Ta sklízí 2,5 tuny kanadských borůvek denně. „Úrodu máme třikrát větší než minulý rok, a to jsou naše rostliny ještě mladé a další roky budou plodit ještě víc,“ uvedl Adam Havlíček za farmu.

Sady u Hovoran a Velkých Bílovic se rozkládají na více než čtyřiceti sedmi hektarech půdy, čímž je farma největším českým producentem tohoto ovoce. Borůvky přetrpěly i jarní mrazy a letní silné deště.

Ilustrační foto.
Konec největšího pivovaru? Hospody zřejmě přijdou o pivo z Uherského Brodu

Počasí naopak nepřálo pěstiteli jahod Zdeňku Jakubčíkovi ze Šakvic. „Sezóna nám odstartovala dobře, ale potom čtyři dny v kuse pršelo a nejméně čtyřicet procent úrody uhnilo,“ uvedl. I tak byla letošní sezóna úspěšná oproti té minulé. Tehdy týden po zahájení sklizně jahody poničily kroupy.

I znojemská rodinná farma U Tří dubů, která pěstuje širokou škálu ovoce, počítá ztráty. „Kvůli ranním mrazům, které trvaly několik nocí, nemáme žádné meruňky ani broskve. Zato podzimní ovoce, jako jablka, mráz skoro nezasáhl,“ řekl ředitel farmy Libor Kahoun.

Jánošíkova ulice v Hodoníně 7. července 2020, ještě před zahájením stavebních prací.
Hřiště zarostlé jako v Černobylu. Jánošíkovu měli opravovat, zatím se nic neděje

Odhad sklizně Ústředního kontrolního a zkušeného ústavu zemědělského potvrzuje rekordně nízkou sklizeň meruněk a třešní. Naopak švestky nebo jablka by se měly pohybovat v průměrných číslech.

MAGDA DUHONSKÁ