Mají však také řadu kritiků. Co takhle nakoupit raději nové lavičky nebo cokoliv užitečnějšího! Za takovou blbost jsou to peníze do vzduchu, bez ohledu na smrad a kravál. Hodoníne, vezmi to, prosím, konečně za jiný konec,“ okomentovala tamní novoroční ohňostroj jedna z místních Kamila Stříbrná.

Podle mluvčího hodonínské radnice Josefe Horníčka město za ohňostroj platí mezi třiceti až padesáti tisíci korunami. „Jedná se zároveň o příležitost pro příjemné setkání obyvatel po vánočních svátcích a na prahu nového roku, na kterém vedení města podává přítomným česnečku,“ řekl Horníček.

Ilustrační foto.
V Boskovicích svezou vánoční stromky. Termínů bude víc

Hodonín v současnosti pořádá ohňostroje dva. Kromě novoročního i u příležitosti vzniku republiky 28. října.

Na novoroční městský ohňostroj v Břeclavi dorazily tisíce lidí. A spousta z nich odcházela nadmíru spokojená. „Ohňostroj hodnotím stejně jako loni. Top. Letos byla lepší i hudba. Ještě ale hudbu doladit a bude to opravdu nej ohňostroj v širokém okolí. Moc děkuji městu za tuto úžasnou podívanou,“ okomentoval na sociální síti Tibor Bugyi.

Dětský Silvestr ve Znojmě

Čtyřicet tisíc korun stál městský ohňostroj ve Znojmě, který se odpaluje na závěr Dětského Silvestra v sedm hodin večer. Rušit ho město nehodlá. „Máme za to, že je lepší udělat jeden profesionální ohňostroj, který si užijí děti i dospělí, než abychom neměli ohňostroj vůbec žádný a aby si sami lidé doma hráli na amatérské pyrotechniky. Zamezit se tomu ke konci roku úplně nedá, ale někteří si přece jen domácí zábavní pyrotechniku odpustí, když vezmou děti na náměstí,“ informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

V zavedených kolejích jedou také léta ve Vyškově, kde městský ohňostroj stál zhruba sedmdesát tisíc. V Blansku pak podobná show vyšla o asi o dvacet tisíc levněji. „Pěkná trapárna. Tak pro malé děti. Jen bordel a smrad. Znám lepší podívanou, ale nevím, jestli to obyvatelé vesnice Blansko zvládnou,“ napsal o blanenském ohňostroji na sociální síti Aleš Plachý.

Kontejner na použitý olej a tuky z domácností. Ilustrační fotografie
Mít kde třídit tuky a oleje? Povinnost obcí. Poslouží na výrobu tepla, elektřiny

Podle vedoucí blanenského odboru školství Petry Skotákové má město od lidí, kteří se na ohňostroj chodí dívat, velmi pozitivní ohlasy. O změně prozatím neuvažují. „Několik negativních ohlasů se objevilo pouze na sociálních síti, ale ne přímo k městskému ohňostroji. Šlo spíše o polemiky nad používáním pyrotechniky lidmi obecně,“ informovala úřednice.

Dodala, že při jiných městských akcích, kde se dříve používal ohňostroj, již Blanenští používají alternativy. Světelnou nebo barevnou show.

Kolik stojí městské ohňostroje

BLANSKO: Náklady na samotný ohňostroj byly 45 tisíc korun. Dalších 5 tisíc doprovodné náklady (ozvučení a technické zabezpečení). Částka je přibližně stejná jako v předchozích letech.

BŘECLAV: 100 tisíc korun.

HODONÍN: 30 až 50 tisíc korun.

VYŠKOV: 70 tisíc korun. Podobně jako v předchozích letech.

ZNOJMO: 40 tisíc korun. O 5 tisíc korun více než loni.