Mezi téměř čtyřiceti tisíci cizinci na jihu Moravy převládají Ukrajinci. Jejich počet od roku 2001 stoupl o víc než devět tisíc a podle statistik jich zde pracuje víc než Slováků. „Až do roku 2008 totiž rostly počty všech cizinců. Pak se tento vývoj kvůli ekonomické krizi zastavil a teď už zas počty pozvolna stoupají. Srovnání se Slováky je matoucí, protože těch je v kraji spousta neregistrovaných a jejich oficiální počty můžou být daleko vyšší," vysvětlil manažer projektu Brno Expat Centre Jan Kopkáš.

S dalšími kolegy ze sdružení Brnopolis pomáhá cizincům s hledáním bydlení a práce, s právníky radami před podpisem nájemní smlouvy nebo třeba s tlumočením na přepážkách různých úřadů a institucí.

Povinnosti na úřadu

Hosté ze zahraničí musejí řešit potíže a plnit povinnosti, které si místní obvykle ani neumějí představit. „Jakoukoli změnu ve svém životě musejí hlásit na Odbor azylové a migrační politiky. Ten navíc zkoumá, proč cizinci v České republice zůstávají. Nemohou zde třeba být jen proto, že se jim u nás líbí," upozornila vedoucí Jihomoravského regionálního centra na podporu integrace cizinců Veronika Kollárová.

Organizace, kterou vede, pomáhá výhradně cizincům ze zemí mimo Evropskou unii. „V roce 2013 naši klienti pocházeli z víc než sedmdesáti zemí. Byli mezi nimi lidé z Ázerbajdžánu, Černé Hory, Ghany, Haiti, Laosu nebo Sýrie," vyjmenovala Kollárová.

Lidem ze zahraničí nabízí pomoc i Euraxess centrum Brno. Je úzce zaměřené na vědce. „Nyní přicházejí nejčastěji z Indie. Každý půlrok se na nás obrátí asi osmdesát zahraničních vědeckovýzkumných pracovníků," konstatovala Martina Šatinská z centra.

Ke kvalifikovaným pracovníkům, kteří ze zahraničí dorazili na jih Moravy, patří například Angličan Alan Leath, který bydlí ve Znojmě. Ve městě s historickým centrem se mu líbí, ale nesnáší tamní letní teploty. „Třicetistupňové vedro mě ubíjí. Absolutně nejtěžší na pobytu tady je ale česká gramatika," svěřil se cizinec.

Přijel stopem

Na jihu Moravy žije už dvacet let. „Studoval jsem v Anglii ekonomii a nenašel jsem tam práci. Roku 1994 jsem vyrazil stopem do České republiky. Kdybych tu nesehnal práci, plánoval jsem odjezd do Řecka. Pak přišla nabídka pracovat v jazykové škole ve Znojmě," zavzpomínal Brit.