Soutěžící přijedou do Blanska příští čtvrtek. Čtyřdenní workshop odstartují setkáním s Blanenskými. „Sejdou se ve čtyři hodiny odpoledne na mostě u železniční zastávky Blansko město. Projdou se kolem řeky a poslechnou si od lidí postřehy a připomínky,“ nastínila Monika Vokálová z ekologického institutu Veronica, který akci pořádá.

Mladí architekti pak budou až do neděle pracovat v týmech a seznamovat se s prostředím. „Poslechnou si i přednášky o řece Svitavě, které mohou navštívit také lidé z řad veřejnosti. Do historie je zasvětí ekolog Jaroslav Ungerman, ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová a další,“ dodala Vokálová. V neděli pak soutěžící své první návrhy představí lidem v Galerii města Blanska.

V odpočinkovou zónu se promění prostor u Salmova jezu, parku u Zborováka či cyklostezky poblíž Poříčí. „Lidé upozorňují, že u Svitavy chybí místa k zastavení. Kromě laviček tak město počítá také s umístěním soch, uvažuje dokonce i o sochařském sympoziu. Studenti ale mají volné ruce,“ pokračovala Vokálová.

Protota vybere pět nejlepších. Ty pak v červnu posoudí přímo obyvatelé města. Vítěz soutěže dostane dvacet tisíc korun, další dva patnáct a deset tisíc.