K bezdomovci Lubošovi, který přebývá v okolí brněnského Moravského náměstí, přistoupila nedávno neznámá žena. Věnovala mu roušku. „Stejně tak později i další kolemjdoucí, takže mám roušek několik,“ pochlubil se redakci.

Lidem bez domova v době koronavirové hrozby nepomáhají jen náhodní dárci, v kraji se o ně starají třeba radnice či různé sociální organizace.

Ředitel Společnosti Podané ruce o.p.s. Jindřich Vobořil ukazuje jednu z testovacích sad, kterými začnou v pátek testovat na koronavirus terénní pracovníky a bezdomovce.
Protiúder šíření koronaviru? V Brně plošně otestují bezdomovce nebo důchodce

Dostatek roušek má pro bezdomovce, kteří využívají její centrum, například Armáda spásy. „Pravidelně je pereme, dezinfikujeme a měníme. Ti, kteří využívají našich služeb, je musí nosit, jinak je vykážeme. V terénu občas někoho vidíme bez nich. Takové lidi pak upozorníme na povinnost bezpečnostní opatření dodržovat," uvedl za brněnskou pobočku organizace Ivan Borek.

K osobní hygieně a dalším potřebám slouží u brněnského Anthroposu od pátku bezdomovcům dočasné centrum s nepřetržitým provozem. Ten zajistí Diecézní charita Brno a dobrovolníci. „Od propuknutí pandemie posilujeme naše služby pro lidi bez domova. Pravidelně roznášíme mezi potřebné jídlo, roušky a také informace o centru, jehož vznik finančně podpořilo vedení města,“ konstatoval ředitel charity Oldřich Haičman.

Otec u porodu. Ilustrační snímek
Otcové znovu u porodu: od čtvrtka mohou být u narození dítěte také v Brně

Se shlukováním lidí bez domova, kteří navíc nedodržují opatření, se setkal třeba Ivan z Břeclavi. Celé jméno si uvést nepřál. „Před pár dny, když jsem si dával u obchodu kolo do stojanu, za mnou přišel jeden z místních bezdomovců. Roušku neměl a kouřil. Začal mi vykládat o tom, jak dostal za neuposlechnutí nařízení desetitisícovou pokutu, ale že prý mu je to jedno,“ svěřil se.

Podle ředitele Oblastní charity Břeclav Josefa Gajdoše přitom mohou zájemci snadno získat roušky i dezinfekční prostředky. „Dokonce se nám podařilo sehnat i teploměry. Žádné příznaky se mezi těmito lidmi neprojevují. Ne všichni jsou ale pod našim dohledem,“ připustil.

Mimořádná příloha Deníku ke koronaviru.
Kupte si speciál o nouzovém stavu i koronaviru. Už v pátek v Deníku

V Hodoníně mají lidé bez střechy nad hlavou možnost navštívit místní nízkoprahové denní centrum při noclehárně, ale poslední měsíc ho mohou využít jen ve zkrácené době. „Zavedli jsme velmi hygienický režim. Otevřeno je pouze dvakrát dvě hodiny denně, aby klienti mohli provést osobní hygienu, případně si oprat. Další čas je věnovaný dezinfekci prostor a úklidu,“ vysvětlil ředitel Oblastní charity Hodonín Václav Salajka.

V Blansku mohou muži bez domova přespat v noclehárně, provozované tamní charitou. Nově funguje nepřetržitě. Platí v ní přísnější hygienická pravidla i režim. „Pokud chtějí lidé noclehárnu využít, jsou zde celý den. Jen v době mezi osmou a jedenáctou dopoledne si mohou zajít na nákup nebo na úřad. V prostorách noclehárny pak všichni musí nosit roušky a dodržovat odstup. S přísnějším režimem nemají problém,“ uvedl vedoucí noclehárny Jiří Papiž.

Charity v kraji v době nouzového stavu
 
Blansko: Noclehárna pro muže bez domova funguje nepřetržitě. Má patnáct lůžek, nyní v ní platí přísnější režim.
Brno: Bezdomovci mohou využít například noclehárnu nebo azylový dům Diecézní charity Brno. Od pátku mají také k dispozici dvě nová kontaktní centra, u Anthroposu a ve Vlhké ulici.
Břeclav: Charita provozuje zařízení, kde se mohou lidé bez střechy nad hlavou zdržovat až do 30. dubna. Pracovníci jim tam i změří teplotu.
Hodonín: Tamní centrum funguje omezeně dvakrát dvě hodiny denně. Zbytek času věnují dezinfekci prostor. 
Vyškov: Město vytipovalo ubytovnu pro bezdomovce, zajišťuje pro ně také materiální pomoc v podobě připravených balíčků. Spolupracuje s Piafou, Adrou a Charitou Vyškov.