„Vycházeli jsme z hlášení německého Lidového spolku pro péči o válečné hroby, se kterým dlouhodobě spolupracujeme," uvedl archeolog Vlastimil Šildberger, který odkrývání hrobů vede.

Německé záznamy a svědectví pamětníků přivedly badatele do Vrbovce, do míst, kde měla německá armáda na sklonku války lazaret. „Na poprvé jsme hroby nenašli, protože byly oproti vzpomínkám pamětníků poněkud níž od cesty. Nyní už ale vyzvedávám dvanáctou válečnou oběť. Celkem tu mělo být pochováno dvaadvacet vojáků, proto budeme v práci pokračovat i ve středu. Většina padlých má identifikační známky, proto je možné odhalit jejich totožnost," dodal archeolog.

Pohřby podle něj odpovídají situaci, v níž vojáci zemřeli. „Jsou to sanitní hroby u lazaretu. Vojáky pochovávali většinou v celtách, někteří byli uloženi ve spodním prádle, jiní v kalhotách. Osobních věcí u sebe mají minimum," popsal archeolog.

Nejlepší tankista

Zvláštní místo mezi nalezenými padlými má ve vojenské historii druhé světové války Kurt Knispel. „Byl největším tankovým esem všech dob, dosáhl sto osmašedesáti potvrzených vítězství, z toho dvaačtyřiceti jako velitel tanku, stošestadvaceti pak jako tankový střelec. Oficiálně nepotvrzených bylo dalších sedmadvacet. Byl nazýván černým baronem druhé světové války," uvedla  Eva Pánková z Moravského muzea.

Archeolog Šildbergr doplnil, že Knispel podle dostupných informací zřejmě nebyl nacista. „Byl to spíše rebel, nosil vousy a dlouhé vlasy. Konflikt s důstojníkem SS ho prý připravil o šanci na povýšení," podotkl archeolog.

Svědectví pamětníků a záznamy se shodují, že elitní německý tankista zemřel na následky zranění z boje na konci května roku 1945. „Není úplně jasné, kde se to stalo, zda u Vlasatic, či Nové Vsi. Pamětníci uvedli, že v těžkém boji byly zasaženy dva tanky. Když Knispel, který jednomu z nich velel, pomáhal se svými muži posádce druhého, byl těžce raněn kulometnou dávkou do břicha. Když jsme nyní vyzvedávali jeho ostatky, našli jsme pod lebkou minometnou střepinu. Zřejmě tedy podlehl jinému zranění, než o jakém mluvili pamětníci," shrnul první poznatky archeolog.

Dva roky neúspěšně

Německý Lidový spolek pro péči o válečné hroby pátral po vrboveckém pohřebišti dva roky. „Informace z našich záznamů a od pamětníků byly trochu protichůdné. Postupně jsme je zpřesňovali, pomohli nám dva pamětníci z Vídně. I tak jsme hroby nakonec našli až na druhý pokus," zhodnotil nález zástupce spolku Igor Nachtigall.

Jak upřesnil, nehledali jen ostatky elitního tankového střelce. „Pro nás je stejně důležitý každý padlý. Nerozlišujeme hodnosti, ani válečné úspěchy. Ve zdejší škole byl lazaret a my dnes vyzvedáváme vojáky, kteří v něm zemřeli. Nalezení a identifikace Knispela je úspěch zejména pro historiky, kteří tak mohli objasnit další kousek válečné historie," uvedl Nachtigall.

Spolek se soustředí na vyhledávání a přenášení ostatků padlých na řádná pohřebiště. „To je pro nás nejdůležitější. Abychom vojáky našli, případně jim vrátili jména. Pokud po nich dosud pátrají příbuzní a potomci, můžeme jim sdělit, kde vojáci zemřeli a kde jsou pochovaní," vysvětlil zástupce spolku.

Vojáci z Vrbovce budou na brněnském hřbitově pochováni během letošního roku.