pomohla by tak podle podporovatelů návrhu hlavně vinařským stezkám. Inspiraci našli senátoři i v nedalekém Rakousku, kde je povolená hranice alkoholu v krvi do 0,45 promile. „Nulová tolerance je nesmysl. Pokud ale lidé jedou za folklorem, za krajinou, a občas si dají rádi pivo nebo pohárek vína, tak mi to přijde normální," myslí si Eva Kvapilová z projektu Moravské vinné stezky.

Podle ní navíc cyklistu trocha alkoholu tolik neovlivní, protože je neustále v pohybu. „Navíc když jdou vinaři do sklípku zkontrolovat víno, často se do vinohradů dostávají taky na kole," řekla Kvapilová.

Zákon však zatím pravidla provozu pro cyklisty a ostatní řidiče nerozlišuje. „Cyklista je také řidič, na kole nesmí pít alkohol ani jezdit pod vlivem drog. Na cyklostezkách se obvykle nepohybuje sám, takže pokud je pod vlivem alkoholu, ohrožuje nejenom sebe, ale i další cyklisty a lidi," upozornil mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

S tím souhlasí také koordinátor Besipu Pavel Čížek. „I na cyklostezkách se cyklisté pohybují relativně rychle, a pokud jedou bez helmy, může náraz do pevné překážky skončit těžkým zraněním nebo smrtí. A když jsou neukáznění, tak nebezpečí ještě zvyšují. Počet zraněných a mrtvých cyklistů v poslední době bohužel hovoří za vše," řekl Čížek.

Ani psychologové nepovažují návrh zákona za nejšťastnější. „Nevím, jestli jsme na to zrovna my úplně připraveni. Jiné státy mají toleranci alkoholu i za volantem, ale u nás bych se toho bála. My Češi máme tendenci překračovat hranice," popsala dopravní psycholožka Natalia Valdiviezová.

Obavy mají také jihomoravští vinaři. „Na jednu stranu bych to uvítal, ale myslím si, že toho lidé v našich podmínkách zneužijí. Máme sklep, kde prodáváme víno a cyklisté se k nám často stavují. Bohužel jsou mezi nimi i takoví, kteří pití alkoholu nezvládnou," uvedl například vinař Vilém Topolanský z Pavlova na Břeclavsku.

Štohl odhaduje, že návrh zákona budou senátoři číst na zasedání ještě letos. Názory se různí, a jak senát rozhodne, se ukáže v příštích měsících. „Osobně si myslím, že bychom měli být rádi, že jsme se dostali do stavu, kdy u nás platí nulová tolerance a neměli bychom usilovat o opak. Mrtvých a zničených životů kvůli alkoholu bylo, je a bude mnoho. A my v takové situaci diskutujeme o tom, jestli je jedno pivo při řízení dobrá míra," uzavřel Čížek.