Je půl desáté dopoledne a první část konvoje vyjíždí ze základny ve Vyškově. Další dvě jedou s půlhodinovými rozestupy a vyjíždí tak v deset hodin a o půl jedenácté. „Mám dneska volno, pracoval jsem o víkendu, tak jsem se rozhodl, že se půjdu podívat. Jsem tu, protože chci. Dřív to tak nebylo. Když projížděla technika za minulého režimu, vítání bylo povinné," říká Miroslav Zettík.

Kompletní online reportáž z průjezdu americké vojenské techniky sledujte ZDE

Blíží se půl jedenáctá. Někteří už na mostě stojí hodinu. Tváře mají od studeného větru červené, ale neztrácejí optimismus a čekají dál. Na konvoj se přichází podívat víc a víc lidí. „Líbí se mi vojenská technika. Stál jsem tu v patnácti letech, když tu v osmašedesátém projížděli Sověti. Těch jsem si ale užil dost a tak jsem dnes přišel podpořit spojence z Ameriky," vysvětluje Vlastimil Odnoga.

Už jedou, už jedou! volají lidé, kteří stojí na mostě i všude kolem. V dálce blikají na silnici světla policejních aut, které první část konvoje doprovází. Americké vlajky vlají, lidé mávají a jedno auto za druhým projíždí pod mostem.

Zhruba třetina aut míjí naše místo během půl minuty. „To bylo všechno?" ozývá se z davu.

Bylo. Druhá část projede až za půl hodiny. Většina lidí se ale stejně odebírá ke svým autům, které přistavěli všude, kde se dalo. „Jsem spokojený. Přišel jsem, abychom přečíslili bolševiky, nebo někoho, kdo by s průjezdem nesouhlasil. Naštěstí tu nikoho takového nevidím," říká Dušan Rašín.

I ostatní lidé přišli, aby ukázali svoji podporu spojeneckému vojsku. "Nechápu, jak to může někomu vadit. Vždyť jsou to naši spojenci. Proto jsem taky přišel," vysvětluje Petr Dědek, který si s sebou přinesl i americkou vlajku.

Auta jsou pryč, většina lidí taky. Nasedáme proto do auta a vyrážíme k nadjezdu u exitu 182 směrem na Rosice, abychom viděli konvoj i z jiných míst. Po cestě míjíme další nadšence, kteří stojí kolem silnice, na odpočívadlech i benzinkách. Na mostě se sešlo přes padesát lidí. „Vždycky jsme museli vítat ty se srpem a červenou vlajkou. Dneska si můžeme vybrat, a přišli jsme proto podpořit vojáky s pruhovanou vlajkou a hvězdami," říká Jan Bartl.

Na zimu a studený vítr se připravili dva kamarádi, kteří se přišli ze zvědavosti podívat. „Čekáme tu už hodinu. Je tu sice zima, ale přinesli jsme si čaj, takže je to lepší," povídá Josef Brázda.

O půl dvanácté konečně přijíždí první auta konvoje i sem. I tady je za půl minuty po všem a napůl zmrzlí lidé nasedají do aut a odjíždějí. Málokdo ale tuší, že právě viděl druhou část konvoje, která na 186. kilometru směrem na Prahu předjela tu první. „Došlo k technické závadě na podvalníku, který převáží techniku. Americká strana tento problém řeší. Mezitím ji zbylé dvě části předjedou," vysvětluje mluvčí Ministerstva obrany Jan Šulc.

KAREL SELINGER